Allmänt,  Tredje graviditeten

Papper på blodgruppering till förlossningen

Jag såg en video som en barnmorska gjorde i höstas på vilka saker man skulle packa i BB-väskan. Det första hon säger i videon är att det enda som man egentligen behöver tänka på är att ha med sig ett papper på blodgruppering till förlossningen. Detta stämmer inte! I alla fall inte i Göteborg! Jag vet inte om det är annorlunda i Stockholm och i övriga landet, men enligt min uppfattning, från det jag har läst i gravidgrupperna på facebook, så behöver man inte alls ha med detta papper.

Jag fick mitt sånt papper förrförra gången från min BM (första graviditeten minns jag inte att jag fick det överhuvudtaget). Min BM sa uttryckligen att jag inte behövde ta med pappret eftersom detta redan är infört i min journal som Förlossningen har tillgång till. Däremot så kan det vara så att det är bra om man har pappret, ifall man skulle föda i en annan stad? Men det har jag inte fått någon information om, fast jag kan tänka mig att journalerna inte delas mellan olika landsting.

Vad säger era barnmorskor? Ni som inte bor och ska föda i Göteborg? Har era barnmorskor sagt att blodgrupperingspappret är nödvändigt? Jag tycker det är så himla konstigt att säga att ett papper är viktigt. Om man har glömt det då? Måste man åka hem och hämta? Sån här information borde ALLTID finnas i journalen och borde inte vara beroende av vad som packas i BB-väskan, inte i något landsting!

nyfött barn förlossning

 

Lånad bild från Karolinska

24 Comments

 • Emilia

  Jag tog med mig pappret och det var något av det första bm letade efter när jag gav henne min lilla pärm, när jag kom in. Dessvärre fick hon användning av informationen, men det förstod jag inte då. Det gick i alla fall bra till slut och alla klarade sig med livet i behåll.

  • Emma - På Smällen igen!

   Vilken stad födde du i? Vad skönt att det gick bra tillslut ändå. Din BM måste ändå gjort ett test på dig får annars får dom inte ge blod. Jag fick precis en kommentar på det här inlägget på facebook från en person som jobbar med just det här:

   ”Nej! Inte viktigt! För även om man har ett papper på det så måste man göra en ny blodgruppering och något som kallas bastest innan man får blod. Jag jobbar med att ge ut blod och vi skulle aldrig acceptera ett papper. Det måste göras på korrekt sätt. Och bastesten är bara giltig i 5 dagar, sen måste nytt test göras inför blodtransfusion. Samma sak ska gälla i hela Sverige. Det är extrem kontroll så allt blir rätt, allt enligt socialstyrelsensföreskrifter. Däremot kan man lämna 0- blod i akutfall utan att blodgruppering och bastest är gjord men så fort som möjligt ska det tas prov och göras för att sen kunna ge rätt blodgrupp i den mån det finns. ”

 • Mikaela

  Jag ska föda i jönköping och gjorde det även förra graviditeten o har inte fått/hört talas om något sådant papper överhuvudtaget.

 • Sabina

  Du bör ha med dig pappret! Anledningen till detta är att olika mvc och sjukhusen har olika journaler! Så får du föda annanstans så kan de inte se dessa uppgifter eller om man som jag går hos privat är de inte säkert att de har samma system som sjukhuset jag föder på! I Stockholm finns dessutom privata sjukhus, vet dock ej vilket journalsysyem dessa har! Sen är de klart att man kan föda ändå men det krävs extra åtgärder tex att man får blod med ”neutral” blodgrupp som alla kan ta emot! Vilket i är slöseri om man har tex vanligaste blodgrupp a+ Särskilt som de är brist på blod på många ställen i Sverige! Så ta med pappret, men barnet kommer ut ändå! 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Fick precis veta att dom inte FÅR ge blod om dom inte har testat först (se kommentaren högre upp), så pappret är överflödigt om det handlar om att ge blod. Däremot vet jag inte vad som gäller för Rh eller D negativ, då måste man få en spruta efter förlossningen, då kan det vara bra att ha med pappret. Jag är omföderska så jag kommer få föda i Göteborg eftersom jag inte skulle hinna in till någon annan förlossning så i mitt fall behöver jag inte säkra upp för om jag skulle föda i en annan stad.

 • Caroline

  Jag bor i Gbg och går hos BM här men kommer föda på NÄL (Trollhättan) om det finns plats. Din blodgrupp läggs in i journalen MEN journalen går bara elektroniskt inom Göteborg (iaf har de inte samma system i Trollhättan eller Varberg) . Därför ska hela min journal skrivas ut och tas med när det närmar sig. Blodgruppspappret är viktigt då ifall man behöver få blod akut och inte är kontaktbar så man kan berätta det, tror det är därför de kollar efter det ganska omgående om man föder på ett ställe där de inte kan se din journal i systemet (enligt min faster som är BM på förlossningen) så ifall man glömt det kanske man ändå vet det då liksom.

