Okategoriserade

Spjälsäng eller växa-säng?

Igår skrev jag om Stokke Sleepi som är en spjälsäng som fungerar som en växa-säng. Jag tycker också att den är för dyr och man kan köpa 3 sängar för det priset, så även om jag drömmer om den för jag tycker faktiskt att den är väldigt snygg! Så funderar jag idag på lite mer realistiska alternativ för vår budget, på spjälsängar.se fanns det massor i olika prisklasser. Men idag tänkte jag att istället för att köpa en spjälsäng när vi kommer hem kanske vi kan gå över direkt till en växa-säng. Hur länge använder barn en spjälsäng överhuvudtaget?

En mamma jag känner bytte till en vanlig säng innan barnet ens hade fyllt 1 år. Hon sa att det hade gått jättebra. Dom hade lagt kuddar/madrass på golvet om barnet trillade ut. Dom sa att det var väldigt smidigt för när barnet inte kunde sova så kunde dom ligga jämte i sängen. Mycket bekvämare än att stå dubbelvikt och klappa i rumpan. Jag känner mig tveksam till att ligga jämte. Jag är rädd att det ska bli en vana om man köper en vuxen enkelsängar istället för en barnsäng… Jag är rädd att Lucas inte ska lära sig att somna själv om vi jämt ligger jämte. Men jag tycker det låter bra att slippa stå dubbelvikt över en spjälsäng, att kunna sitta jämte sängen istället.

Jag funderar nu på om vi kanske skulle köpa växa-säng direkt istället för att köpa en spjälsäng som han snart växer ur. Visst han kanske ramlar ur sängen men vi kan ju ha en madrass på golvet ett tag tills han verkligen har lärt sig att ta sig ur sängen utan att slå sig… Är det nån som har erfarenhet av det?

När bytte ni ut spjälsängen mot en barnsäng? Någon som har bytt till barnsäng för tidigt och har dåliga erfarenheter?

20140512-122847.jpg

7 Comments

 • Emma G.B

  En väldigt fin säng men till ett för högt pris, enligt min mening. Rådet som vi har fått är att inte välja en växa-säng när du behöver byta madrass lite då och då.
  Juniorsäng är nog ett bra alternativ när de oftast verkar ha en skydds-/stödbräda som hindrar att barnet trillar ur sängen. Vi har dock valt att köpa en 105-säng och tagit av benen tillsvidare. Vår lill-kille har inte börjat sova i den än men tror ändå att det blir bra när den dagen kommer. Blir bekvämt för oss när vi ska ligga jämte och läsa godnattsagor om inte annat.

  Tack så mycket för att du låter mig och andra kika in i din vardag. Det är ett sant nöje att läsa dina inlägg!

 • Sandra

  Vi valde en fullstor (80×200) säng med en gång. Den vi köpt är det både förvaring under och den kan dras ut till en dubbelsäng med hjälp av en madrass till. Jättebra när vi har gäster och för framtida kompisövernattningar. I lådorna under går det i massor med leksaker. I början lade jag en rullad filt under madrassen så den lutar lite innåt om du förstår hur jag menar. Då kan barnet inte rulla ur sängen. Efter ett tag tog vi bort filten och der har fungerat jättebra. Fördelen med stor säng är att den inte måste bytas ut när barnet växer och att det är jättemysigt att kunna ligga brevid barnet och läsa på kvällen. När hon varit sjuk och sovit hos oss har också en av oss vuxna kunnat sova i hennes säng och så får vi alla bättre nattsömn istället för att trängas i dubbelsängen.

 • Emelie

  Vi fick byta när dottern var bara precis över året, som Lukas är nu ungefär. Hon var en hejjare på att klättra och började att klättra ur spjälsängen, blev ju en bit till golvet 🙁 Så snabbt som attan hittade vi en barnsäng med lite kanter på blocket som hon nog kan ha till 7-års åldern iaf. Det gick jättebra att lära henne att sova i den istället 🙂

  Nu har vi nr två som snart blir ett år men hon är inte i närheten av att kunna klättra så (tack och lov!), så hon får ha kvar spjälsängen ett tag till :).

 • Sanna

  Bara en reflektion: Om jag tänker tillbaka på när jag var liten var jag jättelycklig när jag fick en ”riktig” säng vid ca 5 års ålder! (90-säng alltså) Då kände jag mig som den stora flickan jag var 😉 Jag hade inte velat ha en spjälsäng särskilt länge även om min mamma tyckte den var snygg, haha! Hade nog känts lite pinsamt när man ska börja ha kompisar på övernattning.. 😀 kram!

 • Niki

  Jag har som jag skrivit tidigare köpt en juniorsäng till min 15 månaders dotter då vi hade jätte problem med nattning och fick ibland stå böjda över sängen vilket var jätte jobbigt. Vi köpte Ikeas Gulliver som har en stödbräda. Vi har kört på i 2 veckor snart och det funkar super bra! Jag har aldrig föreställt mig att jag ska lägga mitt barn i sängen och gå ut ur rummet och att hon ska ”somna själv”. Vi ligger bredvid henne i sängen MEN vi gör inget, vi är bara där och hon somnar på 10 min. Hon är väldigt vild men har inte lramlat ur sängen, det går inte! Det finns ju en stödskena! Vi har haft madrassen från spjälsängen på golvet för säkerhetsskull. Och den här sängen kommer hon ju kunna ha några år, sen bör man ju ändå köpa nytt för att det inte är hälsosamt att ha samma madrass i för många år!

 • Linda

  Tycker att man ska tänka100% funktion när det gäller barn och skippa det som är inne, svindyrt och puttinuttigt. Fick tipset när jag var gravid att inte köpa en barnsäng efter spjälsängen och det tycker jag låter vettigt. Jag längtar efter att ligga bredvid min son och läsa sagor i sängen. Och det tror hag inte en barnsäng kan uppfylla.

 • pilla

  Hej:) Vi bytte till en vuxensäng. Det gick inte alls. från att vara ett A-barn på att sova blev det fruktansvärt. Vi kämpade i flera månader. Tillslut tänkte jag att det kanske var så att sängen var för stor till min tvååring. Jag fick tag på en billig barnsäng på blocket. Det är en säng från Ikea, den med djuren på gaveln- Köpte även en stödbräda(vikare tror jag den heter). Vilken skillnad! Dottern började sova klockrent igen. Hon ville helt enkelt ha det lite mysigt och ombonat.’

  Jag hade alltid tänkt att det var dumt att köpa en barnsäng för att sen byta till en större säng, men man kan hitta en billig barnsäng på blocket så slipper man lägga ner en förmögenhet. Nästa säng blir nog en sån där fiffig utdragbar från ikea med lådor under. Den sängen kan man ju lägga lite mer slantar på eftersom de kommer ha den under längre tid.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.