Brasilien

Så här firas påsk i Brasilien

En av dom bästa sakerna med att vara tillsammans med någon från en annan kultur är att man kan plocka dom bästa detaljerna från båda kulturerna. 🙂 Särskilt bra är detta när det kommer till högtider! Till exempel är nyår mycket roligare i Brasilien än i Sverige, men även påsken är mer händelserik där nere än här hemma haha! Däremot är vi svenskar mycket bättre på att fira jul än vad brassarna är! Men nu tänkte jag berätta om hur det är att fira påsk i brasselandet 🙂

Vi har varit i Brasilien två gånger över påsken, sista gången var 2014 och då anammade vi brassekulturen helt och hållet och gjorde allt som man skulle göra när det är påsk haha 🙂 Eller nja nästan allt, en sak fick andra göra medans vi tittade på istället – jag ska snart berätta vad 🙂

Påskägg i Brasilien

Här går påsken under namnet Semana Santa (helgonveckan) eller Pascoa (påsken). För barnen firas påsken med chokladägg. Det är typ ägg inslagna i presentpapper fyllda med choklad. Det finns en mängd olika ägg med olika chokladsmak man kan köpa, men så vitt jag vet så finns det inget med blandad smak! Big no no för en svensk som är van vid blandat lösgodis.  ? I butiken hängs dessa chokladägg upp i taket precis som bilden nedanför, det ser ganska coolt ut!

Påsken är en stor fest

Vi tillbringade vår påsk på landet i en stad som heter Camaçari. Jairs mamma har 11 syskon och många av dom bor där, men hans släkt är så stor att jag har slutat försöka kartlägga alla. Men jag har i alla fall försökt få med alla som bor i Camacari på en släktbild – det gick sådär. Jag ville att alla skulle stå jäm
te sina partners och alla barn skulle vara nära sina föräldrar, jag kan säga att det var big confusion men jag lyckades i alla fall någorlunda.

 

Påskmat i Brasilien

På påsken äter man inte kött i Brasilien. Traditionella påskmat är torkad torsk (bacalhau), alltså typ lutfisk fast istället för att lägga den i lut lägger man den i vatten. När man tillagar fisken så tillagar man den som vilken färsk fisk som helst, till exempel kan man grilla, lägga den ugnen med potatis eller tillaga den som en gryta.

Långfredagen = vin

Traditionellt så dricker brassarna vin på långfredagen, men Brasilien är ju som känt ett riktigt öl-land så alla följer inte den traditionen.

Påsktradition för alla män

På påskdagen är traditionen att alla män spelar baba do vinho (vinfotboll) som det så fint kallas. Det ser så kul ut för det är massa män med håriga ben som spelar fotboll i klänning! Oftast handlar spelet om öl istället för vin och laget som förlorar får bjuda på vin eller öl, därav namnet ? alltså inte direkt en katolsk tradition, men en typiskt brasiliansk tradition. Fotbollen blir oftast på stranden om man som bor närmare stranden än fotbollsplanen. När fotbollen var slut åker männen runt på en jättelik segertur med en enorm högtalare på hjul som drogs fram av en bil. Alla som spelade fotboll gick efter och dansade och kastade öl och vatten på varandra. En liten bit efter gick vuxna och barn och dansade.

Bränner Judas på bål

På påskdagen bränns Judas på bål! I Brasilien så är det tradition att hänga upp Judas (en utklädd docka) och sätta eld på honom. Som jag har förstått det så har den här traditionen utvecklats och numera ska även frugan brinna. Jag tycker det hela är lite groteskt. Judas och hans fru har hängde upp i flera timmar och när dom brann så var det som att sätta eld på en bil ungefär. Dockorna hade nämligen magarna fulla med smällare!

Här hemma i Sverige kommer vi fira lugnt i år. Det blir nog inget speciellt mer än att vi kommer träffa vänner och familj. Även om det är skönt att bara ta det lugnt så kan jag nog känna att det inte hade varit fel att tillbringa påsken i Brasilien 🙂

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.