Okategoriserade

Matvägran – operation igen?

Denna veckan har jag massor av viktiga saker att göra, bland annat så ska jag ringa till Östra sjukhuset för att begära en efterkontroll av Lucas halsmandlar och näspolyper. Vi är nämligen tillbaka på ruta ett vad det gäller hans matintag och jag misstänker starkt att det är näspolyperna som har vuxit tillbaka. Han tycker knappt om nånting längre och har inte ätit nånting på dagis på flera månader. Efter operationen så berättade personalen glatt om hur mycket han hade ätit varje dag i flera månader efteråt. Då syntes det också hur hans kurva pekade spikrakt uppåt. Men nu har det gått flera månader som han enbart ätit sås på dagis.

Hemma äter han heller ingenting. Inte ens köttbullarna eller korven som han jämt åt förut. När han har kompisar hemma så kan han ibland låtsas att han äter bara för att han vill vara med, men han äter inte. En vanlig dag ser ut så här:

 • En stor portion gröt där jag måste propsa på att han äter hela tallriken. Tidigare åt han alltid så här mycket gröt och Isadora äter nästan en sån stor tallrik så egentligen är det inte så mycket.
 • Till lunch äter han lite sås.
 • Mellanmålet består av lite olika, men det kan vara två bananer/1,5 köttbulle/en smal korv utan skinn/1,5 risifrutti
 • Middag blir oftast ingenting men ibland går det att muta i honom lite köttbullar eller korv
 • Kvällsmat är en stor portion gröt som oftast tar en timme eller mer att äta.

Han äter gärna söta saker som kakor, bulle, glass m.m. men gillar inget godis alls. Han kan inte bita i hårda saker, kall glass, knäckebröd, hårda kakor eller kex. Han äter ingen frukt eftersom all frukt utom banan måste bitas av med tänderna, banan är den enda frukten som är tillräckligt mjuk.

Det är möjligt att Lucas bara är petig, men jag tror inte det. Han äter mer sötsaker nu än innan första operationen, men det finns massor av saker som typ alla barn gillar som han fortfarande inte klarar av att äta. Ett exempel är just godis. Han har fått smaka på det nu, men det finns inte en enda godis som han har gillat hittills.

Övriga symptom på att något inte är som det ska är att han får andningsuppehåll när han sover. Det låter ansträngt i näsan när han sover och han får uppehåll som om det slår lock för näsan (ungefär som han är täppt) så han måste börja om på andningen eller hur man nu ska förklara.

Allt det här påverkar såklart Lucas och resten av familjen jättemycket. Dom dagarna som jag inte har lyckats pilla i honom morgongröten, dom dagarna är ingen idé att gå till dagis eller göra något annat heller för den delen. Jag är alltid sen överallt jag ska och ibland är jag så stressad så att jag mår illa för att jag kämpar med att komma i tid samtidigt som Lucas agerar som ett monster hemma för att han egentligen behöver energi i magen. Vi har som sagt haft några riktigt bra veckor hemma trots matvägran, men dom dagarna som jag inte har lyckats pilla i honom något alls eller när vi inte haft tid att äta frukost 1,5 timme, dom dagarna har slutat i KAOS!

  

19 Comments

 • Erika

  Vi fick göra två op på vår son då halsmandlarna växte ut igen efter typ någon månad. Och op två tog dom bort hela mandlarna innan hade de tagit halva. Då kollade de även körteln bakom näsan som togs bort under första op. Efter andra såg vi mycket mer resultat än efter första.
  Så jag förstår precis vad ni går igenom. Kan det vara mandlarna denna gång? Har du kollat honom i halsen? Fy denna kamp med mat tär så fruktansvärt…

 • Fotoliselotte

  Att döma av det du skriver så tänker jag också att polypen vuxit tillbaka. Läkaren som opererade Oliver sa att det kunde bli så för vissa. Oliver snarkade nåt galet innan op, och hade såna där apnéer som du skriver att Lucas börjat få. Jobbigt när han inte äter, förstår att han blir trött och grinig då 🙁

