Okategoriserade

Sprida negativ ”information” om coronavaccinet på social media

För någon vecka sedan hörde jag på nyheterna att det är ett problem att influencers sprider negativ ”information” om coronavaccinet på sina kanaler, men jag har inte sett det med egna ögon förrän häromdagen. En stor influencer jag följer, som har varit kritisk till coronavaccinet från allra första början, har börjat sprida sina följares upplevelser av otäcka biverkningar från coronavaccinet. Hon censurerar vissa ord eftersom hon menar att vår yttrandefrihet har berövats och att hennes stories eventuellt skulle tas bort om hon inte censurerade. Hon och hennes följare menar att det som händer måste komma upp till ytan, men att media inte vill ta i detta.

Jag tycker att det är mycket problematiskt, för det hon gör skrämmer ju människor, trots att det inte är en validerad information hon sprider. Det som hon sprider kan vara människors upplevelser, men det behöver inte heller vara det. Det kan lika gärna vara vaccinmotståndare som tror på konspirationsteorier likt Linda Karlström! Om ni inte redan sett dokumentären Vaccinkrigarna på SVT, gör det, då kommer ni förstå precis vad jag menar!

Det svåra med coronavaccinet är också att Folkhälsomyndigheten länge sa att det bara var riskgrupperna som behövde oroa sig, att unga friska människor inte dör av corona. Jag tror att det har gjort att många är mindre oroliga för att drabbas och därför inte lika vaccinpositiva. Nu vet man mer om corona. Nu vet man att unga också kan dö i den vidriga sjukdomen, att barn kan drabbas av hyperinflammation 4-6 veckor efter att dom har varit sjuka i covid-19 och man vet att gravida tillhör riskgrupp och ska skyddas extra. Men hur duktiga är myndigheterna på att gå ut med den informationen? Jag tycker inte att det har varit särskilt tydligt att vaccinet inte ”bara” är till för att få stopp på pandemin, utan även att skydda varje enskild individ. Och att alla behöver skyddas för att ingen går säker…

Jag tror inte att jag skulle drabbas allvarligt corona om jag blir sjuk, men jag skulle ändå tacka ja till vaccinet så fort jag blir erbjuden. Jag tror att vaccinering är det enda sättet att få slut på den här pandemin och då behöver alla dra sitt strå till stacken. Jag tänker inte bara på dom äldre och dom i riskgrupp när jag väljer att vaccinera mig, jag tänker även på barnen. Jag vill skydda dom för jag tycker det är oroväckande att det är så många fler barn som drabbats av hyperinflammation i Sverige än i andra länder.

Samtidigt som jag tycker att alla bör dra sitt strå till stacken så inser jag att det är en mycket komplex fråga. Jag tycker att alla ska få välja själva om man vill vaccinera sig eller inte, självklart! Men jag tycker att man ska vara extremt försiktig vilka åsikter man sprider om coronavaccinet mitt under pandemin. Man vet aldrig vilka effekter information man sprider får på människor och vi behöver ju vaccinet för att bekämpa pandemin…

6 Comments

 • Sandrini

  Har du någon länk till ”att så många fler barn drabbas av hyperinflammation i Sverige”? Jag har försökt googla men hittade ingen information om just det?

   • Sandrini

    Bara så jag förstår, det är antalet fall som är taget från SVT, CDC och nån finsk sida för 5-6 mån sen? Men ingen mer information på någon av källorna om varför det är vanligare? En jämförelse med antal bekräftat smittade istället för befolkningsmängd hade kanske varit en bättre jämförelse?

    Vi har bekräftad covid här hemma just nu. Min man kan inte jobba hemifrån (som jag kan) och han har blivit smittad någonstans och sen smittat mig. Barnen är än så länge negativa men jag blir vettskrämd av att läsa om hyperinflammation och vill därför läsa källor också för det är så lätt att få saker att låta värre än de är (och för att kunna lugna ner mig lite också)

    • Emma

     Jag förstår! Hoppas verkligen ni slipper hyperinflammation, dom säger ju fortfarande att risken för det är mycket liten. Ja, jag vet bara det som står på bilden (har inte vågat grotta ner mig i det för man blir ju rädd), men jag tycker det låter logiskt att fler svenska barn åker på det eftersom skolorna här är öppna. Man trodde ju tidigare att barn inte smittades men som jag förstår det nu så smittas dom visst, men kanske inte lika lätt.

     Krya på er! ❤️

 • Lena

  Håller helt med, tycker inte att man skall sprida negativ information. Dom som sprider den typer av information har nog aldrig, och kommer aldrig att rätta sig i ledet och följa myndigheternas uppmaningar till att följa rekommendationer. Känns ibland som att vissa protesterar bara för att. När det kommer till vaccinet så kommer jag absolut att ta det. Tycker det är mitt ansvar. Tycker också att alla som jobbar i vården på ett eller annat sätt också bör ta vaccinet.

 • Elin

  Vi har nyss tillfrisknat av Corona! Det var en konstig sjukdom! Jag fick feber vilket jag inte brukar ha vid influensa och en fruktansvärd huvudvärk vilket heller inte brukar ha. Och jag har varit sååå trött! Sovit jätte många timmar! Så nog är den värre än vanliga influensa! Jag är glad att vi inte drabbades värre än vad vi gjorde! Men hoppas mina barn klarar sig från sån där inflammation 😩

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.