Okategoriserade

Nu kan jag avslöja!

ÄNTLIGEN kan jag avslöja vad det var för besked som fick mig att bli så himla glad att det kändes som hela livet vände! Nu är allt hundra procent klart och jag kan äntligen fira!!! Några av er har kanske redan gissat vad det handlade om, men först nu blev det officiellt: JAG FICK HUSET!

Jag är så himla glad, lycklig och tacksam att jag nästan vill gråta! Jag vet inte om jag nog kan poängtera hur viktigt huset är för mig och barnen. Huset är inte bara vår stora trygghet utan även barnens framtid då det ligger intill en väldigt bra skola med geografisk prioritet, vi måste alltså bo här och barnen ska få gå där. Det skulle blivit oerhört tufft att förlora något så viktigt som huset, vårt hem. Den förlusten hade varit den svåraste att komma över. Jag vågar knappt tänka på hur jobbigt det skulle varit om vi hade blivit tvungna att flytta och sälja huset. Jag är så himla tacksam över att jag fick behålla huset!

Ni skulle sett mötet på banken! Jag och mamma var där tillsammans och fick träffa en jättetrevlig bankkvinna. Jag var så nervös att jag började skaka och darra på rösten när jag pratade. Jag tappade till och med mina papper på golvet så mamma fick hålla dom åt mig. Det här var så viktigt för mig! Ni förstår säkert lyckoruset i kroppen när jag senare samma dag fick besked om att jag får ta över huslånet. Jag var hög på det lyckoruset i flera dagar efter! Haha!

Processen tog sin lilla tid, men igår gick husköpet igenom på pappret också, Jair står inte längre med på lagfarten och jag står ensam på lånet! Jag är så otroligt tacksam både för att banken litar på mig och för att jag har er läsare! Det är nämligen tack vare er och bloggen som jag fick stå själv på huslånet! Om jag enbart hade haft min anställning så hade jag inte fått lånet, men tack vare min enskilda firma (alltså bloggen) så kunde banken säga ja! Helt otroligt! När jag började blogga så trodde jag aldrig att bloggen skulle bli en så avgörande del för min och barnens framtid!

Allt som har hänt känns bara mer och mer som att det var ”meant to be”. Jag har under en lång tid kämpat, förgäves, för att hålla ihop den här familjen och när Jair kläckte ur sig att han ville separera kändes det som allt bara försvann i ett mörkt svart hål. Men nu kan jag äntligen se att mina ansträngningar inte har försvunnit, jag går starkare ur det här än vad jag nånsin trott! (Malin Wollin, du hade helt rätt!)

Fotograf: Wanderings

40 Comments

 • E

  Fantastiskt! Stort grattis till huset! ? Vill också säga att jag tycker att den nya headern är superfin, man blir verkligen glad varje gång man ser den. ?

 • Lexochlogan

  Blir så glad för din och barnens skull, det är ju en trygghet mitt i allt det tråkiga för er. Förstår att du hoppade av lycka. Känns så roligt att bloggandet gav dig extra möjligheter. Heja dig och hoppas ni orkar ses snart

 • Emma

  Grattis!! Vad härligt att ni kom bo kvar, måste vara jätteskönt att ha en så bra plats, och en sån trygghet att veta att de i alla fall kan bo som vanligt mitt i allt? är jätteglad för er skull! Hoppas ni kan fira lite
  Vad fantastiskt fint det blev med den nya headern också!

 • Josse

  Gratulerar! Så härligt att det löste sig och veta att ni har den tryggheten som ni behöver framöver. Så himla stort att äga sitt egna hus Emma! Otroligt häftigt.

  Byter snabbt lite ämne och undrar hur det funkar när man bloggar rent praktiskt? Vet flera bloggare som ”driver eget” men som inte har några bolagsformer registrerade på sig. Är det för att man hör till en viss bloggportal, kör via ex cool company eller hur fungerar det? Om du har tid får du gärna förklara. Allt gott! /Josefine

  • Emma - På Smällen!

   Ja det här är verkligen stort! Om någon hade sagt det till mig för 5-10 år sen så hade jag trott att det var ett dåligt skämt!

   Ja, man kan ”driva eget” och fakturera via tex Cool Company, men om man tjänar seriösa pengar så förlorar man snabbt på det. Cool Company tar 5% av allt man tjänar och även om man kan dra av när man är hobbyföretagare så kan man inte dra av momsen som man gör när man är egenföretagare. Hjälpte svaret?

   • Josse

    Haha.. nej inte riktigt, det allra sista om moms gjorde mig än mer förvirrad dessutom! Som du skriver så lönar det sig inte att gå via cool company, jag antar om man tjänar ett visst x tusen i månaden. Så då väljer folk att starta eget skriver de. Men är det nån speciell bolagsform när det inte står nåt registrerad på en? Om jag kollar ratsit så har Isabella Löwengrip en massa bolag registrerade. Kollar jag dig, Gabriella Joss eller Malin Björk ex som alla hävdar att drivs eget så finns inget registrerat. Är detta för att man inte har AB utan enskild firma och hur kommer det sig att man väljer vilket? När är vad lönsamt och fungerar det väldigt olika i kontakt med Skatteverket? Ibland ångrar jag att jag själv inte fortsatte blogga (började samtidigt som dig) och funderar på att gå tillbaka. Men jag är kluven kring integriteten runt barnen, tid man lägger ner gentemot det man kan få in osv. Lite krasst säljer man ju ut sitt liv för allmän beskådan liksom. ???? Hoppas du hänger med på hur jag menar. Tack för dina svar i vartfall! ❤️❤️

    • Emma - På Smällen!

