Städar era barn upp sina leksaker själva?

Vi har en rejäl lekhörna i vårt vardagsrum för att vi vill att barnen ska leka på samma våning som vi är, men det finns också en nackdel med det. Det blir nämligen snabbt stökigt när barnen leker… Just nu är det väldigt mycket leksaker i lekhörnan, men det går ändå ganska så bra att städa undan allt på kvällen innan det är läggdags. Lucas är faktiskt jätteduktig på att plocka undan sina leksaker. Han har fått veta att robotdammsugaren kommer äta dom annars, men även utan “hot” så är han duktig på att städa efter sig när man ber honom.

Isadora däremot, hon verkar inte förstå det där med att städa ännu, men hon är ganska bra på att härmas så om alla andra städar så gör hon det också. Men hon kan också glömma bort sig mitt i städningen och börja leka med något som hon får syn på när vi håller på att städa. Ja, ibland är det mer effektivt att städa när Isadora inte är med än när hon är med 😛

Hur gamla är era barn? Är dom bra på att städa efter sig? Städar dom på sina rum eller är det ni som måste göra det?

Fotograf: www.wanderings.se

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Anna N

  Har två barn 5 och 3 och de har alltid (så klart inte när de var riktigt små) hjälpt till att städa efter sig. Här hemma är de rutin att innan vi varvar ner för kvällen (kvällsmat och bok/iPad/barn-TV osv) så plockar man i ordning efter sig. De vet vilka regler som gäller så de är sällan tjafs. Min äldsta är väldigt duktig och städar även spontant efter sig när han ska gå hem från en kompis t ex. Tycker de är viktigt att man lär sina barn att ta hand om de man själv lekt med/hjälpa till att plocka undan.

  Svara
 2. Ylva

  Vår 2-åring städar också efter sig på morgonen och kvällen. Hon vet att hon inte får gå till dagis förrän leksakerna är bortstädade =bästa motivationen! Hon älskar dagis! På kvällen ska man städa innan man får läsa bok, funkar oftast, men ibland får vi hjälpa till, om hon är trött. Hoppas lillebror på 1 år också snart börjar städa!

  Svara
 3. Sabina

  Mina barn 5 och 2 snart! Städer efter sig varje kväll! På morgon hinner de inte stöka ner! 2 åring vill inte alltid städa men då gör vi en tävling eller skojar till det på annat sätt 🙂

  Svara
 4. Elin

  Mina barn städar inte efter sig och jag tvingar inte de att göra de heller, inte varje dag alltså. Barn ska vara barn tycker jag!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag håller med dig om att barn måste få vara barn. Jag tycker därför att det är fel att barn ska ha ansvar för stora delar av städningen eller tex städa toaletterna. Barn ska inte vara ”arbetskraft”. Men jag tycker att dom ska lära sig att plocka upp efter sig själva och hjälpas åt i hemmet. Tex ställa sin tallrik i diskmaskinen eller bära sin tvätt till tvättstugan. Det hoppas jag att mina barn ska lära sig tills dom blir tonåringar. Jag och mina syskon hade inga krav på oss alls och när mina föräldrar skiljde sig så flyttade vi med mamma till en lägenhet utan diskmaskin. Fy vad min mamma fick slita! Ingen gjorde nånting och den enda som tyckte att alla skulle hjälpas åt var jag men jag tröttnade när det bara var jag och mamma som stod och diska hela tiden….. ?

   Svara
 5. Sanna

  Här hemma har det stora problemet varit dotterns alla prylar, och att vi inte har gjort någon utrensning sedan vi flyttade hit. Dottern var fyra år när vi flyttade hit och i hennes rum rymdes dockvagnar, dockor, duplo lego, lekspis och den ena prylen efter den andra.

  Nu fyller dottern snart 11 år, och alla dessa saker har fortfarande varit kvar i rummet, samtidigt som ett gäng nya prylar anpassade för lite äldre barn har flyttat in. Det har med andra ord varit mer eller mindre ett enda stort kaos, och ingen av oss har egentligen kunnat städa ordentligt (då det helt enkelt inte har funnits utrymme för allt). Nu i dagarna har jag äntligen börjat beta tag i det här stora projektet. Det är dags nu att rensa bort och göra sig av med mer än 50% av rummets alla prylar. Det kommer vara otroligt svårt då jag är en riktig samlare (som min mamma kallar mig), och gärna sätter sentimentalt värde i varje liten sak.

  De få saker jag går med på att göra mig av med, är jag väldigt tydlig med att det i första hand ska säljas och i andra hand skänkas. Men att kasta bort fullt fungerade prylar – nej, det går bara inte. Så framöver kommer jag bomba mina sociala kanaler med prylar som ska säljas/skänkas bort.

  Ser fram emot att få ge dottern ett annat rum, en ny start helt enkelt, och en bra början på det tonårsrum som hon allt mer börjat sukta efter utan en massa prylar för småbarn.

  Kram Sanna

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   ÅÅhhh jag vet precis hur det känns! Vi har sparat ALLA barnens bebissaker. Vi vill ha fler barn, men vissa kläder hade jag inte behövt spara för jag har aldrig gillat dom och undviker så långt det går att använda dom. Men så tänker jag “tänk om jag får en kräk- eller bajsbebis” då behövs många “fulkläder” att byta till, men jag vet i katten, jag kommer antagligen köpa nytt nästa gång jag blir preggo igen… Jag får skänka det jag inte vill ha nästa gång jag tar fram kläderna. Jag slänger inte heller något. Jag brukar använda fb-grupp här i Göteborg som heter Borskänkes, människor där är sååååå tacksamma! Det är roligt att skänka till dom och inte alls lika svårt att göra sig av med grejer då 🙂 Sälja är också kul när man tänker på vad man kan göra med pengarna men vissa saker är knappt värda något så då skänker jag istället. Lycka till!!! Kram! 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här