Okategoriserade

Lucka 4 är öppen!

Godmorgon på er!

Idag öppnar vi lucka nummer 4!

Lucka 4

I dagens lucka gömmer sig Ella’s kitchen och en riktigt mumsig julklapp! Vinnaren i tävlingen vinner det här stora matpaketet från Ella’s kitchen med 30 produkter till ett värde av 500 kr! Matpaketet består både av Ella’s populära smoothie-påsar med mosad frukt och grönsaker och deras maträtter från 8 månader.

20131130-195446.jpg

Det enda ni behöver göra är:

 • Tipsa om min julkalender på valfritt socialt medie, detta behöver ni bara göra EN gång. Då får ni vara med i alla kalenderns tävlingar. När ni tipsar ska ni länka till min blogg! Skicka med länk till ert tips eller maila en print screen till pa.smallen@hotmail.se
 • Svara på frågan i en kommentar: Vad är ditt bästa tips för att få ditt barn att smaka på och börja gilla något nytt?

OBS! Tävlingen avslutas idag klockan 21.00!
Vinnaren avslöjas på bloggen, inget vinnarmail kommer skickas ut så se till att hålla utkik så att ni inte missar er vinst!

Lycka till!

53 Comments

 • Sandra

  Mitt bästa tips är att ta det i barnets takt, inte stressa utan låta de ta den tid det tar. Vår Vilde på snart 7 månader skulle bli superglad om han fick detta av tomten 🙂

 • Mari

  Mitt tips är att vara envis. det vill säga om barnet en gång inte vill ha just den maträtten testa någon gång senare igen då kan barnet mycket väl gilla den rätten.

 • Niki

  Oj vad det har kämpats när dottern skulle börja med fast föda. Redan när hon var 5 månader och skulle smaka så ville hon helst av allt kladda. Det är mitt absolut bästa tips, låt bebisarna kladda med det de ska äta, har funkat för oss varje gång! Och detta matpaket skulle hon älska, squezee påsarna använda flitigt och är det ekologiskt, ja då kan det inte bli bättre 🙂

  Kram!

 • Erica

  Vår dotter brukar alltid sitta med när vi äter middag och få något eget att kladda med/äta på. Gärna något som ser liknande ut som det vi har. Då ser hon hur vi gör, och vi uppmuntrar henne att göra likadant. Det har fått henne att smaka på mycket, övar finmotoriken och ger oss en mysig middag me hela familjen.
  Sen har jag hört att det tar ett barn 8 gånger att känna igen en ny smak. Så ibland får man ha tålamod 😉
  Ett fantastiskt pris som en mammaledig student skulle bli överlycklig för! Tack för denna tävlingen!

 • lillalady

  Mitt bästa tips är att låta maten se rolig ut. Med pepparkaksformar kan man göra hjärtan eller stjärnor av av olika maträtter. Funkar perfekt på korv och mackor tex. Färgsätt maten. Potatismos kan man lägga i lite broccoli i så blir den färgglad. Barn gillar färger och kontraster. Mat ska vara roligt.

 • Ayse

  Mitt bästa tips är att inte mata barnet direkt med den nya smaken utan lägga fram det framför barnet så han/ hon får ta själv så gott det går.

 • Emma

  Min son har alltid ätit vad jag gett honom (förutom när jag skulle testa laga egen mat) så jag har inga tips på det. Hoppas på vinst ändå. Han verkligen älskar sånna smoothie påsar. 🙂

 • Jenny

  Min grabb äter inte något nytt från sin egen tallrik. Men när jag ger honom något från min tallrik och frågar om han vill smaka så går det bra att stoppa i munnen och testa!

 • Nina och Razmus

  Mitt bästa tips är att man lägger upp maten fint, ha kolhydrat protein och grönsak var för sig istället för att blanda ihop allt. Även barnen äter ju med ögat. Serverar man exempelvis en ny proteinkälla kan man ha en favorit av barnets kolhydrat eller grönsak.

 • Marie Alvas mamma

  Mitt bästa tips när mitt barn ska smaka något nytt är att blanda i mycket bröstmjölk. Min dotter älskar att amma så det brukar funka jätte bra att pumpa ur och blanda i maten. Efter några gånger minskar jag på bröstmjölken. Har funkat jätte bra för oss. Hoppas på vinst Alva har aldrig smakat sånt här då jag lagat det mesta själv. Skulle ta så kul o få testa.

