Okategoriserade

Olivers allergiutredning

Förra veckan började vi Olivers allergiutredning på Barn- och Ungdomsmedicin i Kungsbacka. Dom hade hunnit få in två remisser på Oliver under väntetiden. Den första rörde hans förstoppningsproblematik som visat sig genom att han kräks (påminner om överskottskräkningar) i samband med måltid. Den andra skickade sjukhuset efter att han fick åka ambulans pga en allergisk reaktion från ägg.

Vi fick jättebra hjälp på sjukhuset och läkaren lyssnade på min långa lista med olika maträtter som han reagerat på. Hon ställde en massor av frågor och rådgjorde med allergolog. De kom fram till att dom skulle börja med att testa Oliver för mjölk, ägg och soja eftersom det är ett enkelt blodprov som snabbt ger svar. Två dagar senare ringde dom upp från sjukhuset och berättade att Oliver är jätteallergisk mot ägg, ganska allergisk mot mjölk och lite allergisk mot soja. Det kändes lite jobbigt men mest skönt att få veta. På något sätt så kan ju detta vara svaret på all vår oro med hans mage, kräkningar och alla hudutslag.

Frågan är om det inte var detta som han hade allra från början? När vi åkte in med honom igen och igen och igen och han först blev diagnostiserad med kolik? Fast sen blev han ju bra. Han slutade att ha ont i magen när han bara var 2-3 veckor, så då var det ju inte kolik. Men kan det varit allergi ändå? Han var inte särskilt skrikig förutom i början, då var det jobbigt.

Han hade precis som alla andra barn överskottskräkningar när han ammade och sen upphörde dessa när han började äta och han gick upp bra i vikt tills cirka 8 månaders ålder, då började han kräkas trots att han åt vanlig mat. BVC trodde att han var förstoppad och han blev bättre när jag gav honom mycket fruktpureer, men det gick i skov och tillslut funkade inte det längre och vi fick Omnilax. Det blev också bättre och han började gå upp u vikt igen. Det fungerade också ett tag men sen började han kräkas av nya grejer och tillslut visste jag varken ut eller in. Det enda jag och vi visste var att något var galet.

Nu vet vi lite mer och har något att testa. Dock är det en del att sätta in sig i. Jag har tex lärt mig att till och med riven parmesanost kan innehålla ägg! Men att Lätta smör går bra när man är mjölkallergisk. Jag har lärt mig att man måste läsa på allt för det finns mjölk och ägg i förvånansvärt många saker. Tur att vi också fått en remiss till dietist för jag tror vi behöver en lite hjälp och tips.

Oliver har nu ätit mjölkfritt i fem dagar och det går ganska bra, förutom att han inte gillar varken havregrynsgröt kokade på havremjölk eller den mjölkfria gröten från Semper, vilket gör att vi inte har nåt att blanda hans medicin i. MEN, han har inte kräkts på flera dagar och han BAJSAR utan medicinen! Alltså lyckan!!! Jag tycker också att hans utslag verkar gå neråt och han kliar sig inte hysteriskt på kroppen eller i ansiktet.

Jag hoppas att han växer ifrån allergierna tills han blir stor, men just nu är jag faktiskt ganska tacksam att veta att det är detta han har.

7 Comments

 • M

  Usch det är jobbigt när barnen inte mår bra. Min dotter har haft problem med förstoppning sedan hon var bebis. Inget hjälpte och bvc tog det inte på allvar. Så illa att hon sprack i rumpan och ursäkta bilden nu men rent av bajsade dockhuvuden. Hon har gått på utredning sedan 3-års ålder och är idag 7 år. Fortsatta problem, inga allergier vad de har hittat iaf, dock en immunbrist.
  Håller tummarna för att Oliver mår bättre framöver och att allergierna växer bort när han blir äldre.

   • Skolkurator

    Vi testar mjölkfritt på yngsta sonen just nu. Fick tips om att Ikaffe smakar bättre än havremjölken. Testade att göra O’boy på den i morse och den fick godkänt (det fick inte Otlys mjölk). Kanske funkar i havregrynsgröten också?

 • Annika

  Om du tittar i affären på varor som är veganmärkta är det lättare att hitta det som automatiskt är både ägg och mjölkfritt. Havredryck är ju lite speciellt i smaken så testa andra sorter, t.ex. koksdryck, mandeldryck(mina barns favorit) eller ärtdryck(märket heter sproud och smakar mest likt vanlig mjölk tycker jag).

  Det finns ju även alla möjliga ersättningar för mejeriprodukter man kan behöva i matlagningen. Oatleys imat är superbra gräddeersättning t.ex. Ägg kan ersättas med chiaägg, kikärtsspad och lupinmjöj beroende på vad man ska ha det till. Jag brukar baka grötpinnar till minstingen med recept från mellistipset t.ex med mandeldryck och kikärtsspad. Hör gärna av dig om du vill ha tips på ersättningar till olika saker, gissar att du kan se min mailadress.

  • Emma

   Men åh tack snälla Annika! Bara det du skrev nu är till stor hjälp! Jag vill gärna göra det så enkelt som möjligt och så att Oliver inte behöver äta väldigt annorlunda från oss. Det första jag tänkte på var att laga med kokosmjölk och kokosgrädde för det har jag gjort till honom förut. Alla tipsen du skrev nu var jättebra! Tack! Jag återkommer när jag stöter på något jag inte vet hur jag ska göra 🙂

 • Sara

  Min 2,5-åring är väldigt allergisk mot ägg och den ost man måste undvika är inte parmesan. Riktig parmesan är det inte ägg i, däremot är det alltid ägg i grana padano så man måste fråga så det är riktig parmesan (och då låta som jordens största snobb). Enzymet lysozym används som konserveringsmedel i en del ostar och öl (man får inte ha det i några andra livsmedel i Sverige). Ägg är enormt lurigt, i ekologisk päronsplitt är det ägg, men icke ekologisk är äggfri. Samma märke, den ena är ekologisk, den andra inte. Galet! Torkad pasta går nästan alltid, det är väldigt sällan ägg i det. Däremot har vi inte hittat lasagneplattor (vi har bara hittat med spår av ägg och det går inte för oss). Tänk även på pyssel och sånt, används äggkartonger får vår 2,5-åring symptom och reagerar så det skulle jag vara lite vaksam på (förskolan får tänka till lite och är väldigt tillmötesgående). Tipsar om Fridas vegobak på instagram, där har jag hittat massor med bra tips och tricks för att få till äggfritt.

 • Sandra

  Två av våra tre barn har haft allergi mot mjölk, tufft i början men man kommer in i det ☺️ vill bara säga att lätta visst innehåller mjölkprotein (iaf den vi har). Hoppas allt löser sig 🙂 dom i en annan kommentar, imat är toppen i mat! Vi har fortsatt med det även nu när allergin är borta på båda barnen 😁

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.