Okategoriserade

Gravidvecka 39 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Din bebis väger omkring 3,4 kg och är ungefär 50 cm lång. Bebisen fyller nu ut hela magen och är ganska tungt. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt maraton, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.

Du
Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm. Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Nu behöver du sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att man förlorar både en och två nätters sömn. Nu mognar livmoderhalsen inför förlossningen och du kan få kraftiga förvärkar. Du kanske inte går upp mer i vikt nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt före förlossningen. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det.

Så här känner jag
Det spritter i kroppen av spänning när jag läser att bebisen kan komma ”när som helst”! Snart finns det en till liten person i våra liv att älska och ta hand om 🙂 Jag är så galet lycklig! Jag laddar för förlossningen så mycket jag kan. Det är svårt att sova ordentligt på nätterna pga kisspauser, förvärkar osv, men framåt småtimmarna brukar jag somna till ordentligt och vaknar utvilad tack vare att Victor ordnar sovmorgnar till mig varje morgon. Matlusten är fortfarande inte tillbaka, däremot är jag MYCKET mer hungrig så ibland räcker inte ens grötfrukosten utan jag måste ta en banan också 🙂 Det har gått lite delar av slemproppen, både slem och lite lite blod så något är definitivt på gång 🙂 Förvärkarna har varit lite lugnare dom sista dagarna även om det ibland kommer kraftigare, som för ett par dagar sedan då jag vaknade av dom. Halsbrännan är en riktig pina, om jag somnar på höger sida så vaknar jag alltid av att jag kräks i munnen och sätter det i halsen. Det är hemskt, hatar den!

Så här känner Victor
Spänningen är minst sagt olidlig nu så här de sista dagarna (eller timmarna!) till dess att bebis är här, och för varje dag är det närmare än någonsin vilket verkligen känns! Förlossningen kan starta när som helst, och hade det inte varit för att Emma är omföderska, plus det faktum att tredje förlossningen är ökänd för att vara lurig, så hade vi nog varit på väg till sjukhuset ett par gånger vid det här laget – haha!
Det känns som att bebisen är mer medveten än någonsin där den rör sig och bökar runt inne i magen, och egentligen är väldigt sugen på att komma ut. Jag har till och med kommit på mig själv att undra varför den envisas med att stanna kvar där inne i magen.
Emma plågas lite mer nu än den senaste tiden, särskilt av halsbränna, ilningar och förvärkar. Oftast hjälper det något med värmekudde och Alvedon, men de flesta nätter vaknar jag av att hon sover oroligt och har ont, stackarn. Förhoppningsvis får hon tillräckligt med vila innan det äntligen är dags för förlossning, och vi får komma hem med bebis!

gravid-vecka-39

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.