Okategoriserade

Natten utan amning

Nu är det slut på nattamningen. Vi har försökt att Lucas inte ska äta alls på natten, men han vaknar alltid. Det gjorde han inte när vi ändrade på nattningsrutinerna i Sverige. Då sov han mellan 7-8 timmar i streck utan att vakna. På natten nu vaknar han en eller två gånger. Han brukar sova för natten klockan elva eller klockan tolv (sent, jag vet! Men dygnsrytmen i familjen här är sån). Den första gången han vaknar är vid 2, men då brukar han somna om enkelt och det är inte alltid han vaknar den här tiden. Andra gången han vaknar är klockan 04.15 – 04.20 och den här tiden vaknar han jämt. Och han är dessutom ganska punktlig med att vakna den här tiden. Jag och Jair har vissa nätter försökt i 1,5 timme att han ska somna om utan bröst eller flaska, men det verkar som han inte kan det. Han skriker för full hals. Någon som har upplevt samma? Ska man bara vara superkonsekvent även om det tar timmar för honom att somna om eller betyder det här helt enkelt att han vill ha mat klockan 4? Hur ska man göra? Vilken ände ska man börja? Ska vi börja med en ny vana nu när jag ska sluta amma eller ska vi köra stenhårt på att det inte blir nån mat what-so-ever under natten?

7 Comments

 • yse

  Jag ammar alltid första gången runt 5 Men den senaste veckan har A ändå inte somnat. Jobbigt!! Tror inte hon nöjer sig eftersom det är lite mjölk men välöing vill hon inte ha..Vad känner du?gör det något om han ammar 4 eller är det jobbigt för dig? Klockan 5 kan man ju säga att det är morgon. Så då kalar jag det inte nattamning..testa 1 vecka utan att amma sen funkar det ite så fortsätt..

 • Helen

  Ser ni det som ett problem att ge honom mat på natten. I så fall kanske ni borde ”härda ut”. Vet inte hur lång tid det kan ta. Jag personligen tycker det är jobbigare med ett barn som inte vill somna om på flera timmar än att ge mat. BVC säger ju att det bara är att ge napp eller vatten, som att det är hur enkelt som helst. Vissa barn nöjer sig inte. Min son åt till han var 1 år sedan slutade han av sig själv. Lilltjejen är 9 mån, får se när hon är nöjd ;).

 • Jennifer

  Min BVC-tant säger att en gel natts sömn är 6 timmar för en bebis och att en bebis över 6 månader inte behöver äta på natten. MEN natten är ju inte så lång för dem så om Lucas somnar elva kan det vars möjligt att han faktiskt är hungrig. Jag skulle ge en flaska. I vanliga fall äter min son 210 ml men om han skulle vakna på natten får han 120-150 ml istället. Det brukar räcka tills han får gröt på morgonen. Lycka till och hoppas det KÄNNS bra för er hur ni än gör, det är det viktigaste. 🙂 kram

 • Nathalie

  Hej. Jag förstår ditt problem… Vilket dilemma! Min första tanke är bara att det kanske hör till Lucas ålder lite att vakna på nätterna och inte automatiskt att han behöver mat… Men jag kan ha helt fel. Min dotter är född en vecka efter Lucas och hon har de senaste veckorna börjat vakna på nätterna och varit otröstlig, har tagit timmar att natta om och hon har sovit hela nätter utan mat sen hon var 3 månader. Precis samma sak har hänt min dotters kusin som är född samma dag, plötsligt vaknar hon hela nätterna också… Samma sak för flera i min mammagruppen. Jag funderar på om det är en utvecklingsfas eller tänder som spökar?!

  Sen är det väll en annan sak om Lucas är van med att ammas på nätterna…då kanske det beror på det. Våra barn har inte ätit på nätterna på många månader.

  Tänkte bara säga att du inte är ensam i alla fall och jag är stenhård… Ingen mat på natten längre, utan försöker få henne att somna på andra sätt, tänker att hon vänjer sig med att äta på natten igen om jag ger med mig och det ska hon inte behöva vid 10 månaders ålder.
  Kämpa på!! Det går nog bra vad än ni bestämmer er för!

 • Maria

  Hej! När jag skulle sluta amma min lilla kille som då var 11 månader så gjorde jag som så att istället för att ge bröstet på natten när han brukade vilja ha det så fick han 1 flaska välling istället. Det hjälpte för oss, just för att bryta vanan att få bröstet men ändå få nått liksom. Men det behövdes bara i ca 2 veckor sen vakna han inte längre för välling utan då räckte det med nappen. Hoppas att ni hittar en lösning som passar er och lycka till! 🙂

 • Lovisa

  Vi ger välling på natten när han vaknar och inte nöjer sig med napp. Det blir ofta 1 eller 2 gånger mat under hans nattsömn (kl 20-kl 08). Jag tycker det är enklare att ge lite mat än att natta om i flera timmar så därför gör vi så. Vår son är drygt 9 mån. Gör det som känns bäst för er, det är alltid lösningen! 🙂

 • Selia

  Hej gumman min son och lucas har 3 dagar mellan deras ålder har samma problem när han vaknar kl 4 så får han en flaska välling i sängen med ena ögon bara öppen haha allting tar 5 minuter och det är så enkelt en att bråka medhonom ja tror min son inte klara än att inte få mat under natten det olika från barn till barn gör en flaska och that is så enkelt du kommer märka snart att du och lucas mår bättre av värd att testa vi har saknad är krammmm

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.