Brasilien,  Frågor & Svar

Om att leva här

För ett tag sen fick jag en fråga om jag kunde skriva ett inlägg om hur det är att leva här med en bebis. Fick precis en påminnelse om det. Jag hade inte glömt men det är ändå bra att få en spark i baken ibland 🙂

Frågan löd så här:
Skulle vara roligt med ett inlägg om hur det känns/är att nu leva i ett annat land. Hur mår ni? Hur lever ni? Hur bor ni? Hur ser dagarna ut? Några rutiner som ändrats? Fördelar? Nackdelar?

Hur det är att leva här

Det praktiska
Att leva här i favelan har aldrig varit några problem för mig när jag inte haft en liten att tänka på, men nu, med en liten, så är det faktiskt rätt jobbigt. Hemma i Sverige kunde jag lägga Lucas på golvet i vardagsrummet och gå till köket utan problem. Lägenheten var säkrad från farlig saker som eluttag och andra saker som skulle kunna ramla på honom och framförallt var det ingen smuts på golvet. Här är det jämt smutsigt. Golvet är full av sand och det finns väldigt lite golv att lägga honom på. Det är rätt så jobbigt. Men sen vi köpte den här mattan att lkägga på golvet så har vi iaf en plats att lägga honom på golvet på vårt rum 🙂 Tyvärr känns det som att Lucas inte alls får lika mycket tid att öva på krypa, sätta sig upp och resa sig som han hade fått i Sverige. Men egentligen vad gör det. Han kommer ju lära sig att gå ändå 🙂

Barnmat
I början tyckte jag också att det var jobbigt med barnmaten. Det var svårt att tyckte jag med att komma på vad han skulle äta. Speciellt svårt för mig var det nog för mig för att jag har varit supernoga med att Lucas ska äta exakt enligt regelboken, dvs utan salt etc. Och helst ville jag bara ge honom ekologiskt och utan E-ämnen och då var det enklast att köpa HIPPs barnmat. Här finns det nästan ingen barnmat. Det som finns är som tur är utan socker, men det finns typ bara 3-4 olika barnmatsburkar att välja mellan. Gröt däremot, det finns tyvärr inte alls utan socker. Nu har vi börjat ge Lucas mera mat som vi äter. Han får ofta barnmat eller korv med pasta (som han älskar) när det är matdags, men om vi äter något som inte smakar så mycket salt så får han äta samma oss. När man läser på nätet så verkar det som det är väldigt delade meningar om det verkligen skulle vara farligt med salt för små barn och Lucas är ju faktiskt nästan 1 år nu så jag tror inte att lite salt i maten är nån fara. Självklart ger vi honom inte pommes frites och sånt full med salt!

Hur vi bor
Jag tyckte det var enklast att visa hur vi bor genom att filma huset. Så jag har börjat publicera videos för att visa hur vi bor. Hittills har jag publicerat 3 av 4 o,m huset där vi bor :-). Om ni har missat dom är det bara titta under kategorien videos så hittar ni dom där 🙂

Hur ser dagarna ut
Nu dom senaste dagarna har vi bara varit hemma eftersom Lucas har varit sjuk :-/ Men i vanliga fall börjar dagen alltid med frukost till Lucas. I början vaknade alltid Lucas 8-9 ungefär, nu när han har varit sjuk och det är semestertider här så har han börjat vakna 12 istället. Efter Lucas ätit frukost äter jag och Jair antingen frukost hemma eller så går vi ut och käkar frukost innan vi går till stranden. Sen tillbringar vi nästan hela dagen på stranden. Lucas brukar bada i sin pool en eller två gånger och sova en stund. Han brukar också äta lunch på stranden och sen vid tre-tiden går vi hem och ger Lucas ett bad för att tvätta bort sanden och så får han sin middag. På kvällen duschar vi och sen brukar vi umgås med Jairs familj. Antingen hemma hos Jairs syster eller hemma hos Jair. Innan Lucas ska sova så ger vi honom gröt, ibland har vi även provat med lite mjölkersättning, det brukar nämligen brasilianska bebbar dricka vid den här åldern. Dom har också något som påminner om välling men det är fullt med socker så det vill vi inte ge. Angående rutinerna så känns det som nästan allt har ändrats, vi har liksom inne i semestermode 🙂

Fördelar med att vara här
Fördelar med att vara här är många. Vi bor billigt och kan vara lediga tillsammans. Hade vi varit hemma i Sverige så hade jag fått gå tillbaka och börja jobba tidigare. Lucas får lära känna sin brasilianska familj och sitt brasilianska arv. Lucas får med sig ett andra språk tidigt. Vår lilla familj får kvalitetstid tillsammans.

Nackdelar
Nackdelarna är nog att det inte finns lika många bebisrelaterade aktiviteter. Jag hade inte velat vara här under hela min mammaledighet för då hade jag missat mycket av det roliga vi gjorde i Sverige. Men så här nu när Lucas är lite större tycker jag det är helt ok att vara här. Fast det är såklart mycket jag har fått anpassa mig efter här och som jag behöver vänja mig vid. Men om jag får gå till stranden, bada och sola året om och Jair och jag kan vara lediga med vår son tillsammans så är det ändå helt ok 😀 Toppen faktiskt!

2 Comments

  • Ayse

    Ayla äter nästan bara mat hön kan äta själv. Testa koka kyckling, fisk, köttfärs. Eller bönor som ör ganska vanligt i brasilien. massa protein! gröt är ju väldigt svenskt så en macka med äggröra funlar . Väldigt uppskattat här hemma. Finns det inga som säljer ekologiskt från sina gårdar i Brasilien?här hemma snöar det o blåser!! Himla kul o följa er resa!

  • Li

    Tack! Superkul att läsa! Förstår det där med sockret, känns ju inget vidare att ge till sittbarn, men känns som nihittar bra lösningar på det som dyker upp!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.