Mobbade personer blir mer framgångsrika än mobbare

Häromdagen när jag skrev om mobbing så började jag fundera på en annan intressant sak. När jag var liten så minns jag nämligen att jag läste i någon tidning, antingen var det Kamratposten eller Frida-tidningen, om kändisar som blivit mobbade. Jag minns att jag läste att bland annat Petter blev det när han gick i skolan. Jag funderade vidare och kom på flera andra stora kändisar tex Blondinbella och Lady Gaga som också blivit mobbad. Det skulle vara intressant att se en undersökning på vilken position i samhället som mobbarna vs. mobbofferna fick när dom blev vuxna. Kan det hänga ihop på något sätt?

Jag har försökt googla, men hittade bara någon debattartikel där någon musiker som själv varit en mobbare påstår att det är tvärtom. Jag tror såklart inte att alla mobboffer automatiskt blir framgångsrika, men jag har alltid känt en vilja av att överträffa dom som mobbar eller pratar illa om mig. Jag vill vara bättre än dom och det blir jag också, dels för att jag inte gör som dom gör och dels för att jag använder den arga energin inom mig till att driva mig själv framåt. Jag har nog mina föräldrar att tacka för det, dom har peppat mig på olika sätt, båda har fått mig att tro på mig själv och använda energin rätt. Jag tror att andra framgångsrika kändisar också har omvandlat all sorg, hat och ilska till att ”ge igen” genom att själva bli bättre. Och då menar jag såklart inte att man ska försöka passa in och bli ”snygg” för att mobbaren säger att man är ”ful”.

Jag tror att man kan lyckas som mobbare också, men jag tror inte man kommer må bra. Personer som mobbar mår ju ofta dåligt i sig själv, det är därför som dom letar fel hos andra för då höjer dom automatiskt sig själva. Den som blir mobbad däremot måste antingen bli stark för att klara sig eller ge upp och må dåligt.

Detta är ingen lätt fråga och jag vill absolut inte försköna mobbing på något sätt, men det här kanske är ett tankesätt som fler utsatta hade känt tröst i? Och vilken revansch det hade varit om det visade sig att mobboffer lyckas bättre här i livet än mobbare!

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Linda

  Alltså jag tror inte att det har med att göra ifall personen har blivit mobbad eller ej. Men det handlar definitivt om personlighet, har man en stark vilja och personlighet, så tar man sig dit man vill i livet. Det kanske inte beror på att denne personen blivit mobbad tidigare? Förstår inte riktigt ditt resonemang kring detta 😉 Mobbare mår nog sällan bra men många av dem i ”vuxenlivet” har nog valt att gå vidare och har möjligheten att lyckas som vilken annan person som helst. Jag tror på din tes när jag ser ett riktigt resultat där dom forskat i ifall ”mobboffer” lyckas bättre i livet. Vissa av den svagare personligheten kanske mår dåligt resten av livet. Har helt att göra med psyke här tror jag ifall man lyckas i livet eller inte, likaså att man får lite flyt i arbetslivet.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag tror också att det beror på personlighet och jag har inte sett någon forskning som visar på att mobboffer lyckas bättre. Men blondinbella sa i sin senaste intervju med Damernas Värld att viljan att ”visa dom” har drivit henne, men inte nu längre. Jag har också känt så ett par gånger i livet så jag känner igen känslan och det är också då som jag har tagit störst risker och nåt störst framgång, tex var det då som jag åkte till Brasilien och gjorde exjobb och sen träffade Jair 🙂 innan dess var jag väldigt hemkär och ville ABSOLUT INTE studera utomlands, men det slutade med att jag var utomlands i 1,5 år! 😊

   Svara
 2. Elin

  Jag ser också det mönstret här med folk jag gick i skolan med. Mobbarna har oftast dåliga jobb eller går på social bidrag. Men de mobbade i regel har mycket bättre jobb mm. Dock är det ju tyvärr så att de som mobbade oftast inte fick lära sig bättre av föräldrarna eller för att föräldrarna var så mot barnen eller att mobbarna hade föräldrar som inte alls brydde sig om de och därför blev elaka. Så tyvärr blir de väl så att mobbarna inte har föräldrar som hjälper de genom skolgången eller tar hand om de så de får en bra framtid. Summering av det blir väl att det alltid är synd om barnen som föda med fel föräldrar 😕

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Annonsera här