Okategoriserade

Stopp på projekt sluta amma

Dom två nätterna som har gått har varit hemska! Kanske inte så mkt som Lucas som för mig, men för mig känns det här med att sluta amma som tortyr av mitt samvete. Jag har ångrat mig! Iförrigårnatt skrek Lucas jättehögt och argt, jag som redan var känslig, orolig och ledsen klarade helt enkelt inte mer och gav tillslut bröstet. Lucas somnade direkt. Igårnatt vaknade han samma tid igen och var jätteledsen. Jair försökte natta om honom i en timme. Han gillar inte heller när Lucas är ledsen så istället för att Lucas skulle vara ledsen satte han på datorn med både Mamma Mu, Bamse, Babblarna och I drömmarnas trädgård. Jag tycker inte alls att det är ett bra sätt att natta om Lucas för jag tror han bara blir pigg på det här sättet, men jag förstår Jair, han vill ju inte att han son ska vara ledsen. När Jair hade försökt i 1,5 timme tog jag Lucas och försökte en stund i mörkret istället. Det funkade inte heller så tillslut gav jag bröstet. Jag ha dåligt samvete för att jag försöker sluta amma, det känns inte alls bra och det känns verkligen som jag har ångrat mig. Så nu har vi ändrat lite grann i så att jag ska känna mig bättre och bli lite starkare innan vi provar igen. Jag kommer nu amma en gång varje morgon och en gång varje kväll. Det känns så mycket bättre än att sluta så här direkt. Vi ska ta tillbaka nattningsrutinen vi hade i Sverige, med att han inte kommer få någonting att äta under natten. Men han kommer få vatten att dricka för det kan behövas eftersom det är så varmt här. Klockan 6 kommer vara den tidigaste tiden jag ammar varje morgon, tidigare än så kommer jag inte amma.

Vad det gäller sömnen på dagen så kommer vi inte heller ge honom något äta för att sova. Han ska sova utan flaska och bröst. Vi kommer nog köpa en napp och se om han vill ha det. Vi har mörk sen vi kom hit att han inte verkar vilja sova tre tupplurar per dag. Det är ju väldigt varmt här och man blir tröttare än vanligt så det kanske är rimligt. Det verkar som han sover en tupplur vid 10, en vid 14 och en vid 18. Vi har försökt natta om honom direkt när han vaknar vid 19 men det verkar inte alls funka. Han brukar istället vara vaken ända till klockan 22-23.30 ibland och sen är det morgon klockan 9. Och det är svårt att justera sovtiderna. Vi kommer nu pröva att låta honom sova dessa tre tupplurar och se om det hjälper honom med nattsömnen och köra nattningsrutinen när han blir trött igen efter sista tuppluren och det är också då jag kommer amma. Så småningom kommer väl den sista tuppluren växa ihop med nattsömnen tänker jag.

Tanken med det här är att Lucas först ska lära sig att sova utan bröst eller mat under natten. Därefter känns det som det kommer bli enklare att ta bort amningen. När sömnen inte är beroende av amningen. Det känns som det här kanske är lite förvirrande för Lucas, men jag vet att det här har funkat förut. Men allra mest gör vi det här för min skull. För att jag ska slippa ha dåligt samvete. Då kan jag ju ändå ge Lucas amningen vid två tillfällen. Då känns det som jag inte har tagit något ifrån honom. Det är då enklare för mig att vara konsekvent och jag slipper sörja samtidigt som vi vänjer in ny nattningsrutin.

5 Comments

 • Marie Alvas mamma

  Du ska inte ha dåligt samvete. Du är jätte stark tycker jag, du har ju klarat resa till nytt land o ny miljö med ett litet barn och Lucas har ju fått vara frisk. Jag ammar också morgon och kväll det känns jätte skönt för både mej och Alva. När jag känner mej redo framöver ska jag bara amma kväll och efter det sluta. Jag känner att det känns bäst att ta det i små steg. Jag känner igen mej mycket i det duskrev. Njut av amningen morgon och kväll så kommer det kännas bättre snart. Stor kram

 • Alexandra

  När jag ville att min dotter ej skulle äta nattetid längre, gav jag henne napp istället och den blev godkänd endast när hon sover. Hon gillade ej napp när hon var mindre men nu funkar det, prova och se kanske funkar 🙂

 • Ayse

  Du har försökt och det är det viktigaste. Jag ammar morgon o kväll, även ibland under dagen. Älskar det! Men har inte ammat på natten i snart 3 veckor, du vet skälv hur tufft det varit.. Morgon för oss är 5, den tiden har A svårt att somna med napp så jag ammar o hon är oftast vaken när jag lägger ner henne igen men ibland somnar vi tillsammans. Har inte heller ammat på dagen till sömns på 3 månader snart. Dom vänjer sig snabbt vid det, så nu kan vi sova hemma på dagen vilket tidigare var väldigt svårt , då hon inte somnade hemma förutom i vagnen. Jag erbjuder bröstet själv på dagen, hon brukar inte söka sig till det. Man ska inte göra något som inte känna bra. Ni ska njuta av er tid därborta!

 • Frida

  Det är väl jättebra att du ammar som det passar er! Strunt i vad som sägs och vad som står i böcker, bloggar, appar och allt vad det är. Barn har väl olika behov och det är ju du som känner Lucas bäst. Själv har jag försökt få min son på 9 mån att sova om nätterna (han vaknar nu ca 3 ggr per natt istf ca 6). Provat både det ena och det andra men det enda som funkar är närhet. Att sluta amma och nattäta kom däremot av sig själv. Ibland tycker jag man lyssnar för mycket på BVC och vad andra säger. Följ ditt mammahjärta istället. Det kommer ge sig naturligt efterhand. Styrkekramar till dig (och Jair) och ha en härlig vistelse i Brasilien!

 • Linda

  Jag förstår att ni valt att göra som ni gör för att det har funkat förut. Har bara en fundering. Varför väljer du/ni att amma på kvällen när han ska lägga sig? Då blircdrt ju ytterligare en förändring sen när du slutar. För det är väl det ni haft problem med, nattningen? Vi har också jättejobbigt i perioder med nattningen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.