Okategoriserade

Julstädat hela dagen

Oj vad trött jag är nu! Hela dagen har vi grejat och fixat. Äntligen är alla på bättringsvägen och nedräkningen av karenstiden efter magsjuka har börjat! Jag läste att det var 24 timmar för vuxen och 48 timmar för barn. Lucas har ingen diarré längre så med lite tur så är vår karenstid över imorgonkväll. Lucas spydde och bajsade sista gången 20.45 igårkväll så det borde betyda att vi kan fira jul som vanligt 🙂

Idag har jag städat i skåp och slängt massor med skräp, rensat papper och slagit in julklappar. Jair har varit ute och hämtat 7 olika paket med julklappar till både Lucas och till honom själv haha! Jag är såååå trött nu! Trött i hela kroppen!

Imorgon ska jag till vårdcentralen och vaccinera mig och Jair har ett gäng ärenden också (bl.a. en julklapp till mig). Sen ska vi storstäda i skafferiet, kylskåpet, tvätta alla sängkläder och kliniskt storstäda toaletten med HANDSPRIT! Vi ska även torka av alla strömbrytare och handtag med både grönsåpa och handsprit för tanken är att min mamma och syster ska komma hit på uppesittarkväll och då vill jag inte riskera att dom blir sjuka.

 

  Mycket att hinna med imorgon! Nu ska jag och Jair slå in några julklappar och sen blir det godnatt 🙂

24 Comments

  • Emma - På Smällen igen!

   Enligt 1177 och är det ett dygn för vuxna. Läste samma sak på akademiska sjukhuset också. Men det står också att man gärna ska vara hemma längre men jag hittar ingenstans längre än 48 timmar.

 • Cissi

  Jag jobbar inom vården och tyvärr är det 48 timmar från sista symtom som gäller om man vill vara på den säkra sidan, både när det gäller vuxna och barn. Att sanera allt med handsprit kommer tyvärr inte hjälpa alls (den tar inte död på viruset), det är mycket bättre med vanligt rengöringsmedel och vatten samt att man tvättar alla textilier i 60 grader. Så du vet 🙂 hoppas ni alla får må bra nu och att julen blir bra!

  • Emma - På Smällen igen!

   På 1177 och på dom flesta arbetsplatser så gäller ett dygn för en vuxen att återgå i arbete. http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vinterkraksjuka/ Jag läste även om vanlig magsjuka.

   För personer som jobbar inom vården eller med livsmedel så är karenstiden längre och olika beroende på arbetsplats.

   Vi har valt att inte gå tillbaka till jobbet. Vi är ganska matta också efter helgen som varit och någon måste ta hand om Lucas. Men efter 24 timmar helt symptomfri så tyckte vi att det var ok att handla, hämta paket m.m.

   Nä, det där med handsprit har jag också läst. Men på barnakuten sa läkaren att det var själva gnuggningsprocessen som var det viktiga och hon tyckte man skulle använda handsprit också för då har man i alla fall gjort vad man kan. Calci-viruset dör tydligen först vid 70 grader så vi skulle nog tvättat allt varmare än vad vi gjorde 🙁

   • Cissi

    Jag menade inte att komma med pekpinnar utan ville bara hjälpa till. Framförallt kändes det onödigt att ni skulle behöva gnugga allt med handsprit när det inte gör någon nytta och rengöringsmedel räcker gott och väl 🙂 Konstigt det där med 70•, jobbar som hygienombud på sjukhus och har aldrig hört de direktiven? Är det nya rekommendationer kanske?

 • Emelie

  Jag vill inte vara negativ, men jag skulle absolut räkna med längre smittorisk. Förstår verkligen att ni vill fira jul ihop och så länge alla är beredda på risken så är ju det okej. Vi smittade ner alla som kom hit på barnkalas när vi hade varit friska i sex dagar. Sen dess har jag sjuk respekt för kräksjukan!
  Hoppas ni får en fin jul!

  • Emma - På Smällen igen!

   Usch fy!!! Jag har också en väldig respekt för kräksjuka särskilt eftersom jag kämpade emot så för att hålla mig frisk detta året men så blev jag ändå sjuk och det dröjde inte ens trots alla återgärder jag gjorde som Jair inte gjorde. Dessutom så hade det inte varit några fall alls på Lucas förskola på 5 dagar när han var där så det är ju lite konstigt att han ens fick det…

   Men vi missade hela förra julen så det känns verkligen tråkigt att missa julen i år igen. Min mamma och syster som kommer vet om riskerna.

   Kram!

 • malin nätynki

  Det är 48h minst för alla. Helst 72. Precis läst färdigt min kurs i medicin och läst väldigt mkt om hygien. Tvätta allt i minst 60g. Helst mer om det går tvätta plast saker som går i diskmaskinen, koka alla nappar. Skura ordentligt med väldigt varmt vatten.

  • Emma - På Smällen igen!

   Det står väldigt tydligt på 1177 att det är 24 h som gäller för vuxna vid vinterkräksjuka och magsjuka. http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vinterkraksjuka/

   Anledningen är att barn i förskoleåldern kan inte säga att dom mår dåligt så om dom återinsjuknar så kan det ta 12-48h och har man inte hållt dom hemma då så kan dom spy på förskolan. Själva spyan smittar superlätt genom små droppar som flyger i luften som alla i närheten andas in och då är smittan igång igen.

  • Emma - På Smällen igen!

