Hur vi tänker kring resan till fjällen

Jag har sett att många av er är upprörda och istället för att fortsätta svara på era kommentarer som leder till ändlösa diskussioner så skriver jag det här inlägget för att förklara hur vi tänker. Jag känner egentligen inget behov av att försvara mig för jag vet att vi genomför den här resan på ett ansvarsfullt och smittsäkert sätt i 100% enlighet med Folkhälsomyndigheten och regionens råd.

Vi har åkt på en väl planerad och genomtänkt resa till fjällen där vi bor i en egen lägenhet. Vi har inte besökt några inomhusmiljöer sedan vi kom hit och på vägen upp till Branäs undvek vi att stanna på rastplatser, istället åt vi utomhus eftersom vi sett att media rapporterat om trängsel på rastplatser under jullov och nyårshelg. Vi valde att åka hit efter helgerna eftersom det inte var mycket folk här förra året samma vecka (alltså inte för att vi förutsatte att alla andra skulle stanna hemma pga corona). Branäs har enligt uppgift 75% beläggning och när vi frågade om beläggningen på plats så förklarade en anställd att fler väljer att bo i egna lägenheter istället för att dela lägenhet eller stugor med andra familjer.

Jag förstår att det kanske sticker i ögonen på vissa att vi är på semester, men att säga att vi inte följer restriktionerna är faktiskt fel. Vi är och har varit väldigt noga med restriktionerna ända sedan corona kom till Sverige och är pålästa vad som gäller dag för dag. Vi isolerade oss innan resan men om vi ändå skulle vara smittbärare så kommer vi inte smitta någon annan. Vi besöker inga restauranger och handlar ingen mat här, all vår mat är inhandlad online hemma i Göteborg.

Detta är gällande restriktioner för resor inom Sverige just nu från Folkhälsomyndighetens hemsida:

I tillägg till detta skriver Folkhälsomyndigheten: “Folkhälsomyndigheten rekommenderar att var och en tänker igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra, t.ex. resor till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter där många människor träffas på samma plats. Du bör inte träffa personer utanför din mindre krets, varken på hemorten eller på resmålet.”

Jag kommer aldrig argumentera huruvida denna resa är nödvändig, men vi har gjort en bedömning att vi kan genomföra denna på ett säkert sätt utan att belasta vården eller sprida smitta och det är i enlighet med restriktionerna.

Branäs har också vidtagit åtgärder för att undvika smittspridning på plats vilket känns tryggt, bl.a. behöver man inte besöka skiduthyrningen för att hyra skidor, istället bokar man online och får utrustningen utkörd till ens skidförråd. Incheckning sker via postlåda, singelköerna i liftarna är borttagna, värmestugorna stängda, restaurangerna erbjuder take away, och det finns en teststation för covid-19. Så bra! Läs mer om alla åtgärder Branäs har gjort HÄR!

Ett annat viktigt perspektiv i corona-pandemin är att människor lider även av smittans effekter t.ex. är var fjärde ung är långtidsarbetslös, företag går i konkurs, folk förlorar sina hem. Vissa tror att alla automatiskt får bidrag men det stämmer inte. Det finns alltså all anledning att stötta företag som är hårt drabbade just nu, men bara om man kan göra det utan att bidra till smittspridning.

När det gäller olyckor hoppas jag att ni som skäller på oss, skäller lika mycket på alla som åker pulka under pandemin, för i pulkabacken skadas ca 3000 barn varje år och behöver sjukvård (källa).

