Okategoriserade

Myter om fettförbränning

Jag skrev förra veckan att jag hade varit på spinning och att jag hade nära att få mjölksyra hela tiden så jag fick hålla mig på en lägre puls men det tyckte jag bara var bra eftersom man förbränner mer vid lägre puls. Då fick jag en kommentar från min bloggvän Linda (det känns iaf som att vi är vänner eftersom vi har följts åt så länge!) att det inte stämde.

Hmm tänkte jag och bestämde mig för att kolla upp det där.

Svaret är: Nej, man förbränner inte mer när man tränar på lägre puls, MEN man förbränner mer fett på lägre puls. På lägre puls (50% av maxpulsen)
förbränner man cirka 50% fett och vid högre (90% av maxpulsen) max 20% fett och sen kommer resten av energin från kolhydrater. Totalt sett förbränner man mer vid högintensiv träning, men om man vill åt fettförbränning just så är lägre puls bättre. Den bästa pulsen för kvinnor för fettförbränning är 60-75%

Källor:
http://www.idrottsdoktorn.se/fragor-svar/fettforbranning/max-fettforbranning

http://iform.se/kost/sund-vikt/fragor-om-sund-vikt/fragor-och-svar

Jag vill ju gärna bränna bort lite fett så jag fortsätter att spinna på 70%-80% av maxpulsen tills jag har slutat amma för då vill jag banne mig känna på lite mjölksyra i benen!! Det var ju så länge sen!!

2 Comments

  • Linda

    Visst är det intressant när man lär sig lite mer om kroppen och träning. Vet inte vad ditt mål är eller hur du gillar att träna. Jag älskar att svettas på gymmet och lyfta skrot kombinerat med övningar där man använder kroppen som vikt, typ övningar med pilatesboll. Nu har jag även upptäckt Tabata då det har startat en grupp som tränar det utomhus en gång i veckan där jag bor. Det är superbra när man vill förbränna. Vet inte om det stämmer men det sägs att med en halvtimmes Tabataträning förbränner man lika mycket som att springa en mil på dn halvtimme och att förbränningen kan hålla på upp till 36 timmar. Så det är ett tips om man vill ha effektiv träning. Superenkelt så man kan träna hemma 🙂

  • Emma

    Ja visst är det!! Jag vill gärna tappa några kilo och starkare kroppen. Och jag tycker om att köra pass med bra musik. Jag gillar inte spinning, men jag tränar det ändå för att jag vet att det är bra träning. Jag tycker om bodypump, MRL, core och bodycombat. Jag gillar när man får svettas och ta ut sig i hela kroppen, så yoga är inte min grej!

    Tack för tipset om Tabata! Jag ska kolla om det finns här också, låter grymt ju!!! 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.