Okategoriserade

Skrikfest hela dagen

Idag har vi haft skrikfest hemma hela dagen. Det har varit helt fruktansvärt jobbigt. Grannen hade husvisning och Lucas skrek konstant den timmen – fy sjutton vad jobbigt det var. Hela dagen har han blivit sur gång på gång och har inget tålamod med sig själv ens. Så fort som jag har fått honom att lugna ner sig så har han börjat skrika och gråta om nåt nytt. Till och med den lilla bilen som han tappade i hisschaktet i slutet på sommaren har han gråtit över idag, det känns som han har letat anledningar till att skrika 🙁 Men värst är nog ändå när han tjatar hål i huvudet på mig och så fort jag inte svarar så utförligt som han vill så sätter han igång och skriker på mig. Det brukar handla om att jag inte svarar honom med fler ord än ett. Att säga bara ”ja” eller ”nej” går inte, till exempel när jag duschade och han frågade mig 30 gånger (jag överdriver inte) om jag var färdig. Jag svarade först ”nej, men snart är mamma färdig”, då frågade han direkt igen ”är du färdig mamma?” och då svarade jag ”nej inte än – snart”. Direkt efter mitt svar så får jag samma fråga igen och då svarar jag bara ”nej” och då blir han sur och ropar ”aaaaahhhh, du måste svara mig mamma!” Och efter det så var skrikfesten igång. Det märkliga är också att vid dom här tillfällena så brukar Lucas beskylla mig för att jag tjatar på honom trots att jag är helt tyst. Och som detta inte vore nog så blir Isadora vettskrämd och skriker hon också – puh!!

Det har verkligen varit superjobbigt men ändå kämpade jag tappert för att vi skulle komma på utflykten som jag hade lovat honom. Skriket började kl 13, kl 15 kom Jair hem från jobbet och lyckades prata med Lucas som lugnade sig och lovade att vara snäll. Jag chansade på att Lucas inte skulle få några fler utbrott idag och tog med mig båda barnen till Universeum. Det gick ganska bra, men det var ändå några mindre konflikter och precis utanför så var jag nära på att vända och gå hem igen.

Jag upplever att dom här utbrotten kommer för att jag inte kan ägna mig åt bara honom. Jag har ju Isadora och så har jag egna behov också, men han vill att jag ska ha full uppmärksamhet bara till honom och det går ju inte. Jag hoppas att jag och Lucas kan hitta på lite aktiviteter på tu man hand snart, jag tror det behövs…  Jag längtar såååå mycket till Lucas blir äldre. Jag tycker tre-årstrotsen har varit väldigt jobbig periodvis. Just nu är det en sån period, hoppas att det blir bättre snart. Vad hände med min lugna lilla kille liksom?

trearstrots-barn

Tecknat av ett Päron till Morsa

9 Comments

 • Carina

  Ha ha ja trotsen slutar aldrig den ändra bara nyans. Bra ett tag sen börjar den igen. Min fyra åring och sex åring har varit inne i en riktig jobbig period nu i ett år. Plus att min 11 åring trotsar ned oss typ varje dag och sen krigar vi med vår 14 åring med. Ja trotsar är jobbig. Det gäller att njuta av de bra stunderna som tyvärr är korta.

 • Gittan

  Några som bor i vår område kör på lyssnar man inte och missköter sig så blir det ingen utflykt eller så åker man hem från utflykten. Känns ganska hårt men samtidigt kanske de faktiskt lär sig något oxå. Barnen ska ju lära sig att bete sig på ett ”riktigt” sätt ute i samhället, trotsen är ju en del i att lära sig vad är rätt och vad är fel. Kanske lär de sig även att ens beteende får konsekvenser. Vi har aldrig testat själva med detta sätt, men de säger att det fungerar bra och att barnen faktiskt blivit bättre på att lyssna. Lite som att man får ju inte belöningar när man beter sig illa.

