Föräldrapenning

Så här skyddar du din SGI när du startar eget

Föräldrapenningen är verkligen en djungel! Så fort man tror att man har kläm på allt så upptäcker man någon ny regel som kan göra att allt går åt skogen haha! När jag pratade med Försäkringskassan i telefon så blev jag inte ett dugg klokare. Det enda som hände var att jag blev osäkrare och osäkrare och istället för att få svar på mina frågor så fick jag en massa motfrågor som kändes som kuggfrågor. Jag visste att jag inte hade gjort något fel eftersom Isadora inte fyllt 1 år ännu, men ändå kände jag mig granskad. Typ som om att dom rätt som det var skulle peka på mig och säga ”AHA!! Du har gjort så här! Då har du redan förlorat hela din SGI! HAHAHA!”. Hemsk känsla!

Hur som helst så kunde jag ju inte släppa det här med SGI och var tvungen att veta hur jag skulle gå tillväga för att säkra upp min SGI tills Isadora är 2 år (för vid 2 år kan man inte skydda den längre, då räknas den om till den faktiska inkomsten). Jag vill gärna ha svaret svart på vitt så jag frågade på försäkringskassans fb-sida och så nu vet jag svaret! Så här skyddar du din SGI när du startar eget under föräldraledigheten:


Jag tycker jag fick ganska tydliga svar från Försäkringskassan den här gången. Vad jag förstår det som så räcker det alltså med att man tar ut 1 timme föräldraledighet per dag och sen jobbar resten av tiden, då är SGIn skyddad även om man jobbar på sitt egna företag.

20 Comments

 • Vanja

  Men fick du svar på fråga? Tycker bara hon svarade på att du måste ta ut föräldrapenning motsvarande det du inte jobbar? Du tänker väl jobba hel tid med bloggen? Då kan du väl inte ta föräldraledigt oxå? Kanske jag som inte fattar! Men om man går ner och jobbar 80% kan man täcka upp med 20 föräldraledighet! Men var det verkligen det du ville veta?

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker jag fick svar på hur jag skulle göra, men hon kunde varit mer konkret och berättat tex vad som händer om jag inte tar ut föräldrapenning och jobbar heltid istället. Men efter hennes svar så har jag bestämt mig för att ta ut 1/8 föräldrapenning per dag, det är ju bara en timme och jag är ju mer än en timme per dag med mina barn. På torsdagar och fredagar är jag ju hela dagen med barnen och jobbar bara på kvällen. Fördelen med att jobba med bloggen är att jag kan bestämma själv hur mycket jag ska jobba så jag får helt enkelt anpassa mig efter detta så att jag slipper bli av med SGI och därmed få problem med sjukpenning och vab.

 • Ida

  Vänta nu? Var har du läst att SGIn räknas om när barnet blir 2 år? Man har ju rätt till samma föräldrapenning tills barnet blir 2 år oavsett om man sänkt SGIn. Men går man ner i tid (alltså lägre inkomst) kan man ju fortsatt skydda sin SGI. Eller? Du gör mig förvirrad här. Nu jobbar jag heltid så det rör inte mig, men jag vill gärna veta var du läst detta. Har många vänner som deltidsarbetar med större barn och skyddar SGIn med föräldrapenning.

  • Emma - På Smällen!

   När barnet har fyllt 2 år så kommer SGIn och föräldrapenningen räknas om till ens faktiska inkomst så om man tex arbetar 80% istället för 100% så kommer ens fp räknas om till den årslön man får när man arbetar 80%. Man får alltså en sänkt föräldrapenning. Det finns att läsa på försäkringskassans hemsida men jag tycker att det här på deras fb-sida förklarar det hela bättre: https://www.facebook.com/foralder/posts/358971280850738

   • Ida

    Fast där är det ju som att de förutsätter att man inte skyddat inkomsten? Att man gått ned till 30h/veckan (utan att fylla upp med fp) och vill ta ut strödagar ibland. Jag är som sagt ingen expert. Men du menar alltså att man inte kan jobba 80%, ta ut 20% fp och skydda SGI efter barnet blivit 2 år?

    • Emma - På Smällen!

     Som jag förstår det (jag kan ha fel) så spelar det ingen roll för då kommer dom räkna 30h/veckan vanlig lön + föräldrapenning 10h/vecka och sen räkna ut en ny föräldrapenning av det för du har ju en lägre årsinkomst då. :/

     • Ida

      Det kanske är så. Bara konstigt att det inte står på deras hemsida under hur man skyddar SGI. Där nämns det inte någonstans. Där står det bara att man kan skydda den när barnet blivit 1 år om man gått ner i tid. Å mina vänners SGI har ju inte sänkts.. Kanske får kontakta dem och fråga så jag vet om jag går ner i tid.

