Okategoriserade

Känns tungt… :-/

Jair fick besked från sitt jobb igår att han har fått ledigt så igår började vi letande efter resa igen fast på andra datum. Efter en stunds pusslande så hittade jag en resa från Arlanda till Lissabon till ett rimligt pris. Min idé var i så fall att vi skulle köpa separata flygbiljetter mellan Göteborg – Stockholm och mellan Lissabon – Porto. Allt skulle i så fall landa på 12 500 kr vilket är ungefär dubbelt så mycket gentemot vad det kostar att åka till Portugal i sommar. Jag tycker ändå att det kändes ok, men just när vi skulle boka så kom vi på två saker som fick mig att backa… Det ena var att vi skulle bara ha 1 timme och 25 minuter på oss att hämta ut vårt bagage i Lissabon och sen springa till inrikes för att checka in det på nästa flyg. Lite kritiskt med tid, men om vi skulle missa flyget så skulle det ju gå att ta tåget istället.

Det andra som gjorde att det inte blev nån flygbiljett var att tänk om flyget från gbg – sthlm eller flyget från porto – lissabon är försenat. Eftersom vi köper biljetterna löst istället för ett paket så förlorar vi ju hela resan om något av dessa plan blir försenade. Jag vågar inte riskera det. 12 500 kr är mycket pengar, men det jag är allra mest rädd för är vad resan hem kommer kosta om vi missar planet tillbaka hem till Sverige?! Jag gissar på att vi får räkna med cirka 30 000 kr för att komma hem då…

Jair blev såklart superbesviken, igen. Stackarn! Det enda som finns i paketreseväg är om vi skulle ta oss till Köpenhamn, då kan vi komma undan med 14 500 kr, men då får vi vänta i 8,5 timme på flygplatsen mellan 22.00-07.30. Det är en jäkla skitbiljett och dyr är den också. Jag vill verkligen inte. Jag vet att det kommer bli fruktansvärt. Ingen kommer kunna sova och hela det dygnet och dygnet efter kommer bli skit. Dessutom kostar biljetten 4500 kr mer än det som vi hade bestämt från början. Hur hade ni gjort? Jag känner mig som värsta boven. Men det kommer väl fler julaftonar?

Jag googlade lite på priser för flygbiljetter i Europa under julen och tydligen så är det i innan sommaren man måste boka om man vill ha ett bra pris. Det är billigast att boka julresan i januari, då har dom en prisdipp, men från och med juni så blir det bara dyrare och dyrare. Långresor ska man också helst boka ett år innan eller i september för då brukar dom ha en dipp.

flygbiljetter-jullov

16 Comments

 • Mikaela

  Usch vad surt. Och ni som att fram emot detta också. Tycker som du att det låter onödigt dyrt och krångligt. Skulle nog satsa på en resa till sommaren istället.

 • C

  Jag tycker också det låter dyrt… MEN, jag bor utomlands och har gjort så i över 10 år och jag kan verkligen förstå Js besvikelse om han byggt upp förväntningarna nu. Det blir aldrig samma när man försöker återskapa traditionerna, kanske han nu när L börjar bli äldre känner ännu mer för att han ska få fira jul med några ur hans familj? Har du kollat från Oslo? Har för mig det finns direkt till Porto därifrån. Och man kan ju alltid boka ett flygplatshotell och gå dit och vila om ni hittar billigare flyg med långa byten.. Hoppas oavsett att det löser sig på ett bra sett så ni får en fin jul!