     Jag såg nu att du kollat på Ratsit och blev nyfiken och gick in. Jovisst står det att jag har ett aktivt företag registrerat i mitt namn, du måste missat det. Angående olika bolagsformer så är det en smaksak. Jag hade också kunnat starta AB, men jag trodde inte att det skulle vara så lönsamt att jobba som influencer som det visade sig vara. Angående det med momsen så fungerar det så här:
     Antag att du tjänar 10.000 kr exkl. moms på ett uppdrag och fakturerar 10.000 kr + 2500 kr i moms via Cool Company. Cool Company kommer då ta ingående moms och behålla själv + 5% av din inkomst. Din förtjänst drar dom skatt och arbetsgivaravgift ifrån och du får ut drygt hälften (ca 55%) av det du tjänat. När du är egenföretagare betalar du skatt och egenavgift och det motsvarar cirka 40% så då får du ut cirka 60% av det du tjänat på ditt blogginlägg så än så länge inte så stor skillnad. Men om du köper en dator, det är då du ser den stora skillnaden. Antag att datorn kostar 12.500 kr inkl. moms, alltså kostar datorn 10.000 kr + 2500 kr (moms), då får du kvitta den utgående momsen 2500 kr för datorn mot det som du fick in som inkomst om du har ett eget företag. Din dator kommer alltså bara kosta 10.000 kr som du får dra av för skattemässigt (precis som hobbyföretag också får göra).

   • Josse

    Tack så hemskt mycket för svar Emma! ?? Jag är ju nyfiken i en trut och var tvungen att kika men den appen är säkerligen inte den bästa eftersom jag inte fått upp nåt faktiskt! Läser ju och hör ofta att AB är bättre än EF men tycker att insatsen är rätt hög och känner att det ska kännas tryggt att kma igång utan ett så stort start”hopp” om man kan beskriva det så. Beundrar både dig och alla andra för att ni vågar ta steget och det ger resultat. Så otroligt häftigt att kunna leva på detta även om jag är införstådd med att det ligger enormt mkt arbete bakom bloggen. ❤️ Tack så mkt för dina svar kring momsen. I räkneexemplet tycker jag det märks tydligt att man faktiskt förlorar rätt mkt via coolcompany. Får jag fråga hur du får hjälp i djungeln? Tar du hjälp av jurist och/eller revisor eller har du nån anhörig som har koll? Åh, jag önskade att jag vågade ta steget. Tack för dina svar Emma!

    • Emma - På Smällen!

     Ja men precis, man förlorar rätt mycket och dessutom är det inte lika många företag som vill samarbeta med en blogg som inte har godkänd f-skatt. Det var det som gjorde störst skillnad för mig och därför blev jag förvånad över att det gick så bra som det gick mitt första år som företagare. Nej, jag har inte tagit någon hjälp. Jag tycker inte att bokföring är så svårt och inför bokslutet gick jag på skatteverkets informationsträff och fick hjälp med det som behövdes göras. Förra året fick jag min bokföring granskad av skatteverkets kontrollanter så jag vet att jag har gjort rätt.

 • Kalle

  @ Josse

  Jag känner att jag får rycka in här och hjälpa till lite, hoppas du inte misstycker Emma.

  Enskild firma är jättebra om du ska dra i gång en verksamhet och inte vet vad det blir av den.
  Detsamma gäller om man driver verksamheten utan anställda och inte har så höga vinster.
  Kostnaderna drar lätt i väg med ett aktiebolag. Att starta ett aktiebolag kan kosta 5 000–10 000 kronor utöver aktiekapitalet på
  50 000 kronor. Kraven på årsredovisning och annan administration driver upp de löpande kostnaderna. Därtill kostar det mellan 9 000 och 14 000 kronor att avveckla bolaget.

  • Emma - På Smällen!

   Tack Kalle! Jag visste faktiskt inte allt det där. Jag visste bara att det kostade 50.000 kr i aktiekapital och det var jag inte beredd att satsa när jag drog igång. Bra att veta att det är mer kostsamt än så och att det är mer krav. Det räcker att ha enskild firma just nu känner jag 🙂

   • Kalle

    Tack Emma
    Till sist så finns det ytterligare en viktig sak att tänka på, speciellt för den som planerar att utnyttja exempelvis föräldraförsäkringen. Den som startar enskildfirma har rätt till en uppskattad sjukpenninggrundande inkomst under de första två åren, som motsvarar vad man har i branschen. Jobbar man i ett aktiebolag baseras sjukpenning och föräldrapenning i stället på den faktiska lönen. Det betyder att den som tar ut en låg lön under uppstartsfasen riskerar att få en låg ersättning från Försäkringskassan.

  • Josse

   Men gud vad spännande, spec det där med skillnaden mellan EF och AB rörande föräldraförsäkringen! Hade så gärna dragit igång något vid sidan av men det låter så fruktansvärt krångligt och det finns ju så mkt info online att man blir snurrig i huvudet. Finns det nån spec yrkeskategori som är extra bra att vända sig till OM man skulle våga ta steget? Är det en revisor eller jurist som är bäst att vända sig till? Tack på förhand!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.