Okategoriserade

Nytt uppdrag: sluta nattamma

Idag på spa-kvällen med dom andra mammorna så pratade vi mycket om barnens nattsömn. En annan mamma berättade att hon hade EXAKT som vi har det nu när hon nattammade, hennes son som då var 7 månader vaknade varje timme och ville ha bröst. Hon var hans levande napp och hon stod inte ut längre. Hon berättade att hon hade ringt BVC och deras barnpsykolog hade hjälpt gett henne råd om hur hon skulle ändra på det hela. Hon sa till min vän att den här metoden fungerade på 97% av alla barn. Precis som min vän så tycker jag att det börjar bli påfrestande med nattamningen. Det är jobbigt när min sambo inte är i sängen också för jag är ständigt orolig att Lucas ska ramla ur sängen. Det är jobbigt att jag är den enda som kan natta vår son. Det är jobbigt att inte kunna se att det finns ett slut på amningen, jag är livrädd för att behöva vara levande napp även när jag har slutat amma. Det är mycket som gör att det helt plötsligt känns värt att ta den här fighten nu. Den här mamman berättade också att det här hade gjort att dom hade fått kvällarna för sig själva. Det här känns fortfarande väldigt långt borta för mig och overkligt men väldigt väldigt lockande.

Det hela går iaf ut på att sluta nattamma, precis som flera av er läsare har sagt till mig innan. Att man inte ska amma till sömns och att barnet ska somna och vakna på samma ställe, alltså sin egen säng. För mig känns det väldigt jobbigt att inte få trösta honom med bröstet. Att neka honom bröstet när jag vet att det är det han vill. Men den här metoden innebar iaf inte att man skulle lämna sitt barn ensam i rummet, så då kändes det som att jag kunde hantera det.

När jag kom hem efter spat så hade Lucas tydligen sovit middag i en och halv timme och vaknat så sent som 21! Detta trots att vi har sagt att Lucas inte ska sova middag efter 17!! Jaja, vi kanske inte direkt hade pratat om det så noga och jag hade ju egentligen inte tänkt börja med detta idag. Men sen tänkte jag att om jag ger Lucas lite mat och ser hur han är sen så kanske det blir bra att börja ändå. Lucas åt gröt och började klia sig i ögonen så klockan 23.30 la vi oss i sängen. Då låg Lucas busade och tjoade i sängen så Jair gick upp och la sig i soffan. Då tänkte jag att då blir det perfekt att börja idag! Klockan 00.10 blev Lucas ledsen och sen skrek han högt i cirka 30 min och Jair han komma och bli sur på mig för att jag började idag och inte imorgon. Men det var ju redan försent att avsluta när jag hade tagit nästan hela fighten. Nu får jag snällt köra färdigt annars blir ju det bara en långdragen pina. Hur som helst så gallskrek han i 30 min i min famn medan jag sjöng Ett litet hus i skogens slut om och om igen. Jag gav honom inget bröst och erbjöd honom bara en nappflaska med vatten, även om det inte var så intressant. Efter 30 min lugnade han sig och hade nästan somnat när jag la ner honom i spjälsängen. Sen låg jag i min säng jämte och kliade honom i håret och viskade Ett litet hus i skogen slut i cirka 10 min och sen sov han äntligen!

Ska bli spännande att se när han vaknar nästa gång!

9 Comments

 • Ayse

  Vill också sluta nattamma! Vi testade några dagar a innan Ayla fyllde 5 månader med att min man skulle ta henne när hon vaknade. Hon kunde gråta minst en timma innan hon somnade om , om hon ens somnade om.då vaknade hon kanske varannan timma. Så vi gav upp efter en vecka efter mycket kämpande. Regeln var
  Då att bara amma var 4e timma.. Vaknade hon efter 2 timmar eller 1
  Så skulle jag inte amma. Jag låg också på soffan. Men som sagt funkade inte. Vi började med napp . Hon somnade om efter första uppvaket med nappen men sen vägrade hon dom andrA 15 ggr. Nätterna blev värre. Hon började för 2-3 mån sen vakna varje timma istället.testar alltid med napp först, sen tutte andra hand. Googlar hela nätterna senaste dagarna( ännu en gång). Jag ammar henne oftast först sen efter 15 min somnar hon i sin egna säng. Boken jag beställt har kommit till fel adress hehe:) uppdatera
  Gärna mer om hur det går.

 • Anna

  Är det inte partnern (som inte luktar mat) som ska natta i en metod för att sluta nattamma? Är väl den som BVC pratar om iaf. Det ska tydligen ta tre nätter.

  • EmmaEmma

   Jo, det var så jag hade hört också. Men min kompis sa att hon kände att hon var tvungen ”att göra upp” med sin son så att han skulle förstå att nästa gång mamma nattar så blir det fortfarande inget bröst. Och för mitt känsliga mammahjärtas skull så kändes det mycket mycket bättre att jag gjorde det. När Lucas har blivit så här ledsen när han har varit hos Jair vid nåt tillfälle så har jag kapitulerat direkt. Det känns som jag överger honom. Det här kändes bättre för nu övergav jag inte honom. Jag hade honom hos mig hela tiden och la inte ner honom förrän han var lugn. Även om han inte fick bröst så hade han trygghet. Jag var ju där och höll om honom och sjöng för honom. Det kändes skönt för mig att det förtvivlade gråtet inte hade någon rot i otrygghet eller att han kände sig övergiven.

 • Anna

  Jag tycker det verkar vettigare som du gör det. Det andra känns som en brutal förändring för bebisen om nu det mest varit mamman som nattat. Kanske jobbigare för dig än att sova med öronproppar i ett annat rum dock? 😉 jag hade väl tur, jag slutade när jag märkte att min lillkille hade lika svårt att somna om med som utan mat. Det var inga större protester när det inte blev amning alltså. Det gick utan BVC:s metod också. Han sover iofs i eget rum (8 månader gammal, flyttade dit för en dryg månad sedan) vilket jag tror har hjälpt massor.

 • josefin

  Kan du inte förklara utförligare hur metoden går till? Är I samma situation och börjar bli desperat. Håller man dem tills de blivit lugna? Vad händer om de börjar gallskrika när man lägger ner honom? Ska man plocka upp honom igen då? Om han vaknar efter en timme igen upprepar man samma sak då?

  Vill passa på att tacka för en riktigt bra blogg. Har aldrig kommenterat förut men följt den slaviskt sen du var gravid.

 • Catarina

  Vi började första natten igår. Jag är helt slut och jag känner att det ända jag behöver är att sova annars kan jag inte vara en bra mamma. Känns som om jag är på bristningsgränsen. Jag gav henne gröt och sen ammade jag, pyjamas på, bok och sen sängen. Jag satte mig bredvid med handen på hennes mage. Första 20 min gick okej. Sen var det hysteriskt i cirka 25 min, försökte trösta så gott det gick med att sjunga och smeka magen. Till slut somnade hon. Vaknade en gång vid 2 och åt när jag satt upp och jag la ner henne direkt när hon var färdig och hon gnydde lite och sen sov hon till halv 7. Stor skillnad. Hoppas det går ännu bättre inatt. Hoppas detta ska funka även om det gör ont i mammahjärtat att se henne så ledsen.

 • Linda

  Jag slutade mattamma med min egen metod. Varför krångla till det? Jag började med att skjuta något på första målet och vips på bara några nätter åt han en gång per natt. Gjorde likadant igen tex om han åt kl 02 så bestämde jag att inte amma fören 03 och så vidare. Visst kanske jan var något gnälligare men han fick komma och ligga hos mig fast inte äta. Läckte som ett såll en vecka men det gick över sen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.