Relaterade Inlägg

35 Kommentarer

 1. Nilla

  Nu är ju ändå rekommendationerna att man SKA UNDVIKA ONÖDIGA RESOR enligt FHM. Du behöver inte försvara dig, du hade kunnat undvika att ens skriva om att nj är där. Jo i mina ögon sticker det mycket, jag jobbar med operation men får i dagsläget ta hand om ivapatienter för att alla måste hjälpas åt. Sen att ni gjort det på ett covidsäkert sätt tror jag verkligen men msn ska ju undvika att resa thats it. Tänk allt som kan hända på vägen , under resan, på vägen hem som gör att ni måste söka sjukvård på ett mindre sjukhus som kämpar och sliter med deras lilla kapacitet att ta hand om dessa svårt sjuka patienter. Så trött på alla bortförklaringar och genvägar. Du bestämmer själv , men du får förvänta dig att folk reagerar då du öppet skriver om något som man absolut ska undvika i dessa tider. Jag och mina kollegor är väldigt trötta nu.

  Svara
 2. Nilla

  Men gratis är gott som man säger. En pressresa i dessa tider, att man ens genomför det. Det där borde ju räknas som den mest onödiga resan någonsin.

  Svara
 3. Stina

  En viktig del i kritiken du fått är ändå att du som influenser skriver om att du reser. Som att det vore okej. En pressresa i dessa tider känns väldigt olämpligt. Man kan stötta dessa organisationer på annat sätt, kanske köpa ett presentkort? I vilket fall som helst är det olämpligt att göra reklam för att resa i dessa tider.

  Till och med jag, en småbarnsmamma som går igenom en cancerresa sedan ett år tillbaka tvekar på om jag kan unna mig och familjen en hotellnatt I MITT LÄN för att vila upp min opererade och strålskadade kropp.
  Hade gärna rest långt bort och myst i en stuga eller på en strand.

  Svara
  • Emma

   Men fy stackarn! Krya på dig!

   Jag förstår kritiken, men jag ser som sagt ett annat perspektiv också och jag som är på plats kan faktiskt se att Branäs har anpassat sig efter reglerna och kan därför rekommendera att man reser hit utanför skolloven om man gör det på ett säkert sätt som vi har gjort.

   Svara
   • Emma

    Tack! Det kan jag hålla med om så här i efterhand för det är såklart inte kul att göra folk arga. Jag hoppades ju inte på det utan snarare ville jag visa folk hur man kan resa coronasäkert och hur skidorter som Branäs anpassat sig för att göra det möjligt.

 4. -jenny-

  Jag förstår att ni som familj reser och lever där ”coronasäkert” och det är väl fine. Men. Varför är ni där? Är inte hela syftet att du får en pressresa just att locka dina följare att också resa?… Branäs hoppas såklart att den reklam du gör gör att fler bokar. Och de som bokar på grund av dig – hur kan du garantera att de gör det lika säkert och eftertänktsamt som er?! Det tycker jag faktiskt är ett problem. Ni är snöbollen som börjar rulla men kan inte hantera konsekvenserna när snöbollen blir större och får upp farten. Bättre att inte göra en snöboll alls då….

  Svara
  • Emma

   Jag köper det argumentet, men det jag kände var att folk reser ändå och varför inte visa hur man kan resa coronasäkert då? Det var det som var mitt syfte med att dela med mig av resan… men jag förstår ditt argument också.

   Svara
   • EZ

    Fast man ska fortfarande INTE resa, det är det som är det stora problemet här. Det spelar ingen roll hur mycket ni isolerat er.. Det är också större sannolikhet att ni skadar er i skidbacken än pulkabacken. Vi har snart ingen sjukvård kvar men det verkar ni inte bry er om! Och att detta dessutom är en pressresa? Det gör det till en ännu mer onödig resa, ni uppmuntrar folk till det.. Dina argument håller inte!

 5. Alexandra Bromberg

  Om jag skulle åka ditt i dessa tider hade jag aldrig skrivit det på en blogg….haha…. förlåt men alltså…..haha

  Svara
 6. Jennifer

  Jag tycker det är lite konstigt att jämföra åka pulka henna i Göteborg och att åka skidor i branäs. Skadar du dig i Göteborg får ditt eget län ta hand om er, och i Branäs får ett litet sjukhus med liten kapacitet ta hand om er. Det är som att jämföra äpplen och päron.
  Jag kan hålla med kritiken till stor del. Även om det står att vi får resa, så betyder inte det att vi SKA. Men den stora befolkningen verkar behöva förbud för att följa råden.
  Jag respekterar att ni har valt att åka dit. Men en pressresa känns oerhört olämpligt i dessa tider.

