Så j*vla arg – ska man ringa polisen eller soc?!

Igår när vi skulle hoppa in i bilen efter att ha varit på McDonalds så såg jag världens sötaste unge bak i bilen på en blå Volvo. En liten tjej/kille, max 1 år gammal, med ljust ljust blont hår som tryckte nästippen mot en av bakrutorna och bankade glatt på fönstret med sina gnubbiga små händer och skrattade mot oss. Jag hade lett och vinkat tillbaka till den lilla tjejen/killen om det inte vore för en liten livsviktig detalj, joooo.. bilen rullade! Alltså inte utan förare eller så, bilen körde i full fart från parkeringen och den lilla var varken fastspänd eller hållen av någon vuxen!!! Jag följde bilen med blicken och såg att en vuxen i baksätet tog tag i den lilla innan dom kom ut på stora vägen, men förmodligen inte för att sätta bebisen i en bilstol. Jag kollade faktiskt efter bilstol, men kunde inte se någon genom fönstret och det satt 3 vuxna i bilen så det var bara två platser som det kunde funnits bilstol och där stod ju bebisen så det fanns antagligen ingen.

Jag blev väldigt upprörd och ropade till Jair och funderade en sekund på att ta regnumret. Men sen tänkte jag, vad ska jag göra med regnumret då? Ringa polisen – jo, tjena, det har jag provat innan när ett gäng ungdomar festade loss och slängde glas och fimpar inne på ett dagis här i området. Jag köade i 30 minuter och sen la jag på och skickade dit Securitas istället. Polisen skulle inte göra någonting… Så jag tog inte regnumret.. Men nu när jag sitter här och tänker på vad jag kunde ha gjort så tänker jag att jag kunde ha filmat (jag hade ju kameran i handen), kollat upp ägaren och lämnat en orosanmälan till socialen. Borde jag gjort det? Det som dom gjorde är ju både olagligt och livsfarligt och eftersom dom inte brydde sig mer om bebisen som stod upp i baksätet på en rullande bil så var dom nog rätt vana med att köra så. När vi har varit utomlands så har Lucas åkt utan bilstol några gånger när vi inte har fått tag på bilstol. Jag kan säga att jag varit livrädd varenda gång. Jag har hållt så hårt i honom som jag nånsin har kunnat, även om jag vet att mina armar inte skulle räcka till vid en krock…

Jag vill inte va en sån mamma – en pekpinnemorsa, men ibland måste andra vuxna ta sitt ansvar när föräldrarna inte gör det, inte sant? Det finns en miljon saker som andra vuxna inte borde lägga sig i (t.ex. huruvida en förälder “skämmer” bort sitt barn med att ha det i famnen eller inte, osv.) men det finns också ett gäng liv och död saker som ALLA vuxna borde lägga sig i – tycker ni inte det?

Poliskontroll: kvinnlig trafikpolis vinkar in bil

Lånad bild från Polisen

Relaterade Inlägg

11 Kommentarer

 1. Jennifer

  Det är så tragiskt och ansvarslöst av dessa föräldrar. Har också sett en sån händelse här där jag bor, men det är meningslöst att ringa polisen. De är 5mil bort och innan de har kommit hit har bilen förmodligen redan stannat. Igår var jag förbannad. En person jag vet va påverkad av narkotika satte sig i bilen och körde iväg. Hon har dessutom inget körkort och bilen är avställd, som om det inte är nog med att hon var påverkad. Polisen meddelades men de hade inga resurser att skicka ut…

  Svara
  • C

   Fy.. Jag tycker du bör tipsa media! Polisen behöver synas, så får det inte gå till.

   Jag bor i Sydeuropa, ser barn varje dag som kör med lösa barn, även i framsätet. Fruktansvärt. Har även sett de som kör med bebis under armen, alltså föraren!!! Blir mörkrädd. Själv har jag köpt bakåtvända stolar i Sverige och folk tycker jag är överbeskyddande… Men å andra sidan är de rädda för att bli sjuka om de går ut med blött hår tex
   Livets kontraster…

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Hahaha! Precis så som det var i Brasilien! Bra att du tänkte till och köpte bilstolar i Sverige, jag tog med mig babyskydd till Brasilien som Lucas fick åka i och det protesterades vilt när jag ville sätta Lucas fram för att det inte fanns säkerhetsbälte bak. För barn fick absolut inte åka fram, då var det bättre att dom åkte utan säkerhetsbälte bak istället – tydligen 😛

 2. Lin

  Riskerar man sitt barns liv är det rimligt att få ett besök från soc! Om jag ser det ska jag försöka vara så snabb att jag hinner ta regnummer. Ett bra tips mitt i allt! Men frågan är om något händer… Soc är ju redan överhopade med anmälningar… Men då har man gjort vad man kan!

  Svara
 3. A

  Mm blir så arg på sånt. Jag har sett i det området sär jag bor att en mamma körde med sitt barn med barnet i knät. Blev helt paff! Även on det handlar om några hundra meter gör man inte så.

  Svara
 4. Josephine

  Har sett sånt flera gånger. Blir lika förbannad varje gång. Men nej polisen gör förmodligen ingenting. Så tragiskt..

  Svara
 5. Caroline

  Jag har jobbat på 11414 (polisens anmälningstelefon) och jag är väldigt väl medveten om kötiderna som är pga alla besparingar 🙁 så tråkigt! MEN såhär är det; en anmälan är svårt att få till då målsäganden (den drabbade) är okänd i det här fallet eftersom vi inte vet vem barnet är. Dock så kan man lämna ett tips till oss! Kommer man fram snabbt och såg åt vilket håll bilen körde så är möjligheten att vi skickar en bil direkt. Kommer man inte fram snabbt men tar reg.nr skriver vi ett tips och eftersom det är ett barn inblandat är vi skyldiga att göra en anmälan till socialtjänsten. Denna skickas iväg omgående till rätt socialtjänstkontoret. Så ringer man polisen så gör de jobbet med socialtjänsten. Är det barn med i bilden tas det alltid på allvar 🙂 !

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jaha! Vad bra! Jag ska definitivt ringa 11414 och lämna regnummer nästa gång jag ser något barn vara i fara på ett sånt här sätt. Tack för att du med lite erfarenhet kommenterade om detta!

   Svara
 6. Elin

  Ta reg.nr om du ser detta eller liknande saker igen och ring 112 (då det är pågående brott) Tyvärr behöver Polisen konstant prioritera ärenden och då är den ordningsstörningen med ungdomar som du nämnde inte högst på listan.. men när det gäller en stor säkerhetsrisk som barn i bil utan särskild bilstol så kommer det högre i prioriteringen, dessutom kommer det in i Polisens system.

  Tack för en bra blogg förresten!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här