Har Lucas fått kikhosta?

Jag har verkligen sett framemot den här påsken. Jag har längtat efter att ta det lugnt, göra roliga saker med barnen och njuta av det fina vädret men precis lagom till ledigheten så är det Lucas tur att bli sjuk… Han verkar bättre idag, men han hade riktigt jobbigt inatt. Han hostade på ett sätt som jag aldrig hört förut och det kommer massor av slem efter varje hostattack. Vi försökte lindra genom att sova med öppen balkongdörr och pallra upp med kuddar, men han gillade inte alls att sova på kuddhögen så han fick ligga på Victors arm istället. Det var eländigt och jag kände mig faktiskt riktigt orolig och började söka på symptom på kikhosta. Tänk om han har fått kikhosta?!

Jag vet att det inte är farligt (oftast inte är farligt) för så stora barn, men om det är kikhosta så ska man ju tänka på att inte vistas i närheten av barn under 1 år och dessutom meddela förskolan att det går kikhosta på avdelningen. Kikhosta har nämligen sin mest smittsamma period innan det första typiska symptomet vilket betyder att föräldrar till bebis under 1 år kan uppmärksamma sjukdomen tidigare och komma in till sjukhuset för vård.

Imorse ringde jag BVC (också vårdcentral) för att få råd angående kikhosta. Vi pratade om symptomen och distriktssköterskan lyssnade när Lucas hostade. Hon var säker på att det inte är kikhosta utan att det bara är en slemmigare förkylningshosta. Hon sa också att det är positivt att han hostar ut slemmet och inget farligt alls. Jag känner mig mycket mindre orolig nu eftersom hans feber har gått ner och han hostar inte lika mycket, men vi avvaktar och ser. Jag hoppas på ett snabbt förkylningsförlopp så att vi slipper ha sjukstuga hela påsken.

Det blev sovmorgon imorse efter den tuffa natten och när vi väl gick upp så drack jag morgonkaffet på altanen. Så härligt!

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Malin

  Jag har hostat och haft feber i omgångar sedan den 23 mars och helt sjukt slemmig hosta. Liksom får andnöd nät det väl sätter igång? verkar vara nått segt som gåe nu

  Svara
 2. Hanna

  Kikhosta brukar ofta börja med vanlig förkylning och sen efter 1-2 veckor så drar själva hostan igång. Så det är nog inte kikhosta, men förstår oron!♥️
  Inte kul när dom hostar sådär mycket. Krya på er!

  Svara
 3. Nina

  Är han inte vaccinerad mot kikhosta?Man kan väl iofs få det även om man är vaccinerad men risken borde ju vara ganska liten.
  Har en 2 månaders bebis här och när jag var gravid med honom rekommenderad de att vuxna som skulle vara i närheten av hobomnvaccineade sig så pappa och mormor gjorde det.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jo han är vaccinerad så chansen är väldigt liten.

   Jaha, vad bra! Jag visste inte att man kunde vaccinera sig igen? Men det är ju absolut vettigt att göra det eftersom statistiken säger att det absoluta vanligaste är att barn blir smittad av en vuxen, inte av ett annat barn. Bra tips!

   Svara
 4. Karin H

  Tipsar oxå om löken. Jag var skeptisk men det funkade superbra!
  Sen kan jag tipsa om att istället för kuddhög lägga böcker under sängens ben. Det funkar bättre för Alexandra. Som doktorn sa ”enda gången man fortfarande har nytta av uppslagsverk” Om man nu har såna & det har vi. ?
  Hoppas Lucas blir bättre fort & att ingen av er andra blir sjuka. Det är trist när man inte kan göra sånt man längtar efter.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här