Brasilien

Smeknamn för Brasilien

Isadora har många smeknamn, i alla fall om man räknar in alla gulliga saker som ”lilla hjärtat” som jag brukar kalla henne 🙂 Men när det kommer till smeknamn som kommer från hennes namn så kallar vi henne mest för Isa men även Isadoris när vi vill skoja till det 🙂

Häromdagen hittade Lucas på ett nytt smeknamn nämligen Isis 🙂 Och det går ju faktiskt helt i linje med dom brasilianska smeknamnen eftersom barn ofta får ett smeknamn från dom två första bokstäverna i sitt namn. I alla fall är det så där Jair kommer ifrån 🙂 När vi var i Brasilien sist så fick Lucas kallas för Lulu och hans kusin Bruna kallades för Bubu som uttalas Bobo i Brasilien 🙂 Det är faktiskt från Lucas smeknamn som min mammas företag är döpt – Bebbelulu 🙂 Det betyder ju bebis Lulu, alltså bebis Lucas ❤


Jairs ghetto får man även ett smeknamn baserat på sitt utseende eller beteende, ungefär som knektarna förr i tiden i Sverige. Jair kallas för Fantasma (spöke) eftersom han var så vit när han var liten och hans äldre bror kallas för lille Casper (från spöket Casper). En av Jairs vänner som är kort kallas för Pouca Perna som betyder ”lite ben” rakt översatt – alltså ”korta ben”. Jag vet inte ens vad han heter på riktigt för alla kallar han det. En del får coolare smeknamn också, t.ex. finns det en pojke som kallas Tubarão som betyder haj eller som en av våra andra kompisar som kallas för Tigrão som betyder ”stor tiger”.
vet att det finns ett sånt smeknamnssystem i Capoeira också och Capoiera kommer ju från Salvador där Jair är ifrån. Jag känner en kille som har ett litet ärr i sitt ögonbryn så därför fick han smeknamnet ”ögonbrynet”.

Vad tycker ni om den här typen av smeknamn? Jag tyckte det var lite hemskt först för linjen mellan smeknamn och öknamn är ju i princip osynlig (jag vet många värre än detta som jag tar upp i det här inlägget). Känner ni någon med ett annorlunda smeknamn? 

6 Comments

 • Sara

  För ett tag sedan hade du ett inlägg om en dockvagn ifrån Smallstuff. Hur var den i storlek till Isadora? Min tös e jämngammal med Isadora o jag hade velat ge henne en sådan vagn i julklapp men är orolig över att den ska vara för stor/hög.

 • Karin

  Alexandra kallas för Smulan/Smulis eller Mini för Mini fick hon heta när hon låg i magen. ?
  Jag kallades för Harin ett tag för att jag både hade & har stora framtänder samt just då en glipa mellan dem. Kan väl lätt säga att det kändes mer som öknamn än smeknamn, men så var det några killar i klassen som sa det oxå.

  Jag trodde att vi skulle säga Alex men det har inte blivit så, än iaf.

  Vi har en kompis som heter Fredrik & kallas Gädda, en annan som heter Rickard & kallas Boffa.
  En bekant kallades Pia, fast vi yngre trodde hon hette så, fast på körkortet står det Elina.

  • Emma - På Smällen!

   Vilka söta smeknamn Alexandra har fått! 🙂

   Men det var ju inget roligt namn du fick 🙁 Jag kallades för prickpanna när jag var 12 år och fick mycket akne i pannan. Jag mådde jättedåligt men jag klippte lugg och sen gick det bort helt när jag var 14 år och började med p-pillerna som jag äter nu 🙂

   Haha! Vad kul med Pia att hon inte ens hette något i närheten av det!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.