Okategoriserade

Hemmets sysslor

Tack för alla svar om hur ni hjälps åt i hemmet. Jag känner att jag iaf inte är ensam om att ”kräva” hjälp i hemmet. Min mamma frågade kollegorna på hennes jobb och där vittnade flera män i hennes ålder att dom aldrig hade behövt laga mat när dom kom hem från jobbet, medan dom yngre sa att dom tyckte man skulle hjälpa till. Så det verkar faktiskt vara en generationsfråga.

Jag tycker som dom flesta av er att man ska hjälpas åt och att det passar sig olika i olika familjer. När jag var gravid var min föreställning att jag skulle laga mat, ta hand om disken, tvätten och plocka ordning här hemma eftersom jag är hemma mest. Jair skulle dammsuga och torka golven en gång i veckan. Så tyckte jag att arbetsfördelningen skulle se ut.. Men det hinner jag inte. Jag brukar lyckas med allt utom att laga mat om jag & Lucas har en bra dag och inte går nånstans. Det är verkligen svårt att fatta hur mycket tid det tar att ta hand om en liten bebis!

Jag läste också att flera av er har valt att dela på nätterna genom att flaskmata. Hur gör ni då? Jobbar inte papporna? Jag tycker det känns väldigt viktigt att Jair som har går i skolan och har praktik är pigg och alert på dagarna så jag tar nätterna själv förutom när han är ledig för då tycker jag att jag kan få sova ut 🙂

Men visst är det så att man är två om att skaffa barn då får man också dela på sysslorna. Jag försöker hinna med så mycket av hemmets sysslor som möjligt så att vi kan umgås när min kille kommer hem. Men det jag inte hinner med får han hjälpa till med, t.ex. matlagningen.

4 Comments

 • linasegelsbo

  Jag tog faktiskt upp ämnet med min sambo då jag läst din blogg. För honom var det tydligen självklart att han skulle ta hemmet och jag bebis. (Hade jag inte väntat mig :p) men justera det kommer till sömnen tycker jag nog också att det är lite upp till den som är föräldraledig. Förhoppningsvis kan man då också ha en liten”nap” under dagen. Känns verkligen jätteviktigt att den som jobbar kan sköta sitt jobb, (blir ju mer eller mindre det som försörjer familjen när man är hemma).
  Vi har till och med utrustat oseden extra säng i lägenheten så OM det blir en bråkstake så behöver vi inte ens sova i samma rum 😉

  • Emma

   Vad fint ni har löst det med att båda hjälps åt! Jag tycker det är jätteviktigt att pappan ställer upp och hjälper till också när han kan.

 • Hanna

  Min sambo jobbar heltid och brukar gå upp vid 05.20 varje vardag, och vår bebis sover som sagt ”hela” nätter, oftast 21-05, och då tar han blöjbyte och matning när han ändå snart ska gå upp.
  Ibland jobbar han natt och då tar jag nätterna. Än så länge fungerar detta för oss, men jag förbereder mig på en jobbig första-tänderna-period 🙂
  Kram

 • Linda

  För det mesta på helgerna och ibland i veckan och jag har haft en extra jobbig natt så tar min sambo A när jag har ammat honom vid niosnåret. Han ger A pumpad bröstmjölk eller ersättning vid 11 och går sen och lägger sig på soffan med honom. När A vaknar nästa gång så kommer han in med honom till mig och går och lägger sig igen. På så sätt får jag sova exta länge i sträck vilket gör stor skillnad eftersom A vill ha mat varannan timme. Dock har det blivit bättre den senaste veckan så A sover i alla fall ett längre pass.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.