Okategoriserade

Spjälsäng, bedside crib eller vagga – vilken är bäst och hur länge kan bebisen sova där?

– Samarbete med Babyland –

När man väntar barn så är det en hel del grejer som behöver inhandlas och en hel del beslut som måste tas. Ska man köpa spjälsäng, bedside crib eller vagga? Vilken är bäst och hur länge kommer bebisen kunna sova där? Jag tänkte att jag skulle dela med mig av hur vi gjorde och fördelar/nackdelar med respektive sovplats.

Alla barn föredrar olika – så här har mina barn sovit
Alla barn är olika, även mina tre har varit väldigt olika. Lucas föredrog samsovning, Isadora trivdes bäst att sova själv från första stund och William är lite mittemellan. När Lucas föddes hade vi en väldigt liten lägenhet så då köpte vi en Bedside Crib men den användes väldigt lite eftersom Lucas nästan aldrig ville sova själv, därför köpte vi aldrig spjälsäng till honom utan gick direkt på vuxensäng. Isadora var precis tvärtom, hon trivdes bäst när hon fick sova själv i vaggan och senare i spjälsängen. William sover nog egentligen bäst i sin egna säng men har ibland svårt att komma till ro och då får han sova med oss.

Spjälsäng
Vi köpte aldrig någon spjälsäng till Lucas, men Isadora hade en som hon använde tills hon blev 2,5 år, då började hon klättra så då bytte jag till hussängen hon har idag. William har också fått en spjälsäng, men till honom valde vi en växasäng, alltså en spjälsäng som går att dra isär och använda som juniorsäng. Den sängen kommer han kunna ha hela barndomen! 🙂
Fördelar: Längre användningstid än de andra alternativen eftersom man kan sänka bottnen när barnet växer så att det inte kan ramla ur. Om man dessutom väljer en spjälsäng där man senare kan ta bort ena sidan eller en spjälsäng med växa-funktion så kan den användas i väldigt många år.
Nackdelar: Bebisen är inte lika nära som med en bedside crib och det kan bli jobbigt om bebis t.ex. behöver buffas till sömns. Större och svårare att få plats med i ett litet sovrum.

Bedside crib (eller sidosäng)
Bedside crib har vi använt mycket, särskilt till William som har sovit i den fram tills nu (8 månader). För oss har det varit jätteskönt att ha William såpass nära och det har även funkat bra med ”Tassmetoden” (sömnmetoden som vi använder), dvs att man lägger en trygg hand på bebisen för att den ska bli lugn och kunna somna om när den vaknar på natten. Tack vare sidosängen har jag fått mer sömn eftersom jag inte behöver ställa mig upp och vakna helt, utan det räcker med att lägga min hand på William.
Fördelar: Tar liten plats. Bebisen är väldigt nära vilket underlättar vid amning eller tröst på natten.
Nackdelar: Det blir trångt fort eftersom de sällan är längre än 90 cm. Så fort barnet börjar krypa eller resa sig så måste man byta till spjälsäng för att inte riskera att bebisen ramlar ur. Enligt nya säkerhetsanvisningar ska sängen ej användas ensam (utan vuxensängen) och bottnen ska vara lika hög som vuxensängen.

Vagga
Vaggan är den som vi använt kortast tid, till William använde vi bara den i början när han sov i vardagsrummet på dagtid. När han blev större och solen inte låg på så starkt på altanen, började han sova utomhus i vagnen istället. Jag använde vaggan lite längre tid med Isadora, då stod den i sovrummet där hon ofta sov på dagen eftersom det var för varmt och soligt ute.
Fördelar: Lätt att vagga bebis till sömns. Tar inte stor plats och inte så tung om man vill flytta till ett annat rum. Många vaggor har dessutom hjul.
Nackdelar: Kan bara användas en kort tid, några månader eftersom det finns en risk att bebisen ramlar ur om den reser sig mot kanten.

Vad har ni använt för sängar till era barn och vad har ni tyckt varit bäst? Dela gärna med er av era erfarenheter!

6 Comments

 • M

  Nr 1 använde vagga i ca 3 månader och sen övergick till spjälsäng. Övergången var dock jobbig för han trivdes med att ligga trångt 😂. Vid två års ålder övergick han till vuxensäng. Det gick jättebra trots att han gillade det trånga. Han lade bara ALLA sina leksaker i sängen vid läggdags. Sov alltid som en stock 😂.
  Nr 2 sov i vagga men endast på dagarna annars föredrog hon att tutta mycket nattetid och sov i babynästet i vår säng. Flyttade helt odramatiskt över till spjälsäng vid några månaders ålder och har alltid somnat själv dag som natt sedan dess. Hon fick vid 2 år en växasäng (mest pga platsbrist) som vi bytte till vuxensäng nu vid 5 år.
  Jag satsar på samma rutin till 3:an nu (mest pga av vi har allt sparat och vill inte köpa nytt hela tiden) och hoppas att h*n vill sova i vagga istället för vår säng. Jag sover mycket bättre då.

 • Ronja

  Spjälsäng där man kan sänka ner ena långsidan! Ställ den precis brevid vuxensängen så är det som en bedsidecrib 👍 alla 3 har sovit där sen första natten hemma

 • Johanna

  När vår lillebror kommer funderar jag på att ställa en liggdel från emmaljunga i vår stora dubbelsäng. Den sängen är ca 2,5m och går från vägg till vägg så jag tänker att liggdelen får stå mot ena väggen. Vi sover hittills alltid med vår 4åriga dotter i sängen och det har funkat så bra 😅 men jag blir rädd att vi ska rulla på lillebror 🙈😅
  Den här gången ska jag nog inte liggamma utan halvsitta och ge ersättning. Jag hatade att liggamma, få anstränga kroppen i konstig position när jag var så trött 🙈👎

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.