  • maria

   Håller med om det här. Har ett barnbarn som nyss fyllde fyra, för ett par månader sen var vi på utflykt med henne o hennes mamma, hon var sur, inget passade, när hennes mamma bad henne följa med oss andra spottade hon på henne Helt oacceptabelt uppförande, så jag lyfte upp henne o sa att nu åker vi hem o får åka på utflykt en dag då du kan bete dig som man ska, för så där gör man verkligen inte. Skrik o protester i ett par minuter men då jag inte tänkte ändra mig så tystnade hon o vi hade en trevlig eftermiddag hemma istället

   • Emma - På Smällen!

    Bra gjort! Jag hade också åkte hem den här dagen om det inte berodde på att jag hade lovat lite för många gånger att vi skulle göra en utflykt. Det kändes till och med lite som att det var mitt fel att Lucas var så frustrerad. Jag ska försöka börja om på ny kula när vi kommer hem från semestern och börja med mina gamla rutiner som både jag och Lucas uppskattade mer än det som har varit dom senaste två månaderna.

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker faktiskt att det är helt rätt att göra så. I alla fall så länge straffet blir ”barnets straff” och att det inte straffar syskonen eller föräldrarna. Barnen ska ju inte få bestämma när man ska åka hem genom att uppföra sig illa eller förstöra för alla andra genom att uppföra sig illa. Om ett barn uppför sig illa så får det absolut inte gå ut över syskonen, så tänker jag. Man annars är det helt rätt tycker jag.

 • Angelica

  Åh jag minns dom där skrikfest dagarna med fasa.. när min lilla va bebis va min stora strax över 2år och det var ett himla gapande och skrikande.. nu är mina barn 3,5 år och 5 år.. trots har pågått hela tiden med stora fast i perioder.. nu vid 5 år undrar jag många gånger vad jag gällde om när hon var 3år för det hon håller på med nu är fruktansvärt till och från.. lilla är trotsig på samma sätt som stora va i den åldern men det är ingenting om man gämför.. MEN jag kör stenhårt med att sköter man sig inte får man inte göra roliga saker.. det är mycket som barnen(och jag) sett fram emot att göra som blivit inställd på grund av att dom har burit sig illa åt.. jag brukar ge dom tre varningar och efter tredje varningen verkställs varningen.. exempelvis inställd bio, teater, lekland, träffa kompisar, till och med inställt lördagsgodis.. funkar oftast med varningarna för båda barnen vet att det inte är några ”tomma hot” 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker det låter superbra så som du har gjort. Jag ska försöka införa det hemma också. Anledningen till att jag genomfört utflykter trots dåligt beteende har varit för att jag känner att det är lite mitt fel att det har blivit så mycket trots hemma. Vi har varit hemma på tok för mycket och det känns som jag har lovat mer än var jag hunnit med, så på nåt sätt så ville jag visa att mamma håller det mamma lovar. Jag hoppas att jag får kläm på dagarna igen när vi kommer hem från semestern för isf kan jag också införa ”varningssystem” 🙂 TAck för tipset!

 • Jenny

  känner igen din beskrivning av skrikfest.. här pågår det varje dag sedan lillebror kom.. herregud så trött man blir och ledsen, man går ju bara runt och skäller / hotat att dra in saker hela dagarna. Inte ens det hjälper ibland. tror dock det blir bättre när storasyster vant sig vid tanken att ha lillebror här och han inte hänger vid tutten hela tiden.

  försöker tänka på att det är en ännu större omställning för storasyster än rest3n av oss i familjen. ?

  men .. det jag ville säga var att jag vet hur det är och man blir galen och ledsen ibland men du är wn jättefin mamma och jag tror att det blir bättre när man minst anar det.
  var sak har sin tid!.

  kram

 • Jessica

  Hej!
  Vet att du inte gillar uttrycket, men det där är ren och skär trots. Pratade med BVC om min dotter som hade sina episoder och det är ålderstypiskt. Det spelar nog ingen roll hur mycket rätt man försöker göra för sina barn den där trotsen kommer ändå. :/

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.