Okategoriserade

Separationen hade kunnat bli en dyr historia

– Samarbete med Avtal24 –

Jag glömmer aldrig lyckan när vi vann budgivningen på vårt radhus. Det perfekta huset för vår lilla familj. Här skulle barndomsminnen skapas och vi skulle få många lyckliga år tillsammans, trodde jag… Men framtiden blev inte riktigt som jag hade tänkt, plötsligt byttes bebisplaner och bröllop ut mot separation och bodelning… Huset värderades och det skulle krävas en hutlösa summa från mig för att köpa ut Jair om vi inte hade skrivit samboavtal och skuldebrev när vi köpte huset.

Samboavtal och skuldebrev är kanske det sista man vill tänka på när man precis vunnit budgivningen på drömhuset. Det känns inte lägligt att prata om vad som skulle hända om förhållandet tar slut, men det här är så viktigt! När vi köpte huset gick jag in med över en halv miljon i kontantinsats som var vinst efter försäljningen av min gamla lägenhet.

Jair hade inga pengar att gå in med och därför skrev vi ett skuldebrev på Avtal24 som garanterar att jag får tillbaka kontantinsatsen vid en bodelning eller försäljning. Vi skrev även samboavtal på Avtal24 eftersom det krävs för att skuldebrevet ska vara giltigt. Jag är så tacksam att vi tog oss tid att skriva samboavtal och skuldebrev för om vi inte hade gjort det hade husets värde delats lika mellan oss. Det hade inneburit att jag varken skulle fått mina pengar tillbaka eller haft råd att köpa ut Jair, trots att jag har betalt mycket mer än honom på huset. Den här separationen hade kunnat bli en väldigt dyr historia för mig.

Det blev inte så farligt dyrt att köpa loss huset, men jag märkte snabbt att det är dyrt att separera ändå. Det kostar några tusen för lagfart och att flytta över lånen, dessutom tillkommer bodelningsavtalet som banken kräver. Jag fick numret till juristbyrån som banken samarbetar med, dom skulle ha 6500 kr för bodelningsavtalet! Jag höll på att ramla av stolen när jag hörde det. Det är mycket pengar om man är helt överens och bara behöver få ner det man avtalat på ett papper. Jag läste att man kan använda sig av en mall på nätet men det kändes viktigt att avtalet blev juridiskt korrekt, därför använde jag mig av Avtal24 som bara kostar 1495 kr! Vilken skillnad!

Jag tycker det är så smidigt att använda sig av onlinetjänsten som Avtal24 erbjuder för att skriva avtal. Jag har skrivit samboavtal, skuldebrev, testamente och bodelningsavtal med hjälp av deras tjänst. Den är enkel att förstå och det är bra att man kan skriva hela avtalet innan man betalar för då vet man vad man köper. När jag har haft frågor har jag ringt till deras kundtjänst och dubbelkollat utan att behöva betala extra. Tjänsten garanterar att avtalet blir juridiskt korrekt och skulle man upptäcka att man fyllt i fel nånstans har man 14 dagar på sig att ändra. Jag är jättenöjd! Och tack vare Avtal24 sparade jag en hel del pengar som jag kan använda till mig och barnen istället 🙂

samboavtal och skuldebrev

Fotograf: Wanderings

5 Comments

  • Lexochlogan

    Tråkiga saker att göra men så viktigt om något händer. Trots att vi gifte oss mu, framförallt för att skydda barnen så mycket det går om det händer någon av oss något, så skall bi skriva papper också. Det är tråkiga papper men ett måste och jag tycker att om man tycker om varandra och vill barnen det bästa så är det bara att göra. Så skönt att ni gjorde det så det blev bättre mitt i allt tråkigt. Och verkligen skillnad på belopp.

  • Irena

    Hej Emma,
    Jag tycker det är helt fantastiskt, modigt och osjälvisk av dig att på detta sätt dela med dig av din separation och allt vad det innebär. Över 50% i Sverige separerar eller skiljer sig och det är inte många som vill tänka på siffrorna när det är dags för bröllop eller bostadsköp! Men juridiska dokument kan just som i ditt fall, rädda en själv och framför allt barnen!
    Tack för det!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.