  Svara
  • Jennifer

   Jag inser nu att min kommentar lät lite väl bitsk. Det var inte min mening. Jag tror du har förstått budskapet med tanke på hur många som kommenterat. Jag vill ändå skriva att jag tycker ni har skött er fjällenresa jättebra om man jämför med många andra influensers. Hoppas ni har det trevligt den här veckan.

   Svara
 7. Anna

  Problemet just nu är ju belastningen på vården och om man belastar vården i sin hemregion eller inte. När ni är hemma finns ni inräknade i de som kan behöva vård där ni bor. När ni reser kan ni behöva belasta vård som inte har resurser för turister, dvs extra personer som inte är bosatta där. Råkar ni ut för tex ett benbrott behöver ni troligen även hjälp med transport hem. Dessutom är resan i sig ett riskmoment där ni kan råka ut för en olycka och belasta vården. Just nu är livet rent ut sakt skittråkigt men så är det för alla. Och resa en lyx som vi får vänta lite till med tills vården bättre kan ta hand om oss. Så även om ni tycker att ni kan resa utan att riskera att bli smittade eller sprida smitta så är det inte hela problemet med resandet just nu. Så ja, man kan slå sig hemma i pulkabacken med men där finns sjukvård som i viss mån är anpassad efter mängden människor som bor just där.

  Svara
  • Lisa

   Vill bara påminna alla om att sjukvården typ aldrig (på dom 10 år jag jobbat) varit anpassad till befolkningsmängden runt omkring, kanske på pappret men verkligen inte i praktiken. Alltid brist på personal, alltid besparingar. Varenda sommar med semestrar innebär kaos och bedrövlig arbetsmiljö för dom som jobbar, ofta kan mina kollegor och jag knappast slappna av när vi själva har ledigt pga man vet hur det blir när man kommer tillbaka. Japp, just nu är det pga covid bedrövelsens bedrövligt att jobba i sjukvården (själv har jag precis gått på FL) och såklart är det mina kollegor som allra mest hade behövt en sån här resa till fjällen, men det är ju såklart uteslutet för dom flesta av flera anledningar. Men jag vill också som sagt be alla, glöm inte när covid är “över” att vi alla behöver hjälpas åt för att få en drägligare sjukvård för personal (och för patienter i viss mån också). Hur, det vet jag inte 🙈

   Svara
   • Linda

    Kan bara hålla med dig där med sjukvården, jag jobbar också inom sjukvården och inte finns det tillräckligt med resurser för hur många som bor i länet oavsett corona eller ej, om allt vore så då skulle det inte vara brist på personal, alla skulle få ta sin semester utan krångel och allt annat som faktiskt inte flyter på inom vården oavsett vad vi har att jobba med, det är i princip allt personal brist.

    Kram Linda

 8. Cassandra

  Problemet med olyckor är väl mest att man inte ska belasta någon annan regions sjukvård i dessa tider. Läkare har ju gått ut och bett om att man inte ska åka till fjällen just pga det. Annars verkar ni har gjort allt ni kunnat för att resa säkert. Ser ut som ni har en härlig resa!

  Svara
 9. Emma

  Jag hoppas att alla negativa kommentarer och anklagelser inte förstör er resa utan att ni får lite välbehövlig återhämtning och en härlig tid tillsammans som familj. Det har ju varit ett jättetråkigt år för många och även om det alltid finns någon som har det värre så kan man ju ändå försöka göra det bästa möjliga av situationen. Om nu familjen är de enda man får träffa så tycker jag också att man kan göra roliga saker tillsammans så länge man inte riskerar att öka smittspridningen eller skada andra. Jag kommer t ex att fira min jämna födelsedag med familjen i en stuga på en skidort, för någon fest kan jag ju inte ha och om vi är ute där och grillar korv istället för hemma känns inte som en ökad risk. Speciellt som vi inte är längre hemifrån än att vi kan sätta oss i bilen och åka hem om något skulle hända (som inte är jätteakut förstås).

