Okategoriserade

Lämna aldrig ett barn som sitter i en badring!

En badring är ett jättebra flythjälpmedel, men också en falsk trygghet eftersom den kan bli barnets dödsdom om olyckan är framme! Det är därför väldigt viktigt att aldrig lämna ett barn som sitter i en badring eller i närheten av vatten överhuvudtaget. Det räcker med så lite som 20-60 sekunder för att olyckan ska vara ett faktum!

När Victor var liten, lånade han en sån här badring av sin mindre kusin. Den kunde blivit hans död! Victor ramlade nämligen i familjens pool och hade oturen att hamna upp och ner med överkroppen under vatten. Badringen var för liten för honom så benen fastnade så att han inte kunde ta sig ur. Det kunde gått riktigt illa!

Detsamma hände en bebis i Kina, bebisen sträckte sig efter något när badringen plötsligt välte omkull. Ingen vuxen fanns i närheten och barnet var under vatten i 72 sekunder innan det tillslut räddades. Videon är obehaglig, men en viktig påminnelse för föräldrar och vuxna.

https://www.youtube.com/watch?v=n78zyyokEDM

Visste du att den vanligaste dödsolyckan för barn mellan ett till sex år är just drunkning?! Det rysliga med drunkningsolyckor är att dom ibland utspelar sig mitt framför näsan på föräldrarna. Många föräldrar tror att barn plaskar eller ropar på hjälp om de håller på att drunkna. Men det är fel. Faktum är att barn drunknar i tystnad, dom andas in vatten och sjunker. Det är därför det är så viktigt att vara nära barnen hela tiden (nästan hålla dom i handen) och inte släppa blicken ifrån dom. 

Det vanligaste tecknet när någon håller på att drunkna är inte att skrika och vifta med armarna, håll därför utkik efter någon som lutar huvudet bakåt med munnen öppen vid vattenytan, ögon som är glansiga och ofokuserade, som ”står vertikalt” i vattnet, som hyperventilerar och inte kommer framåt.

Dela gärna inlägget, det är en viktig påminnelse för alla nu inför sommarn!

Var rädd om er och håll gärna ett öga även på varandras barn också!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.