Okategoriserade

Lunch på donken

Usch vilken långvarig förkylning vi har åkt på! Jag har ont i halsen nu igen och har typ ingen ork alls. Lucas verkar må bättre i alla fall men Isadora är svårt att säga. Hon är på okej humör men hennes ögon är väldigt geggiga fortfarande.

Det går ovanligt trögt med maten här hemma. Isadora åt lite mera än igår men Lucas äter mindre än en myra just nu, så idag ville jag överraska Lucas med något som jag vet att han gillar så därför åkte vi till ”hamburgarhuset” och åt pommes frites. Isadora var också nöjd även om hon inte åt så bra där. Lucas äter bara pommes när vi är på McDonald’s och jag vet att det inte är optimalt. Men när man tjatar på sitt barn om varenda måltid så är det en enorm avlastning att då och äta något som barnet äter utan tjat. Det är också värmande för mammahjärtat att se när han blir glad av mat 🙂

 

19 Comments

 • -Jenny-

  Äter han en mellanpommes? Det är ju jättebra. Då hade jag åkt dit typ en gång i veckan. Vi är också på mcd lite för ofta men så länge de äter…

 • Linn

  Hej. Har en fråga som inte hör till detta inlägget, hoppas det är ok ändå? Kan vara så att jag mins helt fel. Men jag har för mig att du skrev en dag att ni vaccinerade Lukas mot TBE? Kommer jag ihåg rätt då? Varför vaccinerade ni inte Isadora?
  Mina barn är lika gammal som dina dry skiljer bara en månad på båda. Jag är i valet och kvalet på om jag ska vaccinera eller ej. Känner mig rätt säker på 4 åringen. Men osäker på sonen som fyllde ett år nu i veckan, han känns lite liten. Hade vart kul och få veta hur ni har tänkt kring det. (Så nu hoppas jag att jag minns rätt, funkade inte att gå tillbaka till det gamla inlägget.)

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Jag svarar dig här på en gång men jag kommer nog skriva ett blogginlägg om det också 🙂 Ja, det stämmer, vi har inte vaccinerat Isadora ännu och det beror på att man måste vänta 4 veckor mellan det vaccinet och 1-årsvaccinet. Vi har haft rätt otur och varit sjuka på alla våra bvc-tider så hon fick sitt 1-årsvaccin i måndags. Det betyder alltså att hon inte kan få TBE-vaccinet förrän tidigast den 12:e juni. Men fästingen är ju aktiv enda tills oktober-november så det är fortfarande värt att vaccinera denna säsongen.

   Måste också fråga, var det nåt fel på bloggen som gjorde att det inte gick att gå tillbaka? Eller hittade du inte?

   • Linn

    Tack för svaret! Vi skulle vaccinera våran 1 åring idag men fick skjuta upp det en månad pga. Sjukdom. Men va bra då vet jag att vi måste vänta med tbe vaccinet.
    Det var min telefon som krånglade så jag inte kom vidare till äldre inlägg innan. Testade nu och då gick det, så inget fel på bloggen?

    • Emma - På Smällen!

     Åh vad typiskt! Ja, men då får ni också vänta, det är ju inget mer att göra åt.

     Jaha, vad bra 🙂 Säg till om det händer igen. Det var nämligen ett fel på det för ett tag sen som en läsare hjälpte mig att lösa genom att skicka print screens. Då handlade om videos som jag lagt upp via javascript, men jag tror inte att jag har lagt upp några sådana videos nu så det borde inte krångla nu, men om det gör det så kanske jag har gjort nån miss så säg till isf 🙂

 • Marie Alvas mamma

  Huvudsaken är ju att han äter och blir han dessutom glad av Mc Donalds så tycker jag ni ska gå dit med gott samvete. Se det som att gå på träning, ni går dit för att träna på att äta och ha en positiv matstund.

 • Veronica

  Tråkigt med så långdragen föekylning, hoppas ni snart slipper den. Kan dock inte låta bli att undra över hur du tänker kring smittorisken,din son är förkyld och din dotter har ögoninflammation och är jätte geggig i ögonen, vilket betyder att det smittar väldigt lätt. ta inte detta fel, men tänker bara att på ett ställe som donken så passerar det mycket folk, unga som gamla som löper stor risk för att råka ut för ögoninflammationen som din dotter har.. Din tanke att överraska din son var fin men känns inte så genomtänkt med tanke på lill tjejen.. Driven hade kanske varit ett optimalare alternativ.
  Ha en bra dag 🙂

  • -Jenny-

   Fast det är väl ändå skillnad på smitta och smitta? Förkylda är alla och ögoninfektion är inte luftburet vad jag vet. Så länge inte isadora geggar i ögat och sedan kladdar på bordet med handen är det nog ingen fara. Och dessutom finns det ju personal som torkar av borden efter gästerna. Och en ögoninfektion känns inte hela världen heller. Men magsjuka hade varit värre ?

   • Josefine

    Fast, ska man ha de tankesättet när barnet går på dagis också? Nä men de är bara lite gegga i ögonen hon gnuggar sig nog inte i ögonen på dagis och smittat andra?
    Tycker man ska ha samma moral på dagis som i allmänheten.

