Övningsköra varje dag

Nu har jag och Jair bestämt att vi ska försöka övningsköra en liten sväng varje dag. Jair har lärt sig sjukt mycket på den här korta tiden, men han har inte fått så mycket tid att öva på allt han har lärt sig. Jag upplever det som att Jair kan det mesta, men att han måste bli mer van vid att köra. Jag tror därför att det kan vara bra att dra ner på tempot på körskolan (han har haft upp till fyra körlektioner i veckan) och öva massor av hemma och sedan köra ett par lektioner till innan uppkörningen. Det hade varit så kul om Jair hade klarat körkortet innan sommarn men samtidigt känns det som att det kan bli stressigt. Det tar ju tid att bli säker på sin körning. Det kanske är bra för honom att få köra mycket med mig under sommarn och göra klart sitt körkort i augusti eller september?

En sak som jag har funderat på, dom som tar en intensivkurs på två veckor… tar det verkligen bara två veckor att lära sig att köra bil om man aldrig övningskört förut? Är man redo att köra upp direkt efter en intensivkurs? Jair har tagit 27 körlektioner och gått på teorikurs en gång i veckan i åtminstone 2-2,5 månad nu men han är inte redo ännu. Hade det varit skillnad om han hade gått en intensivkurs?

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Malin

  Jag körde lite med min syster ca 2 månader innan jag tog 2 veckors intensivkörning. Blev kanske korta 6 tillfällen totalt.
  Blev 12 körlektioner på körskolan och teorin pluggade jag själv.
  Under dessa två veckor gjordes halkkörning och veckan efter intensiv veckorna skrev jag provet och två veckor efter det körde jag upp. Hade blivit felbokat annars skulle jag kört upp samma vecka som teoriprovet.
  Körde endast ett par gånger med min syster i den mellantiden. Men klarade allt på första försöket.
  Så visst kan man bli redo ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vi funderade på det förut men nu känner vi att han snart är klar med körskolan. Planen nu är att han ska köra intensivt med mig och eventuellt ta 5 körlektioner till innan uppkörningen 🙂

   Svara
 2. Kristin

  Jag körde bara på körskolan, blev ca 22-23 lektioner tror jag, under 1.5 månads tid. Jag hade aldrig kört bil innan. När jag gjorde min uppkörning så va jag långt ifrån en van förare, men kunde givetvis grunderna. För mig så kom körvana och självförtroendet efteråt ? Kommer ihåg de första turerna med bilen själv, kändes som jag körde olagligt ? Va skönt för er när han tagit körkortet sen ?

  Svara
 3. S

  Jag tog nog 15 lektioner på körskolan men körde en del hemma kontinuerligt från att jag blev 16 till jag tog kortet vid 18 år. För teorin hade jag en bok som jag pluggade in och skrev provet bara.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Bra jobbat 🙂 Jag pluggade med ett datorprogram som heter Bonniers trafikskola. Jag tyckte det var toppen, mycket roligare än böcker! Jag tog teorin 1-2 år innan jag tog körkortet… 😛

   Svara
 4. Sabina

  Jag tog mellan 5 och 10 körlektion. Men körde med mina bröder från det jag var 16 år. De var väldigt engagerad och gjorde hinder banor, den andra mötte mig med sin bil etc. Det tyckte det var roligare än jag! 🙂 Dessutom kunde de en lördag morgon bestämma att nu kör vi lite och då var det svårt att säga nä festade igår! Så fick ofta hålla mig nykter 😉

  Svara
 5. Jennifer

  Min mamma hade aldrig suttit bakom en ratt, gick en intensivkurs på två veckor och fick körkort 🙂 Rätt vanligt skulle jag säga. Jag började köra lite med min pappa när jag var 17 år, tog 3 st körlektioner på körskola när jag var 18 år och fick sen körkortet på första försöket 🙂 Körlektionerna gav mig inte så mycket, det var att öva med pappa och skaffa bil- och trafikvana som gjorde mig säker bakom ratten. Jag tog varje tillfälle att köra, även om det bara var en kort sväng till affären så hängde jag på pappa och körde!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Wow! Helt otroligt ju! Och själv tyckte jag att det kändes såååå svårt när jag skulle ta mitt körkort! Jag kuggade min första uppkörning men klarade det på andra. Bra jobbat! Jair gör också det nu. Han är grym på att lära sig saker för han tar intiativ själv 🙂

   Svara
 6. Elin

  Bara för att man blir godkänd för ett körkort så ger ju inte de någon stor vana att köra bil! Tyvärr…..tog flera år inann jag vart “bra” på att köra bil. Det tar flera år för alla att få rutin på körning även om man fick körkortet för länge sen! Tänk på programmet “Sveriges värsta bilförare” vem som helst kan lätt få ett körkort?

  Svara
 7. Elin

  Jag har tidigare arbetat som trafiklärare och haft många elever på intensivkurs. De allra flesta körde ca 25 lektioner under två veckor samtidigt som dem fick ansvara mycket för teorin själva men självklart också närvara på skolans teorilektioner. Min uppfattning är att många absolut kan lära sig grunderna i bilkörning och även klara en uppkörning under en intensivkurs men sedan får man fortsätta öva på egen hand, det är det som prövotiden är till för. Att göra fel under prövotiden innebär inte automatiskt att man förlorar sitt körkort, man kan få böter precis som “alla andra”. Om man däremot ställer till det för sig så pass att man får sitt körkort indraget under prövotiden så behöver man ta om det, medan en förare utan prövotid kvar möjligtvis hade kunnat få tillbaka det efter en tid.

  För övrigt tycker jag att det är grymt bra med den mängdträning som du och Jair gör! Alla körning är bra träning, oavsett om det är till affären eller en semesterresa – allting ger erfarenhet som behövs för att sedan själv kunna lösa situationer som uppstår i trafiken.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh tack för ett väldigt bra och utförligt svar på min fråga! Jag har inte ens tänkt på vad prövotiden är till för! Tack 🙂

   Åh vad bra 🙂 Då har vi tänkt rätt med hur vi ska övningsköra 🙂 Idag ville Jair åka till mataffären när jag hade på mig pyjamas så jag hoppa in i bilen i pyjamas och högklackade sandaler. Inte så snyggt, men jag skulle ju bara sitta i bilen, haha!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här