 • Cecilia

  Boka Arlanda – Lissabon och ta tåg de andra sträckorna och räkna med viss försening? Längre restid ja, men en kompromiss? Brukar lösa sig med barnen, de är ju oftast smidigare än vi vuxna då de anpassar sig efter situationen och vi själva mest ser problem. Annars har jag inget helt bra tips. I bland är det värt en högre kostnad för att få komma i väg och må bra, i bland inte. Är det släktingar som är gamla t.ex. passa på att åk, man vet aldrig om man får chansen nästa jul. Kan det vänta till sommaren eller nästa vinter, ja, då kanske det är det bästa. Vill Jair åka till vilket pris som helst så det bara är du som stoppar? Lite orättvist att bara du ska bli den dumma så att säga. Ni är väl ändå två som måste bestämma er om det är värt en högre kostnad där ni befinner er just nu i livet med föräldraledighet och nytt boende. Hoppas ni båda kommer överrens om en bra lösning! Kram!

 • Lin

  Som någon sa; åk till Sthlm dagen innan. Flyget mellan Sthlm och Lissabon är ju viktigast. Och sedan tar ni tåg till porto. Skit i flyget, kommer bara stressa.

  Det är i sådana här lägen man kan uppfylla en liten dröm för sin partner. Det verkar ju betyda väldigt mycket för honom. Det kan uppstå obekväma stunder då barnen röjer när ni ex väntar på tåg. Men är det inte värt det när det nu betyder så mycket för Jair? Tänk själv att gå miste om chansen att få träffa sin familj som man ser så sällan!

  Och dessutom så sparar ni ju in några tusenlappar på julklappar till släkt samt mat. Så det kanske inte blir så dyrt ändå. Jul/nyår är ju en dyr period här hemma.

 • Nikiå

  Det känns som ni fått många tecken på att det inte ska bli av. Det blir superkrångligt, väldigt dyrt och för många risker – för vad? Är det ens värt det? Det känns som att just nu handlar det om att stilla jairs besvikelse till vilket pris som helst. Ibland händer sånna här tråkiga saker o då är det så, det kommer fler gånger!

 • Eken städ/Zane

  Jag är i Jairs sitts och vet hur mycket man vill åka ”hem”. Och jag älskar min man för det att även han vet det. Jag är snål som få när det gäller saker/upplevelser för mig och tycker att familjen ska inte lida ekonomiskt pga att JAG vill åka. Då hoppar min sambo in och säger att ibland pengarna är inte allt. Vad vill jag säga? Har ni dem pengarna ÅK! Men då utan att lägga ngn skuld som helst på Jair för kostnader eller liknande 😉 Har man inte råd då tror jag Jair förstår lika bra att man väntar tills det blir billigare.

 • Fia

  som jag ser det måste ni ta ett beslut och sedan ”släppa det” mental. Om ni känner att ni har råd – åk och skit i att det hade varit billigare att åka eller boka vid nån annan tidpunkt. Så är det ibland och om man vill vara lite ”spontan” kan man väl se som priset man får betala för flexibiliteten.Om ni inte har råd, så boka billigare biljetter till en annan tidpunkt och se fran emot det istället. Kram

  • Fia

   Inte riktigt svar på frågan såg jag. Jag har också två barn i samma ålder som dina och hade definitivt valt alternativ som tagit lite längre tid (nån extra hotellnatt) bara för att slippa stressen och en natt på flygplats. Hoppas det löser sig och att ni kan landa i ett beslut som känns bra för alla!

 • Clara

  Jag hade försökt få till en kompromiss, typ vi satsar på att åka nästa år och vara borta lite längre. Ansöka om ledighet långt i förväg så det inte behöver hänga över er. Sedan hade jag försökt att fixa hemma så gott det gick med lite mat som är av hans traditioner och kanske rigga ngn Skype grej med hans släkt. Det går och jag förstår att man blir besviken. Men nu har ni ju lärt er att lite mer framförhållning skulle funka bättre. Kanske lättare att åka med när barnen är större och färdigvaccinerade. Ta hand om varandra?

 • Joan

  O mais importante é que vamos passar o Natal em família!!
  Vai ficar na nossas vidas cada momento que estaremos juntos!!
  Lucas o tio está a sua espera!! Isadora seu tio e padrinho esta cheio de saudades!!
  E que chegue o NATAL!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.