Okategoriserade

Hur har det gått med Oliver och hans allergikost?

Jag trodde faktiskt att det skulle vara en större omställning att ge Oliver kost utan mjölk, ägg och soja. Det är klart att det är en omställning, men inte så stor som jag trodde att det skulle bli. För det mesta lagar jag samma mat till honom som till oss, men när det är dags att slå i grädde så tar jag ut lite och lägger i en annan kastrull och lägger i kokosmjölk eller kokosgrädde till honom. Jag vet inte om det är bästa alternativet, men jag hade redan det hemma så kunde lika gärna testa 🙂

Till frukost har vi gått över till bröd med lätta-”smör” och strimlad skinka. Han gillar nämligen inte den mjölkfria gröten. På bilden har han redan käkat upp skinkan 🙂

Jag har även köpt hem kikärtor nu för att svärmor och en läsare skrev att kikärtspadet är en perfekt ersättare till ägg i pannkakor. Men jag har inte vågat testa det än och kanske inte kommer våga heller. Oliver är ju allergisk mot soja som är en baljväxt, vilket innebär att han även kan vara allergisk mot jordnötter, ärtor och kikärtor också. Först tänkte jag att vi testar ändå, men eftersom vi inte lyckats lokalisera vad i vår korvgryta som får Oliver att kaskadkräkas så vågar jag inte. Korvgrytan består av falukorv (ingen soja), tomatkross, ärtor, majs och paprika. Ingen grädde eller liknande, så det enda jag kan tänka mig är ärtorna.

img_1870
img_1872

Det märks att Oliver mår mycket bättre nu. Han har faktiskt inte kräkts en enda gång sedan vi uteslöt mjölken ur kosten och det är ju ett jätteframsteg. Däremot är hans eksem inte bättre. Jag undrar om han kan vara allergisk mot ännu fler saker? Eller om eksemen helt enkelt är atopisk hud…

3 Comments

  • C

    Så söt liten kille! Min systers barn har också mycket allergier, och där reagerade han när han var mindre bla på att det är latex i blöjorna som har korsallergi med mycket mat, tex banan, avokado, jordnötter, tomat och skaldjur. Så det kan vara bra att tänka på!

  • Annika

    Det finns äggersättning du kan hitta i vanliga mataffärer gjort på lupinmjöl som man kan använda till det mesta. Kikärtsspad passar till vissa saker men inte andra så där får man prova sig fram, det blir knepigt konsistensmässigt ibland. Jag använder det dock när jag bakar grötpinnar till minibror men det blir ganska svampigt trots längre tid i ugnen. Konsistensen blir dock bättre efter varit frysta och äts med god aptit av lillkillen.

    Äggersättaren (finns på ica också har jag för mig):

    https://www.apotea.se/khoisan-aggersattare-175-g?gclid=EAIaIQobChMIla62pLLVgQMVJhMGAB2lVgopEAQYASABEgK_-_D_BwE

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.