 • Madeléne Blind

  Att ta det i barnets takt, vår 9 månaders bebis har varit svår att få att smaka, han har dessutom ratat de mesta i barnmatsburkarvägen men om vi gett han samtidigt som vi själva ätit och tagit samma smak flera gånger har det gått bra! Lille Edvin skulle bli jätteglad om vi fick detta då dessa är de lättaste att ge honom 🙂

 • Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

  Hmm, när Jennifer inte velat öppna munnen har jag försökt med:
  – Nu kommer tåååååget, tufftuff tufftuff. Tuuuutuuuut
  Och det funkar faktiskt, då öppnar hon munnen 🙂

  Jag har tipsat om din kalender i ett eget inlägg nu, men jag har ju tipsat innan också i blogg-julkalender listan!
  http://blogg.alltforforaldrar.se/mamabeatrice/2013/12/04/ella%C2%B4s-kitchen/#

  Från Ella´s kitchen jag gärna skulle ge Jennifer mat,
  JA, för ibland är även jag lat.
  Än har vi inte provat någon sådan,
  oj så jag hoppas vinna denna lådan!
  Perfekt att ha både hemma och med sig ut,
  jag är väl ingen dumstrut!
  Nu håller jag tummarna för detta paket,
  det gör inget om det blir lite klet.
  Skitiga barn är glada har jag hört,
  fast nu är det väl ganska kört.
  Med detta dåliga rim,
  är väl mina chanser att vinna ganska slim?

 • Caroline, 20 och blivande tvåbarnsmamma

  Att fortsätta testa med den rätten även om barnet en gång inte tyckt om, men absolut inte tvinga barnen att äta vilket kan göra att man förknippar rätten med en hemsk upplevelse. 🙂

 • Jessica j

  Hade varit jätteroligt att vinna!
  Mitt tips blir att alltid låta barnet smaka när han/hon ser när vi äter något. Oavsett vad vi äter (undantag sötsaker, kakor, för stark mat mm.) så ser jag att vår son kollar när jg äter låter jag alltid honom smaka, på så sett väcks nyfikenheten på mat, det har hjälp oss här hemma! 🙂

 • EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX

  Åh vilken toppentävling!! Vi har ett riktigt matvrak här hemma. Han älskar Ellas.

  har delat här

  http://minbebis.com/blogg/emmaemma/lucka-4-ar-oppen/

  Mitt tips om de inte är så matglada är att de dem en sked och sätta dem framför maten, samt att erbjuda plockmat (när de är lite större). Att försöka fånga en ärta eller plocka majs är väldigt spännande.

  Hoppas på tur i denna kanontävling.

 • Cizzi

  Hej Emma,
  När mina föräldrar vill att jag ska prova någon ny mat,
  så hjäper inte tjat.
  Vi tar det i min takt,
  men det gäller att vara på sin vakt.
  Så liten men så snabb,
  vänd bort blicken en sekund så blir det slabb.
  Jag vill gärna vara med och hjälpa till,
  även om det blir lite spill.
  Det roliga med mat,
  är ju att att jag efteråt ofta får bada i ett handfat.

  /WiLLiAm 8 månader

  PS. Min mamma har delat din julkalender på hennes Facebook.

 • Selia

  Hej
  Om barnet vägrar att äta ta det inte personligt och behåll lugnet. Bryt måltidsmönstret och låt till exempel någon annan mata barnet under en tid. Maten ska inte bli en kamp. Prova också vad som händer om barnet får äta själv kanske hamnar inte allt i munnen, men det blir roligare att äta.Om barnet smakar på en ny rätt ge positiv uppmärksamhet genom att säga: ”Mmm, vad smaskigt, eller hur?” Visa också gärna hur gott du tycker att det är.Ät tillsammans med barnet. Det är inte roligt att äta själv om man är ett litet barn. Om barnet äter tidigare än övriga familjen, försök att äta med
  barnet ändå kanske bara något symboliskt.För att man ska få matro behövs en lugn miljö. Se matstunden som en chans att sitta ner och njuta en stund tillsammans med barnet.Börja med pytte-portioner. Lägg upp lite på tallriken, men ha mer i närheten om barnet äter upp

