Okategoriserade

Operation på måndag

Graviditeten var intakt. Inget att hade kommit ut och läkaren tittade ännu en gång på fostret för att försäkra sig om att det inte levde. Det kändes sorgligt att se den lilla 15 mm långa bebisen som låg där, alldeles stilla, en sista gång. Eftersom graviditeten var intakt och den enda blödningen jag hade var en kontaktblödning när man kom åt livmodertappen så tyckte läkaren att det inte var fanns någon anledning att prova med en ny omgång Cytotec. Det kändes skönt. Det blev så laddat med hemaborten att jag kände att jag inte ens ville göra ett nytt försök. Läkaren sa att man alltid provar med Cytotec först eftersom det är snällare mot kroppen. Och det förstår jag såklart. Jag frågade inget om riskerna och jag vill faktiskt inte veta något om riskerna heller. Jag har ju faktiskt inget val. Jag måste göra det här. Jag lugnar mig med de ord ni har skrivit om skrapning tidigare. Att riskerna var större förr och att ni faktiskt är flera som har lyckats bli gravida ganska direkt efter en skrapning.

Ni som har gjort en skrapning? Hur mådde ni efteråt? Hade ni ont? Har ni några råd till mig hur jag ska förbereda mig? Hur mår man dagarna efter? Hur lång rid ta det att repa sig? Hur länge var ni hemma från jobbet?

10 Comments

 • Maria

  Jag kunde jobba dagen efter, mådde fysiskt bra, lite blödningar men inget dramatiskt. Däremot psykiskt tog det ett tag innan jag kände mig ”ok”. Känn efter och ta hand om dig, är mitt råd! Kram

 • Linda

  Kände inget efter. Inget obehag eller smärta bara lite blödningar under ca en vecka. Jag gick igenom skrapningen för lite över 2 månader sedan och kroppen har hamnat i viloläge när det gäller ägglossning och mens. Detta är tydligen helt normalt och det kan ta ett tag innan allt kommer igång igen. Men det är givetvis olika

 • Ulrika

  Har gjort två, kunde ha jobbat dagen efter men inte psykiskt. Både min sambo och jag behövde ett tag hemma. Jag har blivit gravid två gånger efter operationerna. Jag har fått lugnande innan och inte varit sövd eftersom jag tycker det är otäckt, men jag har fått något som gjort mig avdomnad och det är inte så att jag minns något. Det kommer att gå bra för dig och skönt när det är över. Kram

 • Viktoria

  Efter min senaste graviditet blev hinnor och lite av moderkakan kvar så efter två veckor fick jag en skrapning. Det gjorde inte ont under eller efter ingräppet. Jag tog inget lugnande för jag ville ha fullt fokus. Hoppas det går bra för dig. Jag beundrar dig så mycket som delar med dig mitt i allt det jobbiga.

 • Viktoria

  Efter min senaste graviditet blev hinnor och lite av moderkakan kvar så efter två veckor fick jag en skrapning. Det gjorde inte ont under eller efter ingräppet. Jag tog inget lugnande för jag ville ha fullt fokus. Hoppas det går bra för dig. Jag beundrar dig så mycket som delar med dig mitt i allt det jobbiga

 • R

  Bada inte i utomhus och helst inte inomhus heller. Ta endast duschar. Använd inte tampong och ha absolut inte samlag!
  Om du följer dessa råd så kommer du troligtvis att slippa en infektion.
  Du kommer nog blöda i 1-2 veckor, hur rikligt det blir är individuellt. Lycka till!

 • Stina

  Har gjort två stycken och vad jag minns mådde jag bra efteråt. Om man är orolig för sövning är det så klart jobbigt oavsett ingreppet. Man kan bli ledsen när man vaknar upp som en del av all oro och alla tankar. När jag gjorde min första på Östra i Göteborg hamnade jag på uppvak i en sal bredvid ett par som gjort kejsarsnitt, inte roligaste efter en abort att höra bebisgråt men det har de säkert ändrat på.
  Inget roligt ingrepp när det är ofrivilligt men kroppen läker fort om man låter den.

 • Jennie

  Hej, såhär var skrapningen för mig.
  Åkte in lör, fick ett ma konstaterat (fostret v 8+4 och jag 15+3) jag kände inte alls som du utan ville bara ha ut ”det” direkt. Åkte in igen på sön, fick vänta på ett rum ett par timmar, sövdes, skrapades och vaknade på uppvaket en stund senare.
  Ingen smärta alls men blödde i två veckor och som värst var det efter en vecka då jag knappt kunde lämna toaletten en dag. Annars blödde jag inte mycket. Det är som efter en förlossning fast kortare tid.
  Jag var hemma på måndagen och körde till jobbet dagen efter, stannade ett par timmar och körde hem igen. Jag mådde dåligt psykiskt, det var bara fyra dagar efter vi fått beskedet. Jag var tillbaka på jobbet dagen efter.
  Min menscykel var som vanligt efter, mensen kom dag 30 efter skrapningen, däremot hade jag ingen ägglossning de första två månaderna. Fyra månader efter skrapningen plussade jag igen och har nu en ettåring där hemma.

  Lycka till!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.