Okategoriserade

Somna själv om dörren är på glänt?

Vi har alltid stängt dörren till Lucas rum när han har somnat, men nu på senaste så har han börjat drömma ganska vilt och blir rädd när han vaknar när det är mörkt i rummet. Vi har haft en nattlampa men det har inte hjälpt. Vissa nätter när jag sovit med honom på hans rum så har jag vaknat av att han har sprungit upp och öppnat dörren i ren panik. Han har alltså inte ens hunnit se efter om jag ligger i sängen utan bara rusat mot dörren. Jag har inte tänkt så mycket på det mer än att det kommer gå över, att det är en fas. Men igår, när Lucas somnade så gott i sängen utan mig när jag lät dörren stå på glänt så slog det mig att det kanske är den stängda dörren som är problemet? Han kanske skulle känna sig mer trygg om den var öppen?

Plötsligt mindes jag hur jag själv var när jag var liten. När jag var 7 år gammal delade jag och min syster rum, hon var då 4 år gammal. Vi båda somnade själva utan mamma och pappa i rummet, men vi ville alltid att dörren skulle stå på glänt och lampan utanför vara tänd. Vi kunde höra våra föräldrar titta på TV på övervåningen, det var ett tryggt ljud. Det var lättare att somna när mamma och pappa fortfarande var vakna och lampan utanför rummet fortfarande var tänd.

Tänk om det är så för Lucas också? Och här går vi och stänger dörren för att vi är rädda för att störa honom? Jag ska prata med Jair om detta ikväll. Han kommer förmodligen protestera och tro att Lucas kommer vakna av TVn och det är där jag tvekar för jag tror också det. Men samtidigt så tror jag att det går att få Lucas att somna om själv i sin säng om han känner sig trygg. Jag ska fråga Lucas om han hellre vill att dörren ska vara öppen och om han kan somna själv då för i så fall provar vi ikväll. Jag tror nämligen att han kommer få mycket lättare att somna om själv om han får lära sig att somna själv efter godnattsagan 🙂

Hur gör ni med era barn? Somnar dom själva? Har ni stängd dörr eller dörr på glänt? Störs era barn av TVn och om dom gjort det, upplever ni att det är en vanesak?


Vi läser alltid 3 böcker för Lucas varje kväll. Jair brukar byta ut någon av pino-böckerna mot en bok på portugisiska, men vi båda avslutar alltid ”Sov Gott Pino”. Jair brukar översätta den till portugisiska och jag kör på svenska 🙂

9 Comments

 • Lisa från skåne

  En av våra döttrar var väldigt mörkrädd som barn. Hon somnade bara om det var en lampa tänd i rummet. Så vi hade en mindre bordslampa tänd i fönstret. Nu kan vi se samma mönster på ett av hennes barn. Det är inte säkert att det räcker med nattlampa för Lukas.

 • Marie Alvas mamma

  Vi har alla dörrar öppna. Både in till Alva och till vårt sovrum. Vi har en fönsterlampa tänd i hallen utanför som ger ett lagom starkt sken. Vi har tv på och hon vaknar Aldrig av den. Tror hon är väldigt trygg med tv ljudet.

 • Susanne

  Vi har alltid haft öppna dörrar till våra 4, nu vuxna barn. Upplevde inte att dom blev störda av tv och annat som lät utan dom somnade själva i sina rum efter gemensam kvällssaga i soffan. Fyra barn på sju år och en man som jobbade borta under veckorna gjorde att det inte fanns tid att läsa saga i varje rum.☺

 • Jenny

  Våran dotter är nästan lika gammal son Lucas och hon har sen hon varit ca 1 år alltid somnat själv. Vi läser 1-2 böcker i sängen, sen säger vi godnatt, gör lite slängkyssar och sen går vi ut. Dörren har alltid varit på glänt och hon somnar inom 10 min. Vi vet att hon hör ljudet från tv och annat som vi gör, men som du säger tror jag det ger henne en trygghet i att vi är nära.
  När hon har somnat brukar jag dra åt dörren så att vi inte ska störa henne men varje kväll innan vi själva ska sova så går vi alltid och ställer upp hennes dörr så att hon ska hitta ut när hon vill komma över ? Det funkar jätte bra hos oss. Lillebror är lika gammal som isadora och hans dörr öppnar vi oxå upp, mest för att vi ska höra han när han vaknar men oxå för att han inte ska bli rädd av mörkret när han vaknar ? Båda barn somnar oftast om under natten själv om de vaknar till.

 • linnea

  så fort vår dotter slutade med spjälsäng (ca två år) och därmed kunde gå ur sängen själv så började hon gå upp ur sängen gång på gång och jag blev irriterad på hennes beteende till jag förstod att hon bara gick upp för att öppna dörren. sen har hon alltid sovit med öppen dörr, utan problem somnar hon och har aldrig störts av tv:n/andra ljud. jag tror kanske att det lite är en vana men mest ger de nog henne trygghet + hon sover så pass tungt.

 • Linda

  Jag har också alltid haft dörren på glänt eller öppen och med ngn form av nattlampa när Vincent haft eget rum. Nu däremot, på våra totalt 18 kvm, sover vi tillsammans. Vad gäller ljud har jag alltid, sedan han varit bebis sett till att dammsuga, lyssna på musik eller liknande för att vänja honom vid ljud och han är verkligen inte lättväckt. Nu ligger han och sover bredvid och jag tittar på teven. Inga konstigheter. Tror absolut att det har med vana att göra också men samtidigt är ju alla barn olika. Prata med honom låter väl jättebra! Personligen stänger jag inte för jag gillar själv inte att sova med stängd dörr. Är inte mörkrädd eller så men det är något med känslan av att vara instängd.

 • Skolkurator

  De två äldsta 8 och 10 år somnar själva med dörren på glänt. Den yngsta 2år stannar vi hos tills han somnat. Han har också dörren på glänt. När väl barnen somnat så störs de inre av ljud. En gång drog brandlarmet igång och ingen av dem vaknade trots att larmet var i ett av barnrummen. Inte bra…
  Vår äldsta började somna själv när han var 1 1/2år. Mellan var ca 4år när hon började somna själv. Det lyckades När vi skaffat katt som alltid ville sova i hennes säng.

 • Elin

  Jag sitter i rummet med 4åringen med dörren stängd. Men sen när hon somnat så öppnar jag dörren. Hon vaknar aldrig av att vi låter nere ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.