 • Finurliga fröken

  Stackars lilla hjärtat. Inte lätt för nån av er. Min son har alltid varit extrem svår att få i mat. Även nu när han är 10 år. Men det är inget fysiskt fel. Men förstår din kamp och hjälplöshet. Hoppas dom kan hjälpa er. Kram

 • Petra E

  Eftersom han verkar ha svårt att tugga, har ni testat flytande mat och mosad mat.
  Frukost kokt ägg eller äggröra.
  Lunch mosad potatis eller potatis mos,
  Det går att göra milkschake och smoothie. Bär, banan och fil,yoghurt eller mjölk. Sila dock så inga bitar kommer med.
  Barnmat på burk utan bitar kan funka. Det viktigaste just nu är att få i honom näring. Sen vad han äter är kanske inte lika viktigt.

  Har själv haft tugg och svälj svårigheter. Maila om du vill.

  • Emma - På Smällen!

   Han har inte svårt att tugga, bara bita av. Han klarar inte att bita av saker med framtänderna så äpple, bröd med hård kant, vissa bullar, kex som han måste bita av äter han inte om jag inte delar på dom. Det spelar ingen roll hur gott det är. Han är kanske inte jättepepp på att tugga om det är svårtuggat, men han kan ju tugga länge på köttbullar och korv utan problem. Samma sak med banan.

   Han gillar inte heller geggig mat som blandar sig på tallriken. Vi äter köttbullar med mos på Ikea och då har han börjat göra som jag, doppa köttbullarna i moset, men det är ändå väldigt lite mos han får i sig. Han vägrar äta ägg, omelett och pannkakor (förutom Siranees bananplättar som han tror är en kaka). Han har svårt för dryck som inte är vatten så därför funkar inte smoothie eller milkshake. Barnmatsburkar funkade länge, men nu vägrar han smaka på Isadoras burkar och det är antagligen för att det ser geggigt ut och han kan inte urskilja vad som är vad. Han brukar sitta och peta bort prickar ur köttbullarna och ibland ur gröten men jag brukar säga att det är den goda smaken som sitter i prickarna och då slutar han ibland med det.

   Jag brukar också tänka på det som du skriver, att det inte spelar så stor roll vad jag ger honom så länge det är näring. Det funkar för det stressar mig mindre och då stressar det Lucas mindre. Tack för ditt stöd!

 • Nina B

  Styrkekramar till er. Har en son som är som L och som alltid ätit bra (äter iofs dåligt just nu men inget som påverkar oss direkt) sen har vi lillebror som alltid ätit dåligt. Innan jul fick vi näringsdryck utskriven till honom, skulle det vara något för Lucas att komplettera med? Barnen började på ny förskola för 2 veckor sedan och nu har han äntligen börjat äta lite mat.
  När jag hörde om barnen som inte åt innan lillebror kom tänkte jag att de äter när de är hungriga etc men de gör verkligen inte det, trodde aldrig det skulle vara så jobbigt med ett barn som inte äter som det är. Är du med i Facebook gruppen: Barn med selektiv matovilja?

  • Emma - På Smällen!

   Tack! Eller hur! Visst är det skitjobbigt! Det är aldrig någon som tyckt att Lucas behöver näringsdryck så jag har trott att han får i sig det han behöver. Jag känner också att propsa på näringsdryck är nog dött lopp för Lucas kommer aldrig aldrig dricka dom. Han dricker aldrig nåt annat än vatten, han kan smaka på saft ibland men han föredrar vatten och gillar inte juice och sånt. Tack för tipset om fb-gruppen, jag gick med i den för en liten stund sen, hade ingen aning om att den fanns 🙂

 • Joanna

  Fy så tråkigt om de är tillbaka ?. En snabb tanke som slog mig var klämmisar? Skulle det funka? Det finns ju matklämmisar nu också…. hoppas allt går bra!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.