Okategoriserade

Måttet på sömnbrist

Något som jag har lärt mig sen jag fick barn är att detta är helt individuellt. Så som jag funkar, funkar inte Jair. Jag var alltid tänkt att vuxna behöver normalt 8 timmars sömn per natt, men kan klara sig på 6 timmar också. Så funkar jag, men uppenbarligen inte alla.

När man ska få barn så måste man förbereda sig på sömnlösa nätter. Jag var förberedd på det, jag vet inte hur förberedd Jair var, men när Lucas väl var här så kändes det som han inte var förberedd alls! Nu i efterhand så tror jag att han var förberedd men att hans sömnbehov är mycket större än vad mitt är. Han kunde helt enkelt inte hantera det.

Just det här tror jag att många föräldrar inte vet om varandra när dom får sitt första barn. Jag har lärt mig massor om Jair när vi fick Lucas. När Jair inte fick sova på en hel natt så blev han nästan sjuk. Han mådde superdåligt. Jag såg hur dåligt han mådde. Jag blir trött men jag orkar och jag behöver oftast inte ta igen min sömn på dagen. Jag kan klara mig flera dagar på 4 timmars nattsömn. Visst mår jag kanske inte tipp topp men jag klarar mig utan att ta igen min förlorade nattsömn på dagen.

Jair sa till mig gå på gång att han måste sova, men jag förstod inte att han MÅSTE sova. Jag tänkte jämt att men jag har ju inte heller sovit. Det tog mig 8 månader att förstå att vi är olika. Därför var den här sluta-nattamma-metoden extra bra för oss. När vi delade på nätterna och bestämde innan vem som skulle ta hand om Lucas vilka tider. Då var Jair garanterad sin nattsömn och jag behövde inte ta fighten med Lucas ensam.

Måttet på sömnbrist är alltså invidiuellt. Det som är sömnbrist för dig kanske inte alls är det för mig. Jag är glad att jag vet detta nu. Det kommer bli enklare för oss när det blir dags för nästa barn nu när vi vet det här om varandra 🙂

One Comment

  • Maj

    Har läst någonstanns att i samband med amning frigörs hormoner som påverkar kroppen så sömn inte blir en lika stor faktor. Men bara under amningen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.