Ska barnen få sitt körkort om dom inte röker eller snusar?

Vad intressant det var att läsa alla era kommentarer på mitt inlägg om att betala barnens körkort eller inte. Jag tycker att ni alla hade väldigt kloka tankar och idéer som väckte en del nya tankeställningar hos mig. Jag älskar hur ni breddar mitt synfält på saker som jag sett som självklara, för det här med att inte röka/snusa för att få sitt körkort är något som varit ganska självklart för mig eftersom jag växte upp med det.

Lära sig värdet av pengar och att spara själv

En sak som jag tycker var intressant som några av er nämnde var att ni tyckte att det är en viktig lärdom för barnen att lära sig värdet av pengar och att spara själv. Jag håller med er! Jag tycker detta är superviktigt, men jag tror också på att hjälpa barnen så att dom får en bra start i livet. Körkort är ju en sån sak som krävs på många arbetsplatser även om man aldrig behöver köra bil på jobbet. Detta är faktiskt något som Jair hade problem med när han skulle söka jobb. Många av jobben som han sökte krävde att han hade körkort eller så låg arbetsplatsen för långt bort för att kunna åka kollektivt. När vi letade hus var vi därför väldigt begränsade eftersom vi inte kunde bo för långt bort från hans jobb. Just detta får mig att tveka lite om att sätta ett ultimatum till barnen… Jag vill ju verkligen att dom ska lyckas med körkortet och inte vänta tills dom är 31 år gamla med att ta körkort… hmm… jag får nog fundera vidare på detta…

Jair övningskör…

Angående att lära sig att spara och kämpa för saker själv så tror jag att barnen har gott om tid att lära sig sånt på andra saker. Jag har kämpat i hela mitt liv trots att jag fick mitt körkort av mina föräldrar. Jag flyttade hemifrån när jag var 18 år och levde som student under många år. Jag har fått betala allt jag har velat ha själv. Och om jag ska spekulera hur det hade blivit om mina föräldrar inte hade betalt mitt körkort så tror jag faktiskt att jag också hade tagit mitt körkort som 30-åring… eller kanske aldrig. Jag prioriterade inte att ta körkort när jag var tonåring och jag var dessutom lite rädd för att börja köra så detta var inget jag tjatade om att få göra… men samtidigt ville jag inte sumpa min chans att få körkortet betalt.

Fördelar med ett ultimatum

Jag fick mitt körkort av mina föräldrar eftersom jag aldrig snusade eller rökte och det har jag inte gjort än idag. Jag fick mitt körkort när jag var 20 år så var det verkligen ingen idé att börja testa sånt efter det. Den åldern när man vill testa saker är liksom redan över när man är 20 år och det är just därför som jag tycker körkort är en bra lockelse. Jag tycker också att det är bra om barnen lär sig att dom inte bara ska få och få, utan dom måste prestera lite för att få också.

Nackdelar med ett ultimatum

Den största nackdelen, som jag ser det, är att barnen inte håller sin del av avtalet och därför inte får sina körkort. Jag tror nämligen inte att det är bra att ändra sig om man har bestämt en sån sak eftersom man skickar fel signaler, både till barnet som gjort fel och till eventuella syskon. En annan nackdel är om barnet börjar ljuga, men det tror jag i för sig att dom flesta barn gör om dom vet att deras föräldrar skulle bli besvikna om dom får reda på att barnet snusar eller röker. Jag kommer däremot aldrig sätta ett ultimatum angående alkohol eftersom jag tror att det är riskfyllt. Då riskerar man att ens barn inte ringer hem när det verkligen behöver det, eftersom han/hon är rädd att missta körkortet om föräldrarna får veta att han/hon har druckit.

Vad är viktigt att hjälpa barnen med?

Vi sparar till våra barn på ett konto som står på oss eftersom vi vill bestämma vad pengarna går till så att barnen inte bara slösar bort allt på t.ex. Stureplan när dom har åldern inne… 😛 Jag skulle bli så grymt besviken om dom gjorde det för vi har sparat mycket mer till barnen än vad vi sparar själva… Vi vill att barnens pengar används till körkort, boende och eventuell utbildning. Det är det som känns allra viktigast för oss att sponsra med. Jag vet att långt ifrån alla prioriterar boende och till och med anser det som lite bortskämt när föräldrar betalar för barnens boende, men jag vill att barnen ska ha råd att bo nära oss när dom flyttar hemifrån och bostadsmarknaden i Göteborg är helt crazy! Det är skitsvårt (även för oss) att spara ihop till en kontantinsats så jag tror att det är mer eller mindre omöjligt för en tonåring att lyckas med det. Jag vill därför kunna stötta med en kontantinsats till en etta i Göteborg. Hmm… nu börjar jag fundera på om kanske en första bil är en bättre lockelse att ha som ultimatum och barnen börjar röka/snusa. Det är inget vi hade planerat köpa och jag har ingen aning om vi har råd med det, men om vi har det så kanske det är en bättre lockelse i så fall?

