Okategoriserade

Julbordslös och listan med julbord för gravida

Ska ni gå på julbord i år? Det är så orättvist! Vissa blir bjudna på så många julbord att dom kan spy på julmat medan andra inte får en enda inbjudan… Buuuhuuuu 🙁 I år är jag en av dom stackarna… Mitt konsultföretag brukar alltid ha en rejäl julfest med respektive. Jag och Jair hade jättekul förra året! Men detta året så har dom valt att ha en fest i januari istället eftersom det är så många som får sina kalendrar tjocka med julbord!! Hallå eller!?! Dela med er lite!! Hehe 😀

När jag var gravid med Lucas gick jag på flera julbord och då gjorde jag en lathund på vad man får äta på julbordet när man är gravid. Jag tyckte det var omöjligt att komma ihåg allt i huvudet så jag tänkte dela med mig av min lista som ni kan ha redo i telefonen när ni står där vid julbordsbuffén 🙂

NEJ! Gravida ska inte äta detta:

 • Vakuumförpackad gravad och rökt lax eller fisk som inte är nygjord
 • Torkad, kallrökt och gravat kött t.e.x parmaskinka och salami. Tips! Frys in parmaskinkan/salamin i minst 3 dygn innan så går det bra att äta den sen.
 • Ost gjord på opastoriserad mjölk, men också mögelost och kittost även om den är pastoriserad. Om den har varit upphettat så går det bra att äta den.
 • Kalla röror, syltor och patéer om de har förvarats länge och för varmt. Om de är färska och inte förvarast för varmt går det bra.
 • Strömming kan innehålla höga halter av miljögifter
 • Lever
 • Ål, aborre, gädda, gös och lake

JA! Gravida kan mumsa i sig detta:

 • Nygjord eller nyrökt lax och fisk, fråga personalen om fisken har varit vakuumförpackad eller ej
 • Fiskrom
 • Parmaskinka/Salami som varit fryst i minst 3 dygn innan den serveras
 • Mögelost på tub 🙂 Mums! Det går bra att äta den eftersom den har varit upphettad
 • Ost som har upphettas är säker, som t.ex. i sås eller gratäng
 • Alla sillinläggningar
 • Lutfisk
 • Julskinka
 • Varma rätter och grönsaksrätter
 • Janssons frestelse
 • Köttbullar, prinskorv och revbensspjäll
 • Kalvsylta

Allt i den här listan är skrivet utifrån livsmedelverkets rekommendationer som ni hittar här och här.

 

Jag funderade lite på om jag skulle samla ihop ett gäng av andra julbordslösa och ha en egen julfest? Bara för att komma igång med julstämning lite… Jag vet inte alls om jag får tid att göra det, men tanken har slagit mig. Jag fick tipset om Ballbreaker som anordnar julbord med någon rolig aktivitet, men det är ju i Stockholm. Är det någon som vet om det finns något liknande i Göteborg? Typ julbord + aktiviteter i ett och samma paket? Kanske något man kan göra med ett gäng vänner?

/sponsrat inlägg

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.