  Svara
  • A

   Förstår inte. Behövs det en lag för att folk ska förstå att man ska stanna i sin egna ort och inte fara runt i andra orter och därmed riskera att belasta andra sjukhus. Stå ut 3 månader till!

   Svara
 10. Lena

  Åka pulka hemma kan verkligen inte jämföras med att åka i skidbacken på annan ort. Som du säkert har läst så har flera sjukhus inom olika skidområden bönat att man skall stanna hemma. Visst bor ni Corona-säkert, men vad händer om ni t.ex. skulle skada er i backen? Eller för den delen bli sjuk på annat sätt? Meningen är ju att man INTE skall belasta sjukvården där man inte bor.

  Svara
 11. Amanda

  Dina argument är pinsamma Emma.
  Ni har INTE levt isolerat. Nyss var ni tex på upper house och åt frukost med era lilla bebis.
  Träffat vänner, tränat etc.

  Ni gör fel. Synd att du inte inser det.

  Svara
 12. Linda

  Coronan tar verkligen fram det sämsta i människan fy vad alla har blivit elaka sen den kom.
  Vi har rekommendationer och inte förbud i detta land, det är inte lock down som i en del andra länder, vi får röra på oss ute i samhället, men vi ska göra det på ett säkert sätt.

  Sen alla ni som kommer med så elaka kommentarer har ni verkligen isolerat er totalt själv och levt efter precis allt som Folkhälsomyndigheten har sagt?
  Tycker det är så tråkigt med att alla måste vara så elaka hela tiden. Man kan tycka och tänka vad man vill men man behöver ju inte gå till person angrepp.

  Svara
  • Linda

   Jag vet precis vad det innebär med rekommendationer men hur som så har ju alla ett eget ansvar. Och det jag tycker är tråkigt att så många måste vara så elaka emot andra hela tiden och komma med påhopp. Jag jobbar inom vården som boendestödjare och vi har haft corona hos oss, men hur det än är så går inte vi i personal gruppen och är sura och taskiga emot varandra och letar en syndabock efter vem som tog dit det, det spelar ingen roll det viktigaste för mig är att de som fick det av personalen och de boende har klarat det bra och ingen blev jätte sjuk.
   Jag tror att de flesta av oss i samhället gör så gott de kan för att minska smittan.
   Man får vara av vilken åsikt man vill men att hoppa på folk och vara elaka tycker inte jag är rätt sätt.
   Alla får ha sin åsikt och jag står för min som jag skrev förut fel eller rätt ja det är upp till var och än att ta ställning till.

   Svara
   • Anna

    Linda, du skrev ju ”vi har rekommendationer och inte förbud i detta land ..” Därför förklarade jag för dig. En rekommendation är inte ett tips eller ett gott råd.

    Att du känner personer som haft Corona, men inte blivit så dåliga, förstår du väl själv att det är en falsk trygghet att tänka så? Vissa klarar det bra – andra dör!

 13. Linda

  Ingen idé att förklara för dig. I min kommentar skrev jag inget om att alla klarar sig bra utan skrev att jag var glad att de som fick det hos oss fick det lindrigt. Jag skrev inget om att ingen dör av det för det gör det och det är hemskt. Jag skrev heller inget om att alla ska tro att de klarar sig lindrigt för det vet väl alla i världen att folk dör av denna sjukdom och att man ska se på den med största allvar. Men i mitt fall var jag glad att de som drabbades hos oss klarade sig bra och inte dog….. Så läs ordentligt vad man skriver innan vidare kommentar.

