Okategoriserade

Höja sin SGI – hur gör man?

En liten följdfråga på föräldrapenningen. Jag har läst massa på försäkringskassans hemsida nu sen jag skrev förra inlägget. Och på deras hemsida står så här:

Om du har eller har haft en inkomst

Du får knappt 80 procent av din inkomst om du tar ut föräldrapenning 7 dagar i veckan, men maximalt 944 kronor per dag. Det motsvarar 28 320 kronor i månaden.

Om du har arbetat minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen
Föräldrapenning som baseras på din inkomst kallas för föräldrapenning på sjukpenningnivå. För att få föräldrapenning på sjukpenningnivå måste du ha haft en inkomst över 180 kronor per dag i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen. Du behöver inte ha arbetat på samma arbetsplats eller ha haft samma inkomst hela tiden, utan det är antalet dagar med inkomst som är det viktiga. Ring kundcenter om du är osäker på om du uppfyller villkoren.

Om du inte har arbetat minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen
Om du har arbetat kortare tid än 240 dagar i följd innan barnets föds får du 225 kronor per dag på sjukpenningnivå under de första 180 dagarna som tas ut för barnet. Det motsvarar cirka 6 750 kronor i månaden.

Efter att du, den andra föräldern eller ni tillsammans har tagit 180 föräldrapenningdagar får du föräldrapenning som är baserad på din inkomst, men lägst 225 kronor per dag på sjukpenningnivå.

Jair har inte tagit ut nån föräldrapenningen än och eftersom den ändå skulle sänkas till noll, som är hans faktiska inkomst under tiden vi är här i Brasilien, så anmälde vi aldrig att han hade fått fast jobb med betydligt högre lön så just nu är hans SGI minimibeloppet. Under tiden vi är här är han tjänstledig för att vara föräldraledig samtidigt som mig och vi är noga med att skydda min föräldrapenning. Nu när vi kommer tillbaka från Brasilien kommer Jair vara tjänstledig 2 månader till och för att skola in Lucas på förskolan. Nu funderar jag på hur lång tid det tar innan vi kan ändra Jairs SGI. När jag läser på Försäkringskassan hemsida så tolkar jag det som att så fort vi har tagit ut 180 dagar (vilket vi har gjort) kan han höja sin SGI efter sin faktiska inkomst. Men hur snart kan man göra det? Efter en månad? Efter första lönen? Jag frågar er, eftersom jag tänker att nån av er måste ju varit arbetslösa eller haft en arbetslös partner som har höjt sin SGI när han/hon fått jobb? Eller nån som råkat sänka sin SGI, men sen höjt den igen? Eller?

Och sen när det blir dags för nästa barn, får han en ny SGI då om han jobbat mindre än 8 månader i streck? Eller får han samma SGI som han har för Lucas om han ser till att följa reglerna så att SGI-nivån inte sänks? För det kan väl inte vara så att man har olika SGI för olika barn? Eller?

Så många frågor! Jag får ringa försäkringskassan och fråga när vi kommer hem… Men innan dess kanske ni kan hjälpa mig med mina frågor?

2 Comments

  • Lina

    Hans SGI är ju noll då ni inte ändrat inkomst, och när barnet är över 1år måste man ta minst 5dagar/v för att skydda SGI:n från att sänkas till noll. Det spelar ingen roll hur många dagar ni tagit ut, det är hur länge man har haft den SGI grundande lönen som är avgörande. Eftersom att Jari är på 0 gäller att han inte kan höja sin SGI förrens efter 240dagar med den inkomsten. Man kan absolut ha olika SGI för olika barn, skulle han jobba fram till ert nästa barn kommer han ju att få en SGI, vilket han inte har nu. Du som skyddat din SGI kan också få högra till nästa barn om du ex få en löneförhöjning så kommer den nya lönen att vara SGI grundande.

    • Emma - På Smällen!

      Hej Lina! Jag frågade försäkringskassan och du har nästan helt rätt i allt. 240-dagars-regeln-gäller, men man kan inte ha olika SGI. Får du löneförhöjning så ska du anmäla det och då får du en högre SGI även för första barnet. Det som händer om du inte uppfyller 240 dagars-kravet är inte att du får en lägre SGI för det barnet. Du har fortfarande samma SGI som för första barnet men du kan inte ta ut enligt den nivån förrän 180 dagar är uttagna, tills dess får du SGI enligt grundnivå. Man skulle kunna säga att dina dagar enligt SGI-nivå är låsta tills 180 dagar är uttagna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.