Okategoriserade

NIPT-test i Göteborg

NIPT-test i Göteborg

– I samarbete med Barnmorskegruppen – 

När jag var gravid med Isadora så var jag väldigt orolig av mig. Jag var rädd för missfall eller att hon skulle vara väldigt sjuk så att vi på så sätt skulle missta henne. Jag kunde inte riktigt slappna av förrän vi hade gjort KUB, en sådan oro kan verkligen äta upp en inifrån. Vi hade tur och fick den lägsta sannolikheten på alla trisomier så jag kunde slappna av efter det. Jag vet inte vad hjärnspökena hade gjort med mig om vi hade fått en hög sannolikhet, då hade jag kanske oroat mig hela graviditeten… Eller så hade vi fått göra fostervattenprov och riskerat att framkalla ett missfall på ett helt friskt barn!

Jag visste inte det då, men det finns ett relativt nytt fosterdiagnostiktest, NIPT (Non Invasive Prenatal Test). Det är helt riskfritt eftersom det enda som behövs är ett helt vanligt blodprov från mamman och det har en mycket högre tillförlitlighet än vad KUB har – hela 99,8% för att upptäcka trisomi 21 och 95% för att upptäcka trisomi 13 och 18 som är ej förenliga med liv. NIPT görs i vecka 10-12 och då kan man även få reda på barnets kön. Barnmorskegruppen gör NIPT-test i Göteborg, pris och info om det finns på deras sida här: Fosterdiagnostik och ultraljud

NIPT-test erbjuds dock inte i alla landsting och i vissa så är det bara privata kliniker som erbjuder det. Jag tycker det är jättekonstigt att sånt här ska variera beroende på vart man bor. Jag tycker föräldrar ska ha samma rätt oavsett vilken del av Sverige man bor i, men det verkar vara varje landsting som avgör.

Jag vet att detta med fosterdiagnostik är en etisk fråga som väcker känslor hos många, för vad gör man om man får reda på att man väntar ett barn med kromosomfel? Jag vet inte och det beror på, skulle jag vilja svara. Trisomi 13 & 18 är inte förenliga med liv, men trisomi 21 som är detsamma som Downs syndrom ger oftast ett gott och till och med självständigt liv. Detta är en svår fråga och jag dömmer ingen. Jag tycker att det är upp till varje mamma och pappa att bestämma för vi har alla olika förutsättningar här i livet. Ett beslut som är rätt för en person är fel för en annan.

En annan sak som däremot skrämmer mig och där jag inte kan låta bli att dömma. Det är när man väljer bort ett friskt barn pga att det var ”fel” kön. I min värld kan man inte älska sitt barn särskilt mycket om allt hänger på om barnet får en snopp eller snippa. Det här med könsselektering är förhoppningsvis ganska ovanligt, men jag hörde precis om en mamma som på NIPT fick reda på att hon var gravid med ännu en pojkbebis och därför gjorde abort. Hon ville hellre ha en flicka… Jag fick en hård klump i halsen när jag hörde det. Stackars bebis!

Vad tycker ni om det här med fosterdiagnostik? Borde det vara tillgängligt för alla oavsett var man bor? Finns det någon risk med att alla får göra NIPT eller är det bara bra? Och borde man få reda på vilket kön bebisen har så tidigt som vecka 10-12?

Foto: Fotoliselotte

13 Comments

 • Caroline

  Jag tror man öppnar för könsselektering om man kan avslöja kön så tidigt. Det förekommer nog hos vissa en tanke om att man hellre vill ha det ena könet även om det förhoppningsvis är ovanligt. Men kan en göra det kan flera. Jag vet inte hur jag tänker kring trisomi. Vi gjorde kub men samtidigt var vi överens om att resultatet av trisomi 21 inte skulle påverka beslutet att behålla barnet. Då överlever ju barnet. Det var mer för att isf kunna förbereda sig lite.

  • Emma - På Smällen!

   Ja, så är der tyvärr. Tycker det är konstigt att man får reda på könet så tidigt. När jag skulle få min minsta lillebror så fick pappa och hans fru åka till Göteborg för att få reda på kön för barnmorskan i Borås vägrade säga könet på rul trots att hon sa att servar väldigt tydligt.

 • Emilie

  Så hemskt att selektera barn! Jag har svårt för denna typ av diagnostik. Kanske långsökt men lägg dessa resurser på förlossningsvården istället. Det finns säkert specialfall där det kanske är befogat (??) För mig tror jag att det mest skapar onödig oro. Att öppna för att så tidigt veta könet är helt obegripligt för mig! Kan väl knappast vara medicinskt försvarbart ens??

 • a

  Vi gjorde det och det kändes bra då vi haft flera missfall tidigare. Man kunde välja att veta kön vilket vi också tog reda på. Varför ska man inte göra det om man vill. Kostar ju en del och vet att barnmorskegruppen har ert något högre pris än andra mottagningar.

 • Mia

  Jag tycker inte dom ska tala om könet så tidigt, det kan man istället få veta när det är försent för abort, det är ju hemskt att välja bort ett friskt barn pga kön! Det är bra att man tidigt kan få veta om det är något allvarligt fel. Jag tog reda på kön på båda våra men inte förrän efter v 20 på den ene och v 20 på den andre.

 • Loppan

  Jag gjort ett men jag är 40 o vi ville säkerställa att det såg bra ut innan man för emotionellt engagerad! Dock skall man veta att det är ingen diagnos man får – vill man vara 100% för DS är det bara fostervattensprov som gäller. Detta blev jag varse om när man på ul i v12 inte kunde se ett näsben som är markör för DS. Så även om man får 1:10000 så kan man bli den 10000 och googlar man lite så kommer det upp. Vi tog också reda på kön men bäst av allt var ju att bebis är ok.

 • Malla

  Nipt faststaller ej om barnet ar friskt eller sjukt, visar bara sannolikheten om barnet har downs. Tex om man far bra varden kan anda barnet ha downs och om man far daliga kan barnet vara friskt. Bara fostervatten prov och prov fran navelstrangen kan diagnostera om barnet har downs och andra 1000 genetiska sjukdomar. Sa ar det inte onadigt?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.