Okategoriserade

Sömntuta!

Alltså Lucas! Min lille skrutt! Han är verkligen inte lätt att väcka. Förut blev han alltid arg och skrek, nu vaknar han bara inte. Imorse så var det nära att jag packade in honom och körde honom till dagis sovandes! Jag provade verkligen allt. Jag sjöng, kramade, pussade, busade, buffade, kittlades. Ja allt jag kunde komma på men skrutt vaknade inte. Tillslut så bytte jag blöja och tog på honom kläder sovandes. Han sov igenom det också. Jag lyfte upp honom och då la han bara sina armar runt min hals och sov vidare. Tillslut la jag ner honom på soffan och satte på TVn medans jag packade ner min matlåda och gjorde mackor. Då vaknade han äntligen och det gick till och med att peta i honom lite gröt 🙂

IMG_1937.JPG

Vi går ändå och lägger honom tidigare men jag tror inte det är tidigt nog. Jag väcker Lucas 6.15 och han sover alltid 21. Kanske ska vi prova med tt lägga honom kl 20.00 istället? När lägger ni era barn och när går dom upp?

29 Comments

 • petra

  När han ska till dagis tidigt blir han väckt 5,20 annars går vi upp när han känner för det vilket nu för tiden är mellan 6-7,30. Han lägger sig mellan 19-20 beroende på hur trött han verkar vara. På dagis sover dom ju bara 1,5 timma på dagen, här hemma kan han sova 3 om han får:)

 • Minna

  Tack för en mycket bra blogg 🙂 läser den varje dag och har följt dig sen graviditeten och har själv en son på 1,5 år. Våran Alexander somnar strax efter 19.00. Vi brukar lägga honom ca 18.45. Han vaknar allt mellan 0600-07.30. Nu på slutet har han blivit mer trött, säkert pga av dagis 🙂 han sover 45-60 min på dagis, sover han hemma kan han sova över 2 timmar. Personligen låter 21.00 sent, men Lucas kanske sover mer under dagen? Testa att lägg honom tidigare 🙂 vem vet, kanske funkar jätte bra o du och Jair får mer tid för varandra 😉 Kram Minna

 • Emmelie

  Det låter som väldigt få timmar Lucas sover! Min E sover 12 h per natt, och de är väl ungefär det som rekommenderas för småttingar, men de är såklart individuellt också!

 • Petra

  Läggtider är självklart väldigt individuellt. Mina barn (3 och 5) går båda och lägger sig när Bolibompa slutar, dvs 18.45. Annars är de alldeles för trötta när de ska upp dagen efter, kl 6.30. Vill han inte somna tidigare än 21 på kvällen så ett tips är att dra ner lite på vilan på förskolan…. Och helt ärligt är jag iaf i behov av min egentid på kvällen!;)

 • Sandra

  Vår treåring ligger i sängen 19. Sover senast 19.30. Somnar hon senare får vi väcka henne vid sju. Pröva lägga tidigare och se om det hjälper. Alla barn är olika men spontant låter 21 sent. Min treåring skulle bara spotta och fräsa om hon somnade då.

 • A

  Tycker inte 21 låter så sent då jag vet hur ni kämpat med sovtiderna. Alla barn somnar olika tider. Men märker du av att han behöver mer sömn så kan ni ju testa lägga honom tidigare. Han kanske är tröttare på kvällen när han går på förskolan?

 • Jasmine

  Vi lägger alltid våra pojkar kl 19. Den minsta är snart 1, och äldsta är 2 1/2. Själv tycker jag också att 21 är alldeles försent för att gå lägga sig. Men som sagt det är helt upp till var och en.

 • Helen

  Min 3 åring och 1,5 åring lägger sig 19 och sover väl 30 min senare kanske. Men de vaknar alltid runt 6, och känns griniga för de skulle behövt mer sömn. Viktigt att komma upp och leka tydligen 🙂

 • J

  Vår tjej somnar mellan kl 19-20 beroende på om hon sovit ca 1,5 h eller mer under dagen och vaknar runt 7-7.30 av sig själv då hon inte går på förskola. Vår dam somnade sent tidigare också men det blev jobbigt i längden att inte få någon egentid så vi fick kämpa lite så att hon somnade tidigare. Känns mkt bättre för oss som familj nu så jag och sambon får kvalitetstid tillsammans/var för sig. Plus att det känns rätt naturligt att barnen ska få hela sin sömn och att det ändå krävs drygt 12h för dem att återhämta sig när de är så små 🙂

 • Malin

  Kl. 21 låter ju inte så farligt. Är han trött på morgonen så borde ni kanske försöka lägga honom tidigare, typ kl.20-20.30.
  Min 14- månaders son somnar oftast omkring kl.21 här hemma, oavsett hur mycket han har sovit på dagen. Vi har försökt lägga honom tidigare, men han är en kvällsmänniska helt enkelt. Dock går han inte på dagis än. 🙂

 • Emelie

  Min kille på 21mån läggs vid 18.30-19. Sen brukar han vakna när vi börjar stöka runt vid 6.20. Börjar dagis klockan 7. De är ju individer med olika sömnbehov och rytmer men om du upplever att han är trött så kanske han kan få sova mer på dagen eller mindre på dagen för att komma i säng tidigare på kvällen. Bara ni är pigga och nöjda så spelar ju inte tiderna någon roll. Min son hämtas på dagis 16.30 och är helt slut då så man får kämpa med att hålla igång honom till 18.30.

 • Madde

  Agnes som är 2 år lägger sig kl.19 och sover oftast innan kl.19.30 sen vaknar hon för morgonen mellan 06-07. Hon sover ibland 1 h efter lunchen. Hon går 9-14 på dagis. Oliver som är 6 månader somnar mellan 19-20.30 till kl.06 ungefär men då vaknar han och äter 1-3 ggr innan och sover 2-3 ggr under dagen.

 • Stina

  Har en 6-åring och en 7-åring. 19.15 är det tandborstning och sen saga. 20.00 sover båda. Vaknar vid 6.30. Helgen blir såklart annorlunda.
  När de var små så somnade de runt 19.00 och sov på dagis efter lunch.

 • Kattdagis

  Vår lille kille är lika gammal som Lukas på någon dag när och han brukar somna vid sju, halv åtta och vakna kvart i sju när klockan ringer. På förskolan sover han sällan mer än trekvart, en timme så han är rejält trött på kvällen. På helgen sover han längre på dagarna.

 • Jennifer

  Många skriver att 21 är sent och utifrån vår egen situation lan jag hålla med. Men dom någon annan sa bet ju jag hur ni kämpat med sovtiderna. Jag skulle försöka att han fick 10-12 timmars sömn minst om möjligt. Claes somnar mellan 18-19 och vaknar 07-08. Får väcka honom åtta på vardagsmornarma nästan varje dag. Lycka till

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.