Okategoriserade

Så många ord 20 månader gammal

Jag fick en fråga om hur många ord Lucas kan nu. Bra idé till ett inlägg, det är ju precis såna här saker som jag vill dokumentera till Lucas tills han blir äldre. Nu är Lucas snart 20 månader och han är som en papegoja! Han härmas med allt vi säger, men han förstår ju inte allt. Men jag tänkte att jag kunde skriva ord som han ofta säger coh som jag vet att han förstår:

Nej (används ofta, alltför ofta!)
Vatten och Agúa (vatten på portugisiska), leite (mjölk på portugisiska, han säger det till välling)
Namnam (mat, vi kallar mat för namnam här hemma….)
Mamma, pappa och mormor
Wowow (som är vovve på portugisiska)
Desca (betyder gå ner på portugisiska t.ex. gå ner på golvet om han sitter i matsstolen)
Kolla (titta på svenska 😛 )
Ost (han älskar ost!)
Oco (Suco på portugisiska som betyder juice men han kallar är fruktmos för out)
Titta!
Tittutiiii
Den (han pekar på allt han vill ha eller dit han vill gå och säger den)
Lampa
Wrroom wrrrom (är alla motorfordon eller fordon med däck, som till exempel bilar, traktorer, barnvagnen och cyklar)
aa-pad (betyder ipad, men betyder också hjälp)
Amma (ett ord Lucas har hittat på själv som betyder ge mig!!)
Tack tack (säger Lucas istället för varsågod… hehe!)
Bajse!!!! (även kallad för Bamse av resten av alla svenskar haha 😀 )
Nalle (alla nallar heter nalle utom Bajse då förstås… 🙂 )
Sch sch sch (betyder borsta tänderna.. 😛 )
Dansa
Boll
Pissa
(Pizza 🙂 )
Eta (som betyder oj på portugisiska)
Rua (som betyder gata på portugisiska, det brukar han säga när han vill gå ut)
Gunga (Lucas ÄLSKAR att gunga!!!)
Babååå (acabou på portugisiska som betyder slut)
Bahia (som är Jairs favorit fobollslag i Brasilien)
Oj (när han hostar)
Senta (sitta på portugisiska)

En härlig mix mellan svenska och portugisika Jag har säkert missat en del ord nu, men då kommer en uppdatering. Nu när jag har gjort en lista så ska jag lyssna lite extra på Lucas och se om jag hör några andra ord. Lite kul att ha kvar allt det här ju 🙂 Förutom alla dom ord som jag och Jair kan förstå så har jag också gjort en liten video på orden som vi inte förstår. Lucas pratar ju hellre än bra, om man nu kan skriva så om en 20 månaders. För honom gör det ingen skillnad om vi förstår vad han säger, han babblar på ändå och vi låtsas att vi förstår för det är så kul att höra lillkillen gå runt och prata 🙂 Här kommer en liten videosnutt:

Just det! Jag glömde skriva att i den här videon, ungefär i mitten, pekar han utåt och säger ”na rua” som betyder på gatan. Så ja, man kan ju undra vad han pratar om… 😛

 

7 Comments

 • Angie

  Vad duktig Lucas är!
  Jag är så fascinerad över barn som är 2 språkliga 🙂
  Vad roligt det där med ordet amma, min son säger nämligen också det när han vill ha nått/visa något haha! Han är 14 månader och har inte ammats sedan 6 månaders ålder så jag vet inte vart han fått det ifrån? 🙂

 • J

  Haha.. Men gullunge då!! SOM han går igång! 😀 vår tjej är likadan men man förstår inte heller vad hon säger där alltid. Ibland tycker jag mig dock höra hela meningar som mumlas fram, har hört det några ggr och det känns helt sjukt för hon är såpass liten och pratar så mycket goja att det är svårt att tro. Men goa är de när de går igång! 😀

 • Mustikka

  Hej, följt med din blogg länge med kommenterar sällan. Men nu ska jag ta stunden i akt och fråga vilken språk du och jair talar? Du har säkert skrivit om det men då har jag tyvärr missat det. Tycker det är intressant för jag talar svenska med min son, min man franska och sinsemellan pratar vi engelska/franska. Hah, blir en skön blandning, vilket jag endast ser som något positivt 🙂 Fin blogg du har, härligt att du är så öppen!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.