   Tack för tipset!! Lucas ska inte ut, men Jair och jag kan gå ärenden eftersom vi är symptomfria och våra 24 timmar har gått. (För barn är det 48 timmar som gäller enligt 1177).

 • Zarah

  Jag hade också haft längre karens än bara 24 timmar, speciellt om det är vinterkräksjukan! Oavsett vad sajter säger. Alla är inte stöpta i samma form och reagerar olika på viruset. Caliciviruset kan vara väldigt seglivat och leva väldigt länge utanför kroppen, och jag hade definitivt inte kommit hem till någon som varit så dåliga som ni varit, efter så kort tid. Inte ens efter en vanlig magsjuka tar jag den risken. Men samtidigt är det ju upp till var och en hur man vill göra. Gissar på att dom ni ska fira med vet om att ni varit sjuka.
  Man brukar säga karens på 48 timmar för att det kan gå runt, och för att det kan gå mer än 24 timmar mellan kräkning/diarré. Så för mig är absolut 24 timmar alldeles för kort för att veta om det gått över eller inte.

  Hoppas nu iaf att ni får vara friska och att ni kan fira jul 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   För mig och Jair har det gått 48 timmar nu, det är bara Lucas kvar. Ikväll kl 21.00 så har det gått 48 timmar för honom. Det är min mamma och syster som ska komma. Dom vet om att vi har varit sjuka så nu är det upp till dom att bestämma. Kommer dom inte idag så hoppas vi att dom vågar komma imorgon, men såklart så skulle jag fatta om dom inte ville riskera att bli smittade.

   Ja, vi hoppas det! Kram!

 • Maja

  Förstår att ni längtar ut från eran sjukstuga. Och att ni vill fira jul
  MEN… med tanke på hur djäkla dåliga ni har varit. Ska ni verkligen ut o riskera att smitta andra?
  24 h? Ja det står det iofs. Men varför riskera att vara smittspridare.
  Citerar från samma sida som du hänvisat till..
  ”Du brukar oftast inte smitta längre när två dygn har gått efter det att besvären har försvunnit.”

  Jag o många andra med mig vill INTE ha skiten för att en del är så EGO att de ger sig iväg ut innan de slutat smittas.

  Ja, jag kanske låter bitter. Men har åkt på skiten så många ggr att jag blir lite irriterad på folk som har såååå bråttom ut bland folk igen.

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja det kan jag förstå. Men handla var vi illa tvungna att göra. Vi hade ingen som kunde göra det åt oss igår och äta måste vi ju göra.

   Jag läste nånstans att anledningen till att man säger 24 timmar för vuxna och 48 timmar för barn är för risken att återinsjukna på förskola/skola är större för barn och barn kan inte säga till på samma sätt. Vuxna går hem och återinsjuknar ofta hemma. Jag kan tyvärr inte hitta det nu, men det var den infon som Jair gick och hämtade paket och handla igår i alla fall. Nu har det gått över 48 timmar för mig och Jair så det är bara Lucas som har karens fortfarande…

 • Julia M

  Åååh vad tråkiga alla är med sina pekpinnar. Är jätteglad att ni faktiskt får fira jul tillsammans och att ni äntligen mår bättre. Bakterier och virus är ni nog inte ensamma om att sprida i julhandeln om ni nu gör det och som du skrev; dina gäster vet riskerna. Fattar inte varför folk ska vara så jäkla tråkiga och trycka ner dig. Ha en underbar jul nu Emma tillsammans med nära och kära!

  • Maja

   Är inte ensamma om att sprida nä kanske inte det.
   Men bara för att alla andra gör.. så ska man väl själv inte göra det bara för det.
   Men om inte folk slutar att dra ut för tidigt får vi aldrig stopp på skiten!
   Satans egoistiskt är det!

   Trycka ner är väl att ta i. Jag o många med mig reagerade nog på brådskan ut.

   Är sååå trött på folk som bara tar magsjuka plättlätt och drar ut innan man slutat smitta.

 • malin nätynki

  Menar absolut inte att vara negativ. Men även om det står 24h på 1177 så får vi lära oss i skolan att det är minst 48h efter senaste symtomet. Sen klart att det är skillnad med din familj men resten av omvärlden som säkerligen blir sjuka är nog inte så glada. Det spelar ingen roll hur mkt man gnuggar med sprit för sprit dödar bara bakterier, inte virus alls.
  Önskar er iaf en god jul och jag hoppas ni får en mysig dag hela familjen

 • Lina

  Så jobbigt för er att vara sjuka men jag hoppas att du inte går och vaccinerar dig just idag. Så onödigt att besöka just en vårdcentral och riskera att andra blir drabbade. Det är MINST 24 timmar som gäller, men ofta längre tid tyvärr. För vissa patienter kan vinterkräksjukan bli farlig. Trist med isolering – men viktigt!

  • Emma - På Smällen igen!

   Det har gått 48 timmar nu, det var därför jag skulle vaccinera mig idag, men vårdcentralen ville inte vaccinera mig innan dom hade pratat med Smittskyddsinstitutet eftersom jag är gravid. Konstigt för i resten av landet vaccinerar man gravida.

 • Pilla

  Vad konstigt att de skulle prata med smittskydd? Är dom inte pålästa på din VC ? Det finns ju klara och tydliga besked om att gravida bör vaccineras och att de ingår i riskgruppen. Kolla så du inte får betala för mkt bara. I Halland kostar det 60 kr om man ingår i riskgrupp. För övriga är det dyrare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.