    Sen kan man ju inte garantera att personalen hinner torka av alla bord. Så hur ska man veta att ett barn men ögoninfektion har suttit där och sen drabbas man själv av de? Kan säga att de är väl inte så trevligt att ha.

    • Emma - På Smällen!

     Oj! Jag måste säga att jag blir riktigt förvånad över en del kommentarer här. Om man vill vara säker på att inte bli smittad av sjukdomar så bör man ju inte vistas på allmänna platser eller åka kollektivt heller för den delen för det gör ju folk när dom ska till vårdcentralen bland annat. På dagis är det skillnad för barnen leker med leksaker som andra småbarn också leker med, samma sak på öppna förskolan och olika lekland. Dit skulle jag aldrig gå med mina barn när dom har ögoninfektion. Vi gick till donken åt, städade efter oss och gick därifrån. Isadoras ögonklet kommer bara när hon sover och gråter och det gjorde hon inte när vi var där och hon petar normalt inte i sina ögon överhuvudtaget. Jag är extremt noga med hygienen när mina barn har ögoninfektion för att jag inte vill att dom ska smitta varandra (Lucas har ju precis blivit fri från det) och jag vill inte bli smittad själv heller. Jag tycker att vissa här kanske borde utgå från att jag sköter hygienen och är försiktig istället för att förutsätta att Isadora har kletat ner ett helt bord som jag sedan har lämnat där ihop om att personalen ska städa?

   • -Jenny-

    Oj. Du missförstod nog min kommentar, jag menade inte alls så. Jag menar inte att jag trodde att isadora kletade ner, utan det var mer ett worst case scenario. Och jag förutsatte att du städade efter er, men förutom det finns det ju personal också så det blir dubbelt städat.
    Håller med det att det inte alls är samma sak att gå på mcd eller handla i affären med ögoninfektion som att gå på förskola, öppen förskola eller lekland. Vill man inte bli utsatt för någon bacill, då kan man inte vistas ute alls. Tyckte inte att erat besök var konstigt. Ursäkta om det missuppfattades ?

    • Emma - På Smällen!

     Nej nej, jag menade inte dig Jenny 🙂 Jag kommenterade på den kommentaren om att man inte kunde vara garanterad om att personalen torkar av borden efter varje gäst. Jag tänker precis som du att det är worst case scenario och blev mer upprörd över att vi inte kan äta på donken för att det antas att jag ”låter” Isadora gegga ner ett bord med ögoninfektion för att sen lämna det till personalen att städa. Typ att jag är vårdslös och sätter andra människor i nån sorts fara. Jag är inte sån och precis som du skrev så är det annat med magsjuka som är luftburet.

     Men annars tror jag precis som du att risken att smittas av ögoninfektion på McDonalds är typ minimal om man inte leker i ett bollhav eller liknande, men bollhaven är väl borttagna? På McDonalds som vi var så städade personalen varje bord efter varje gäst. Det var väldigt rent därinne och inga andra gäster 🙂

     Tack för din kommentar 🙂 Jag förstod vad du menade från början så det var inte dig jag blev irriterad på 🙂

 • Sarah

  Tycker det gäller sunt förnuft hos båda parter, då förminskar man all smittorisk. Är man sjuk ja då ska man kanske försöka undvika sådana ställen i stor möjlighet och är man tex nyfödd eller infektionskänslig gäller samma sak där. Sen vet vi att det går inte att isolera sig helt 🙂

 • Sofie

  Hej, har läst din blogg ett tag utan att skriva nått, tänkte komma med lite förslag hur vi gör eftersom våra barn också äter som möss. Dock har jag förstått att det kan ha med polyper och mandlar att göra när det gäller Lukas. Min dotter äter minimalt, men vi har kommit på att om man tillexempel säger: idag får du bara äta max en pannkaka eller korv resten ska jag ha, då kan hon vräka i sig mycket mer o man slipper tjata. Eller säger, nu får du inte äta mer, då får ju inte pappa någon matlåda.

  • Anna

   Men alltså, jag brukar inte lägga mig i hur andra uppfostrar sina barn, men att hota med att barnet inte får mer mat gjorde att jag fick ont i magen ? Hur skulle du känna om någon sa så till dig?

   • Emma - På Smällen!

    Jag uppfattade det inte som att det var ett hot. Jag tror hon menar att hon kör tvärtom-metoden eller vad den nu kan kallas. Ibland säger ju barn nej till precis allt, så om vi drar ett annat exempel som att ta på sig kläder och säger till barnet ”idag så ska mamma ha på sig din mössa, du får vara utan för mamma vill ha den idag”. Då säger barnet ofta ”NEEJ, det är min mössa! Den ska jag ha, inte DU!” och då får man effekten man vill ha 🙂 Jag har försökt det med Lucas men det funkar inte för han säger att jag kan få hans mat ?

 • Nina B

  Huvudsaken är att han äter. Har som jag tidigare nämnt en som är som L och ätit bra sedan han vara mini (även om han nu ibland äter sämre) och sedan en 2_-åring som äter minimalt och som har näringsdryck utskrivet av hans dietist. De sista veckorna har han äntligen börjat äta nästan all mat på förskolan, förra veckan smakade han kyckling hemma och idag åt han köttbullar. Saker som han tidigare vägrat, man blir så glad i hjärtat när man ser på honom att oj detta var ju gott.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.