Okategoriserade

Sluta nattamma – natt 6 & 7

Ni har ju fått höra i detalj hur dom första sluta nattamma nätterna har varit. Det blir tjatigt om jag ska beskriva alla nätter så här detaljerat så jag därför kommer jag berätta lite mer kortfattat i fortsättningen. Dom två senaste nätterna har han somnat runt 22-tiden och då ha vi haft bättre koll på hans tuppluren så att han inte skulle sova för mycket. Istället för att sova två tupplurar som vi har låtit honom göra tidigare så ha vi nu bara låtit honom sova en på cirka 30 – 60 min och alltid innan klockan 15.00.

Natt 6 vaknade han två gånger men var relativt lättsövd, den ena gången tog det en halvtimme för honom att somna om, alltså ändå helt ok. Båda nätterna sov han 6 timmar i streck utan att vakna en enda gång! Natt 7, igår, var han till och med så lättsövd när han vaknade att min kille trodde att Lucas hade sovit hela natten trots att det var han som fick göra så att Lucas skulle somna om!!!!! Natt kr vaknade Lucas bara en gång och ja, jag tror han somnade om på mindre än tre minuter!!!

Det är en enorm skillnad trots att det bara har gått en vecka! På mindre barn tar det oftast bara ett par nätter, men vi har ju haft dom här vanorna mer eller mindre hela hans liv. Klart att det är svårare att ändra på dom då. Jag ammar fortfarande två gånger per dag, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Men det känns inte som det förvirrar honom. Han accepterar och har slutat leta efter brösten, men det tar fortfarande längre tid för honom att somna om med mig på natten. Jag tror att det är som ni säger, han förknippar mamma med mat/bröst. Men jag tycker att det känns jobbigt att sluta med amningen direkt nu. Det känns som att det är väldigt jobbigt psykiskt för mig och jag måste ta babysteps för att klara det. Just nu känns det som jag vill vänta lite till.

Men det kanske inte blir så jobbigt att sluta som jag har trott. Lucas letar ju inte efter brösten längre, bara ibland när jag har väldigt urringat och han är hungrig eller trött och jag sätter mig i den positionen med honom i knät. Men annars gör han inte det. Så på morgonen när Jair tar upp honom till vår säng så letar han inte efter brösten förrän jag tar av mig t-shirten som jag lånat från Jair. Det känns alltså inte så svårt att hoppa över morgonamningen och kvällsamningen känns också enkel att hoppa över. Dessutom vet jag nu med hundra procent säkerhet att jag inte har mycket mjölk kvar. När jag försökte sluta förra gången så blev ju brösten kanonfulla och jag fick pumpa. Nu blir dom knappt halvfulla varken till kvällen eller på morgonen. Det rinner ibland till en gång på dagen fortfarande men det läcker inte. Men ja, det finns mjölk, men inte så mycket. Jag tror inte jag kommer behöva vara orolig för mjölkstockning 🙂

Innan vi slutar med amningen helt och hållet så vill jag se att Lucas är trygg med den här rutinen även när vi åker hem till Jairs familj igen så det får bli nån gång efter påsk eller framöver. Jag behöver förbereda mig mentalt först 🙂

3 Comments

 • A

  Det låter väldigt klokt att ta ett steg i taget.A slutade intressera sig för bröstet på dagen ganska snabbt efter vi började avvänja nattamningen men det var jag sol ville att hon skulle amma på dagen så jag erbjöd bröstet 1-2 ggr om dagen. Ibland kunde jag komma på mig själ att hon inte ammy något alls på dagen o det kändes liksom skönt på något sätt. Sen började hon leka med bröstvårtan som om det var något nytt dör henne att se bröst , hon började bitas o log efteråt haha.. Jag slutade erbjuda bröstet, ibland när hon såg vrösten kunde hon komma fram o amma men slutade upp med att hon bet . Mjölkstockning hade jag bara förstanatten vi började med avvänjningen o det var i januari. Jag tycker det är skönt at hon inte ammar. Käns befriande på något sätt.. Sen när Hon vart sjuk har jag saknat det lite för att hon ska få i sig näring o vätska. Vi ger ibland flaska på natten. Hon vaknar fortfarande på natten men då somnar hon om med napp första gången. Andra gången ger vi flaska eller så får hon sova mellan oss. Inatt gav jag inget . vaggade några min o la ner henne.lycka till emma! Du är jätteduktig och detta kommer gå bra! Lyssna på ditt hjärta

 • citymom

  Klokt att ta det i lugn och ro, känn efter vad som är bäst för er och stressa inte er till något. Lugn och ro är alltid bäst. Det har alltid funkat för oss =)

  Vill tacka för att du delade med dig av din mammas fina babynests. Jag beställde en och är SÅ jätte nöjd! Hon är så trevligt och det gick snabbt att få den, bloggade om det och länkade till dig. Kram

 • Angelica

  När jag fick lov att sluta amma så tyckte jag att det var jättejobbigt !
  Jag trappade ned och ammade tillslut bara på morgonen, det var just morgonamningen som kändes speciell för mig.
  En dag bestämde jag mig för att nu är det sista gången och jag förberedde mig mentalt, det kändes faktiskt helt ok efteråt.
  Det tog ett par dagar innan jag accepterade det helt.
  Jag tror att det är vi mammor som ”lider” av det mer än barnen.
  Ta det i din takt 🙂 det kommer en dag där du känner att det är nog.
  Lycka till! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.