  • Emma - På Smällen igen!

   Tänkte nästan att blodgruppspappret kunde behövas om man föder i en annan stad. Men jag fick precis reda på av en som jobbar med blod att man inte får ge blod om man inte testat först. Blodgrupperingspappret är bara giltigt i 5 dagar så om du behöver blod kommer dom testa dig ändå. 🙂 Är din faster BM på NÄL?

   • Lisa

    Blodgruppering och BAS-test är inte samma sak. Blodgrupperingen fortsätter att vara giltig i journalen (den elektroniska) men BAS-test måste tas innan blodtransfusion och är giltigt i bara 5 dygn. Förvirrande, ja 🙂 Jag bor i västra götalands region och är tillsagd att ta med mig alla papper jag får inklusive blodgrupp till förlossningen i Borås, så beror säkert på journalsystem 🙂

   • Caroline

    Nä, hon var på Varberg men är inte aktiv längre 🙂 men de enda hon sa är att de snabbt tog journaler från de som åker från Gbg, det var enbart min gissning till varför de gjorde det ganska omgående :p såg att det blev lite oklart syftningarna där! men om man inte kan utgå från pappret förstår jag inte heller riktigt poängen med det :p !

 • Liselotte

  När jag födde både Isac och Oliver så bodde vi i Lerum. Lerum tillhör Borås, och Göteborgs sjukhus hade inte tillgång till min journal i och med det. Jag ville inte föda i Borås, så jag hade likt Caroline här ovan med mig hela journalen utskriven, inklusive blodgrupperingshandlingen 🙂

 • Lisa

  Jag födde mitt första barn i Stockholm och då behövde jag inte ha med något papper på min blodgrupp. Både MVC och Södra BB där jag födde hade tillgång till samma journalsystem så det behövdes inte. Jag vet dock inte hur det är om man går på en på en privat MVC. Nu bor vi i Blekinge och jag ska därför föda här samt har gått på MVC här. Inte heller denna gång behöver jag ha med några papper till förlossningen, allt finns att läsa i den digitala journalen.

 • Cassandra

  bor ju i Sthlm och behöver inte ha med pappret, fick det endast för jag bad om det eftersom jag ville veta min blodgrupp. Jobbar ju i sjukvården och som någon annan skrev vi så ger man inte blod på detta sätt med enbart ett papper. Iaf inte längre. 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Tack för att du bekräftar, det här verkar vara himla rörigt med gammal info som sprids… ?? Så konstigt att vissa får info om att dom måste ha med sig blodgrupperingspappret tycker jag!

 • Karolina

  Jag som jobbar som sjuksköterska tycker det verkar konstigt att man måste ha med ett papper med blodgruppering, det är ju bara att ta ett nytt blodprov och blodgruppera igen när man väl behöver (om man nu skulle råka föda på ett annat sjukhus/landsting). Visst går det snabbare att få fram blod om man behöver, men man blir ju inte utan bara för man inte har med sig ett papper. Ett bas-test måste man ju ialla fall göra i samband med blodtransfusion eftersom det bara är giltigt i några dagar!

 • Thaimorsan

  Kollade på den igår, Loppis korta filmsnuttar och bm där sa det och jag reagerade också. Tänkte efter och inget sånt behövdes. Det är anban sak om man är på resande fot och har med sig sin sjukhusjournal i fall man skulle behöva föda i annan ort. Måns syster hade den med sig och hon är sjuksyster och hennes man är läkare ju. De sa d. Annars finns allt inom kommunen/regionen.

 • Mia

  Första gången hade jag med det, ingen kollade på det. Andra gången hade jag inget överhuvudtaget. Jag har fött båda mina på Östra

  • Mia

   Ska tillägga att jag bor i Kungälv, dom kunde inte se min journal från bm för att det är en annan kommun , dom frågade ifall jag inte gått på några besök!

 • Linnea altenborg

  Här i Sundsvall behöver man inte ha med det. Min Bm sa till mig att alla uppgifter är införd i min journal som dem på förlossningen kan se där.
  Känns ju jätte konstigt om man måste packa med och hålla reda på ett papper tycker jag.

 • Caroline

  Jag blev ombedd att ta med det, fött två gånger på Västerås sjukhus i Västmanland. Detta för att jag gick hos en privat barnmorska och landstinget hade inte tillgång till min journal elektroniskt som de som går till mvc som är knutna till landstinget är.

 • Emelie

  Jag trodde jag behövde ha med det men de har aldrig tittat på det på förlossningen ( i Stockholm). Kanske hade det blivit viktigt om jag hade behövt ta emot blod? Men det känns ju jättekonstigt att det inte redan skulle stå i min journal, inte ska man behöva leta efter det om man håller på att förblöda liksom . Är gravid med tredje nu, ska fråga BM vad som gäller egentligen här…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.