Fotograf: www.wanderings.se

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Elina Å

  Angående sparande gjorde mina föräldrar det för mig och mina syskon under vår uppväxt, dock i fonder i våra egna namn. Rubbet blev alltså vårt när vi fyllde 18. Jag använde mitt till att köpa möbler till min första egna lägenhet medan brorsan valde att leva upp sin del när han bodde i Thailand i två år…!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad klok du är 🙂 Jag fick inga pengar att spendera men mina föräldrar hjälpte mig att köpa min första lägenhet och stöttade mig med pengar i några månader innan jag tog studenten. Visst träffade din brorsa sin fru där? Eller har jag fattat fel? I så fall var säkert dom där pengarna väl spenderade för honom 🙂

   Svara
   • Elina Å

    Visserligen var det ju en bra erfarenhet för honom, ja, så att så sett var det ju bra för honom. Ändå inte riktigt vad mina föräldrar ansåg vara rätt ställe att lägga pengarna på med tanke på att han var typ 20-22 under perioden och festade bort mycket pengar! ?
    Sin sambo träffade han vid ett senare tillfälle när han åkte ner och hälsade på vänner där nere, men jo hon är Thailändska! ?

 2. Sara

  Jag tycker man ska ge barnet alla fördelar man kan om man har möjligheten. Att inse värdet av pengar och allt vad som har att göra med det har inget att göra med om man får sitt körkort/ handpenning osv. Dessutom, hur många av de som säger så trodde inte själva att ”det bara var att ta kortet” när man skulle betala saker. Det har gått bra ändå.

  Jag fick mitt sparande när jag var 18, men hade såklart nallat på det rätt rejält innan i och med att jag tog mitt körkort strax därefter. Men för mig var det inget konstigt, det var ju körkortspengar. Sen tog jag resten av pengarna och åkte till Thailand en månad. Och det ångrar jag inte.

  Nu sparar jag i en mix av fonder och aktier till Cleo, kommer lära henne hur det fungerar med aktier och utdelning och hoppas att hon den dagen hon fyller 20 (har satt hennes 20årsdag som dagen hon får pengarna) förstår att hon inte ska sälja av.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller med dig! Jag tror inte att barnen blir med driftiga bara för att föräldrarna hjälper till med körkort, handpenning osv, men sen får det såklart finnas gränser också så att dom lär sig att det är inte bara att få och få hela tiden utan man måste jobba också 🙂 Jag kan tänka mig att Thailand var en lärorik tid på sitt sätt också 🙂 Jag har lärt mig massor genom att bo periodvis utomlands 🙂

   Svara
 3. Malla

  Varfor skulle dina barn borja roka/snusa? Jag ser det som en sjalvklarhet att vi lever I en “sund” familj med goda vanor. Gor inte ni det?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hmm… För det första så räcker ju det inte att familjen är sund och har goda vanor för om barnet har andra människor runt omkring sig så påverkar det också. Det går inte att isolera barnen från att påverkas av omvärlden, särskilt inte i vår tid där merparten av alla barn tillbringar största delen av sina dagar på förskolan/skolan. För det andra så har vi ingen aning om hur det blir när barnen börjar högstadiet och det berömda “grupptrycket” påverkar dom att kanske testa sånt här.

   I vårt fall så snusar Jair så det finns en chans att barnen tar efter det, men jag tror fortfarande att samhället och kompisarna är dom som kommer ha störst inflytande på våra barn i tonåren.

   Svara
 4. Camilla 10 barnsmama vid 33 år

  Vi betalar körkorten .
  Men det är det enda,vi har inga sparanden till barnen annars.
  Äldsta har fått klass 2 körkort och skoterkörkort ,så fick hon även pengar till B körkort men dom använde hon till att köpa kläder☹️?så hon är snart 20 nu och har inget B körkort på av det.
  Vilket hon ångrar idag men nu får hon spara till det själv.
  16 åringe och 15 åringen kämpar med epa körkortet nu och sen kommer dom få skoterkörkort med,här uppe behöver man ha sånt under vintern? sen kommer vinhjälpa med körkort med.
  Så slutsumman är att vi betalar 3 olika körkort men tycker det är viktigt.
  Jag själv har inget alls o vet hur jobbigt det är ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ajabaja!! Ja men då får hon lära sig av sina misstag. Vad bra jobbat av er att fixa tre körkort var till barnen. Coolt med scooterkörkort. Får man köra vattenscooter då också? Jag vet att det inte är samma men kände att jag ändå måste fråga 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här