  Det är mina tips ellas mat produkter är väldigt bra krammmm

 • Therese

  Hej Emma! Kul att ha hittat hit tycker jag! 🙂
  Har delat här: http://thereselundell.blogg.se/2013/december/julkalender-hos-pa-smallen.html

  Nu har jag turen att ha barn som gillar att äta men när det händer att det strejkas så brukar vi säga att om hon smakar 2 tuggor så är det bra sen. Oftast så gör hon det och upptäcker att det var gott, dom få gånger hon fortfarande vägrar så får det vara så. Vill inte sätta henne i den situationen som man själv var i när man var liten, sitta vid bordet tills man ätit upp, fast man inte tyckte om maten….

 • Ingrid - Mamma till två sessor

  Jag är gärna med, vilken toppenvinst till vår matglada tjej på snart 9 månader 🙂

  Jag har tipsat tidigare här; http://p0llys.blogg.se/tavlingar/2013/december/jag-tavlar-i-pa-smallens-julkalender.html

  Med två små tjejer i olika åldrar (2,5 år och nästan 9 månader), så har jag kommit fram till att det bästa är TÅLAMOD. Man får prova, och gillar inte barnet det då så får man prova igen. Får de sitta själva och plocka lite från en snyggt upplagd tallrik med färgglad mat (ärtor osv) så brukar det vara mycket roligare och godare!

  Kram, Ingrid

 • Jessica j

  En sak jag glömde skriva var att låta barnet ha något att plocka med, jag brukar tex låta min son sitta med ett lock till en matlåda som han kan plocka med, sen vi började med det gapar han för maten nästan jämt 🙂

 • FC

  Lägga i något som barnet gillar första gången. Mitt barn gillar ersättning (ruggigt äcklig mjölkfri variant) och om hon är tveksam kan lite iblandat första gången rädda biffen. Tom lite pulver sprinklat över bönorna 😀

  Delade igen för att Ellas är så bästhttp://instagram.com/p/hgDdsekJe1/

 • Jessica Lund

  Min son på 2 år har alltid varit kinkig med maten och vägrar prova nåt nytt, han gillar inte ens glass eller pannkakor och vilket barn gillar inte det, haha 😉
  Vi får kämpa varje dag med att han ska äta lunch och middag. Mitt tips är att låta dom smaka när dom själva vill, inte tvinga på dom en massa nytt hela tiden utan låt barnen få tid på sig, låt dom prova en sak i taget, ge det kanske en veckas tid då du erbjuder den nya maten, till slut kanske nyfikenheten föds och barnet testar det nya 🙂

 • Hanna

  Vilket grymt pris!
  Mitt bästa tips är att låta barnet vara med i köket när man lagar mat så de får se hur man gör och känna dofterna. När de blir så stora att de kan ”hjälpa till” skall de givetvis få göra det.

 • Hanna

  Ojdå, slutet försvann visst… Om barnen på så sätt har varit delaktigt i matlagningen tror jag att att de blir mer nyfikna på nya maträtter och gärna smakar!

 • Siri

  Tipsat på min fb och mailat dig print screan 🙂

  Mitt bästa tips är att låta barnen smaka det som man själv äter. Mina barn har alltid varit intresserade av vad vi andra ätit så det har oftast vart lätt att introdusera nya smaker. men annars kan man ge lite på fingret å ”gnugga” lite mot deras läpp så dom lixom får smaken först å då kanske dom vill ha mer 🙂 Man kan också ge barnet en egen skred att hålla i så blir det lite delaktig i ätandet redan från början 🙂

 • Hanna Fornhem

  Jag är gärna med och tävlar. Jag har skrivit om dina kalendertävlingar och om Ellas Kitchen på bloggen: http://hanna.fornhem.se/vab-och-tavlingar/

  Mitt bästa tips är att ofta ställa fram många saker på bordet. En liten buffé ofta så att säga, och att prata gott om mat man äter själv. Nya skaer är spännande saker- man kan prata om färger och hur det ser ut, fundera över om det smakar som något annat och verkligen utforska den nya grejen. Ingen idé att truga utan mer uppmuntra att barnen vågar smaka. Om man vågar smaka måste det också vara okej att inte äta upp 🙂

  Må gott!