 • Caroline

  Kommer du då jobba 12,5 % mindre eller varför just 12,5 %? ? Om man ska ansöka om fp som ”motsvarar arbetstidsminskning” för att skydda sgi?

  • Emma - På Smällen!

   12,5% motsvarar 1/8 och det är det minsta man kan ansöka om. Isadora kommer fortfarande vara hemma med mig och Lucas kommer gå 15 timmar så jag kommer anpassa min arbetstid efter detta. Vet inte om det var svar på din fråga?

 • Marie Alvas mamma

  Jag har fått samma svar som du och tolkar det som du gör också. Fyller du i att du jobbar 100% av din ordinarie arbetstid på både anställning och enskild firma? Det är mitt sista frågetecken för tillfället haha.

  • Emma - På Smällen!

   Nej jag har fyllt i att jag jobbar 100% på min vanliga anställning och 30% på bloggen, men detta var innan jag startade enskild firma, men då fakturerade jag via två faktureringsfirmor så det var dom som jag satte 15% vardera på alltså 30%. Detta var korrekt gjort enligt tanten på FK som jag pratade med på telefon. Hon håller just nu på att räkna ut en ny årsarbetstid för mig så det kommer bli att jag jobbar mer än 40 timmar i veckan. Nu kommer jag ta ut lägsta nivådagar ett tag men jag kommer väl få skriva att jag jobbar 100% på min anställning och 87,5 % på min enskilda firma för att det ska bli rätt.. så jäkla komplicerat. Men jag kan ju inte skriva mindre på min anställning för jag är ju heltidsanställd där och om jag skriver 50% så kommer dom se det som att jag är har en deltidstjänst och det har jag ju inte…

   • Marie Alvas mamma

    Ja jag blir så trött på hur invecklat det är och hur lång tid det tar att sätta sig in i allt för att göra rätt. Sen att man på heder och samvete ska försäkra om att allt stämmer. När vem som helst kan av misstag tolka fel. Borde finnas en ruta med reservation för feltolknig av deras frågor man kan kryssa i. Man är ju rädd varje gång man skickar in.

    • Emma - På Smällen!

     Eller hur! Men jag tänker faktiskt att jag har svarat på heder och samvete efter bästa förmåga. Frågar någon mig vilken hårfärg jag har och jag svarar på heder och samvete att jag är blond men någon säger att mina rötter ser mörka ut, då får dom ju skylla sig själva för att dom inte ställde en mer konkret fråga som inte kan misstolkas. Vi fyller ju i efter bästa förmåga och har ingen avsikt att lura dom, mer än så kan vi inte göra….

 • Mari B

  Som jag förstår det beror det väl på skillnaden i lön. dvs om du tjänar bra på ditt arbete och startar eget med mindre inkomst måste man väga upp med föräldraledigt så det motsvarar skillnaden i pengar. Hoppas du förstår hur jag menar. Jag är absolut inte insatt i detta. Men så tolkar jag det hon svarat. Så jag menar att vissa kanske kan ta det lägsta 12,5% och andra kanske måste upp i 25%..

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Nej, så är det inte. Jag har frågat flera gånger om det spelar någon roll om man tjänar lika mycket eller om man tjänar inget alls. Dom har svarat att det är arbetstiden som avgör. Det kommer ett nytt inlägg snart 🙂 Jag har fått svar från Försäkringskassan angående vad som händer när barnet är 2 år. 🙂

 • Vanja

  Jag har en annan fråga gällande detta! Har du fyllt i till arbetsgivare att du har har en bisyssla när jobbat med bloggen under graviditeten? Och hur fungerar det nu när du ska börja jobba med bloggen 87,5% har du sagt upp dig, tagit tjänstledigt? Min arbetsgivare kräver dessutom att jag tar ut föräldradagar från fk för de dagar jag är föräldraledig efter att barnet fyllt ett! 🙁 Som sagt en hel djungel det här!

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Ja, min arbetsgivare vet om att jag bloggar och tycker att det är roligt (jag har världens bästa chef!). Jag har ju rätt att vara helt ledig från jobbet för föräldraledighet i 1,5 år och då behöver jag inte ta ut föräldrapenning alls om jag inte vill (det är föräldralagen så som jag tolkat den) men sen när barnet är över 1,5 år så måste man fråga om ledigt eller ta ut fullt med föräldrapenning. Jag har frågat mitt jobb och dom är okej med att jag är ledig till februari, mer än så har vi inte bestämt. Tycker att det låter konstigt att dom kan kräva det efter 1 år, jag skulle kolla upp det i lagen om jag vore du….

  • Emma - På Smällen!

   Tänkte bara säga också att jag har inte fyllt i nånstans att jag har en bisyssla, jag har sagt det och dom vet att jag tjänar pengar på bloggen. Enligt mitt kontrakt så får jag inte syssla med konkurrerande verksamhet, men bloggen är inte konkurrerande så jag har inte gjort något avtalsbrott eller så 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.