  Svara
 14. Isabella

  Kritiken du fått är ju dessvärre befogad. Jag tror alla som någonsin stått på ett par skidor längtar efter en härlig fjällsemester just nu. Jag vill inget hellre än att ta med min fyraåring upp i liften för första gången, istället får han åka skidor på kullen vi har här hemma.
  Sen är det inte just att du är på skidresa som retar upp människor utan det faktum att ni faktiskt inte alls följer de restriktioner som gäller då man ska undvika onödigt resande, vilket man ändå får påstå att en pressresa till fjällen är? Branäs gör det första och största misstaget här dock som ens erbjuder pressresor i dessa tider..
  Så för oss som faktiskt håller oss hemma, inte träffar familj som bor längre bort eller som vi inte träffar dagligen, inte kramat våra kära på snart ett år, vi blir lite ledsna av sånt här faktiskt.
  Men jag hoppas som du skriver att ni är rädda om er ☺️❣️

  Svara
 15. Amanda

  Du och din familj gjort ett val, att åka på skidsemester tillsammans mitt under rådande pandemi. Du försvarar resan med isolering före resa, ingen handling av mat under resan och avstånd i backen. Kan tyckas vara ok! Men att gå i försvarsposition och hänvisa att många är arbetslösa och att dessa sällen behöver stöttning ekonomiskt för att sedan visa sig att ni åker på en Pressresa som till största sannolikhet är en sponsrad resa är bara för fel. Jag arbetar i sjukvården och just nu gör det mig så upprörd att du likt många andra visar upp resor som är helt onödiga att utföra just nu. Och sedan har mage att gå i försvarsposition och nästintill angrepp mot läsare och följare som tycker det är fel!
  Nja tänk om..

  Svara
 16. Sarah

  Jag vill börja med att säga att påhopp och elakheter aldrig är okej på något sätt, i slutändan väljer den egna individen själv, iaf vuxna människor. Men jag är en sliten sjuksköterska på en av landets intensivvårdsavdelningar och det gör mig både ledsen och sticker något enormt i hjärtat att se hur familj efter familj åker iväg på dessa vad de tydligen anser är nödvändiga resor… jag fick bara tre veckor ledigt med min familj i somras till följd av pandemin, för det fick vi 4000kr i kompensation efter skatt. Att jag skulle få en vecka ledigt nu och kunna spendera i fjällen med min familj finns inte ens på kartan, åh såhär är situationen för många mer än mig nu. Jag tycker du är väldigt stark som vågat delat med dig av ditt psykiska mående som en effekt av den sociala isoleringen för jag tror MÅNGA mår som du och det bidrog säkert, bara en gissning nu till att du ’behövde’ denna resan. Men åter igen, en pressresa, vad jag antar är helt betald, som kräver många mils resande av er kan väl ända inte vara nödvändig just nu. Ni borde stötta era lokala handlare hemma istället genom onlinehandling, take away osv. Sverige har valt en strategi som bygger på individens egna ansvar, då funkar inte sådana här val. Du uppmuntrar indirekt till att fler ska bege sig iväg för att er skidort ordnat allt så himla säkert. Åh vadå åka utanför skolloven, alltså barnen måste ju gå i skolan, eller? På flera av landets skidorter har man vädjat att turisterna inte ska komma i år just för att inte riskera att belasta vården i onödan. Ett vanligt år bemannar skidorterna upp under högsäsong för att klara av turistanstormingen, i år behövs personalen på annat håll. Så många undersköterskor, sjuksköterskor, läkare är just nu utlånade från sina ordinarie arbetsplatser för att jobba med covidpatienter, högst ofrivilligt. Åk hem, håll ut.

  Svara
  • Emma

   Hej Emma! Jag har bemött alla kommentarer och åsikter. Jag står fortfarande fast vid min åsikt även om jag såklart kan se det från andras perspektiv också, tex. sjuksköterskorna som kommenterat. Jag anser att det inte finns något mer som jag behöver svara på för min åsikt har redan framgått.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här