 • Linda

  Att ta det lugnt är väl kanske det viktigaste tycker jag. Ge barnet tid och möjlighet att själv upptäcka maten. Och gillas det inte första gången så testa igen vid annat tillfälle, smaklökarna kan ju vara lite svårstartade. 😉

 • Emelie Tuvas mamma

  Min dotter har varit väldigt skeptisk till mat. Det enda hon tyckt om är det hon fått smaka från vår tallrik. Så nu får vi äta båda två från samma tallrik och nu börjar det blir roligare med mat. Smörgåsrån och majskrokar är något som verkligen uppskattas då hon kan greja själv med dem.

 • Chanette Büchel

  Visa att man själv tycker om det och utrycka det genom att säga mmm gott! Sen göra matningen till något roligt. Även om det kan bli lite kladdigt!:)

 • Maud Andersson

  Ta det lugnt och vid ett bra tillfälle då inte barnet är jättehungrig. Viktigt att barnet får vara med och känna och smaka med sina fingrar 🙂

 • P Mary-Anne Christensen

  Hej!

  Jag delar adventskalendern på min FB-sida med alias: Mary-Anne Christensen
  https://www.facebook.com/petra.christensen.9

  Mitt bästa tips är att äta det själv som barnet ska äta, då väcks en nyfikenhet och en vilja att testa. Man kan sedan överdriva lite med att visa att man tycker att det är jättegott, då övertygas barnet att testa ännu mer. Vi som föräldrar och eventuella storasyskon är ju barnets idoler och de som barnet ser upp till. Gör vi någonting så vill de göra likadant.

  Hälsningar
  P Mary-Anne Christensen

 • Frida

  Vad som funkar för oss är att INTE stressa och prata med varandra och vår son (8 månader) under måltiden. Det är liksom ingen jättegrej med mat utan vi vill att det ska kännas avslappnat och ge utrymme för hans egna intress och initiativ. Han sitter alltid med vid matbordet, får smaka på vår mat och det är alltid tillåtet att lukta och känna på maten först. Oftast går det galant om han själv får doppa fingrarna i maten och sen in i munnen. 🙂

 • Catrin

  Mitt tips är att börja försiktigt med en ny smak, att endast ge några teskedar av det nya. Och då gärna tillsammans med något de ätit förut. Är ju bättre att det väckt en nyfikenhet än att de ätit sig mätta på något nytt och annorlunda som kanske inte alls lockar nästa gång. Alva är ju bara 6 mån, så inga stora portioner än. Men idag t ex åt hon broccolipure till lunch och sen fick hon smaka på yoghurt till ” efterrätt” 🙂

 • Emma Johansson

  Mitt bästa tips är att ta det i barnets takt och låta barnet bestämma när den vill börja äta just den maträtten.
  Ibörjan gillade inte vår grabb spagetti och köttfärs sås men efter lite uppehåll och sedan börjat igen så ÄLSKAR han det!
  Så ge inte upp i början utan prova igen lite senare då barnet kanske är mer mogen för just den maträtten 🙂

 • MariaM

  Mitt bästa tips är att låta allting ta sin tid så att barnet kan känna på och titta på maten innan det bestämmer sig för att smaka! Att göra små munsbitar som barnet kan plocka med själv är också bra, tycker jag,

  Mvh Maria

 • Anna

  Mitt bästa tips är att fortsätta att erbjuda det barnet från början inte vill ha. Tar alltid några gånger innan barnet känner igen smaken och faktiskt börjar gilla den.

 • bitskemma

  åhh vilken topppenvinst!!
  jag e med!
  tipsat sen innan på bloggen om tävlingarna;)
  mitt bästa tips e o visa att man själv gillar det de ska smaka- brukar åtminstonde funka på min stora tjej på 3 år, hon blir nyfiken och vill också smaka;)

 • Ayse

  Har märkt att om man inte mixar maten äter min dotter bättre. Ex broccoli för sig o pasta / kött för sig. Äter också bättre om jag ger med fingret än med sked till en början. Sen efter några ggr med skeden.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.