Okategoriserade

Sluta nattamma och rutiner

Inatt så somna Lucas igen vid 02.00 och sen vaknade han 8.20 och då ammade jag och sen sov han en timme till. Det kändes helt ok tyckte jag. Inte att han sov så sent på natten, men att han sov 6 timmar och 20 minuter i streck innan jag ammade.

Jag har funderat en del på era kommentarer som jag har fått på mitt förra inlägg och varför jag egentligen vill sluta nattamma. Jag tycker egentligen inte att det är så jobbigt att amma 2 gånger på natten. MEN man måste ju sätta någon gräns nånstans för vad som är ok… Jag vill också passa på att tacka Emma som kom med MÅNGA bra tips och spom verkligen tog sig tid att skriva för att hjälpa mig! Jag kanske mailar dig och frågar lite sen 🙂

Tankar kring nattamningen
Förut ammade jag ju varje timme, alltså 10-15 gånger per natt. Jag måste bestämma mig för vad som är ok, så att det inte slutar där igen. Jag måste sätta nån slags rimlig gräns för hur många gånger han kan behöva äta på natten. Hur många timmar ska han sova innan jag ammar första gången? Om jag inte sätter nån gräns kanske jag hamnar där jag har varit förut, att jag ammar varje gång han vaknar, just bara för att det är enkelt. Jag är orolig att han är hungrig, det är jag, men mest när han inte ätit bra under dagen. Idag har han ätit bra. Han har ätit alla sina mål och sovit sina tupplurer. Nu är det bara kvällsmålet kvar så idag ska det nog gå bättre än det gjorde igår.

Varför jag vill sluta nattamma
Nu ammar jag inte på dagtid längre. Nån gång ibland gör jag det, men allt som oftast gör jag inte det. Jag kan känna att mjölken rinner till i brösten cirka 1 gång om dagen och dom blir aldrig spända längre. Känns inte som det finns så mycket helt enkelt. Inte på natten heller. Jag ammar bara tidig morgon och innan Lucas ska gå och lägga sig. Det märks att intresset för bröstet avtar mer och mer, vilket jag är glad för. Jag skulle vilja att det fasades ut utan att jag tog ett beslut om det. Just för att jag tycker det är jobbigt. Jag tycker om att amma och jag ser hur Lucas njuter av det och jag vill inte ta det ifrån honom. Jag vill helst att han ska sluta av sig själv, men jag vill inte amma längre än 1 år så skulle han inte avsluta det själv så kommer jag göra det. Jag tycker det känns väldigt viktigt att sluta med nattamningen nu eftersom jag inte har så mycket mjölk. Jag är livrädd för att Lucas ska vänja sig vid att snutta på mig utan mjölk. Det skulle kännas så himla konstigt. Att ge bröstet men det finns ingen mjölk. Nej, för mig känns det inte rätt mot mig. Att vara konsekvent är nog helt rätt i detta fallet, det vet jag! Inte vela, då blir Lucas bara förvirrad.

Nattningsrutinen som gick fel igår, var den så fel?
Kring det där med nattningsrutiner. Jag vet att igårkväll inte var den bästa planeringen precis. Att Lucas somnade för natten i vagnen och inte hann med grötmålet och att jag sedan drog upp honom. Egentligen blev det tokigt mycket tidigare på dagen, för när vi skulle ge Lucas mat så ville han inte äta och då blev hans sista måltid klockan 19. Jag tyckte det var bättre att han åt maten som han hade vägrat förut än att han åt gröt. Även om planeringen blev fel så fattar jag inte varför allt blev så tokigt… Han somnade ju för natten i vagnen klockan 20. När jag kom hem var han vaken i cirka 30 minuter sen nattade jag om honom klockan 21 och sen sov han till 23. När jag försökte natta om honom så somnade han men vaknade några minuter efter att jag hade gått ut från rummet. Så höll det på 1,5 timme och sen tog jag upp honom och försökte med gröt. Han åt ingen gröt och fick tillslut vara uppe och leka en stund innan jag började om med det hela igen. Jag tror inte att problemet var att jag kom hem försent. Kanske var det för att jag tog upp honom från sängen när han var ledsen första gången… Jag vet inte men jag ska nog försöka åta bli att ta upp honom från sängen när han är ledsen….

Hur rutinerna ska vara enligt mig
Jag tycker INTE att man ska lära sina barn att ALLTID sova på ett visst sätt.Till exempel att det alltid ska vara dödstyst när barnet ska sova eller att man inte ska kunna sova borta eller vara bortbjudna en kväll och barnet får sova i vagnen en stund innan man går hem. Jag tror bara det blir jobbigt förrän själv i längden. Däremot kanske man ska försöka göra på sammas sätt när man lär in en ny rutin. Av den anledningen kanske vi skulle varit hemma tidigare igår. Jag tänkte på det du skrev Niki, men det är nog så du menar. Det där med eget rum, det har jag tänkt på. Men vår lägenhet är tyvärr för liten. I nästa lägenhet kan Lucas få eget rum!

4 Comments

 • Ayse

  För några dagar sedan var vi vakna i 2-3timmar två dagar i sträck. Jag försökte på alla möjliga sätt att natta om, men tillslut gav jag bröstet o då somnade hon direkt. Fattar inte det där…Vad starkt behov ett barn kan ha av bröstet. Nu har A varit magsjuk så jag har bara helammat i 2 dagar, då är jag glad att det finns mjölk för hon dricker inte välling, samtidigt som det är mysigt så vill jag trappa ner igen.

 • Hannah

  Nu har jag inte hängt med men tar han flaska? Kanske lättare att få honom äta flaskan och somna än sitta uppe och äta. Man ”ska” ju inte låta dom äta sig till sömns eftersom tänderna tar stryk om de äter vällingen det sista de gör, men kanske under en kort period innan man kommer in i rutinerna.
  Du är så lugn och klok och har väldigt bra idéer så du lyckas nog snart i vilket fall 🙂

 • Niki

  Ja, det var precis så jag menade 🙂 när den nya rutinen sitter och känns trygg då är han ju trygg o då är det inget konstigt att vara iväg ibland på kvällarna! Så tycker jag alltid det är när man inför nys rutiner eller vill lära sin bebis något nytt. Hoppas det blir bättre nu!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.