Gravidvecka 30 – bebis nr 4

Bebis
Bebisen väger ca 1600 g och är 41 cm lång. Den växer snabbt och ökar ungefär 200 gram i vikt i veckan nu och fram till förlossningen. Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. Först om några veckor kommer den att behöva lägga sig till rätta med huvudet nedåt. Men en del barn lägger sig redan nu med huvudet i bäckeningången, då kan man känna sparkarna upp mot bröstkorgen. Bebisens hjärna växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet. Bebisens kroppsbehåring – lanugohår – börjar försvinna. Barnet öppnar och stänger ögonlocken.

Du
Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm. Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött. Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentligt med vitaminer. All extra vikt kan vara påfrestande för ryggen så tänk på hållningen. Dina lungor tar upp cirka 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer anfådd. Eventuellt har du lite läckage av råmjölk från brösten. Råmjölk är den första mjölken brösten producerar och är rik på fett, protein och antikroppar, vilket skyddar bebisen mot infektioner och ger immunförsvaret en god start. Brösten börjar producera mjölk redan i vecka 16, men alla läcker inte.

Så här känner mamma
När jag var hos barnmorskan igår kände hon att bebisen redan ligger med huvudet neråt, men att den är rörlig så att det fortfarande kan ändras. Det stämde bra med mina misstankar eftersom jag känt hickan där nere och det trycker ganska mycket på revbenet så det är antagligen där bebisen sparkar. Jag har inte märkt av nån råmjölk denna gången, men klämmer jag på brösten så kommer det säkert. Halsbrännan är helt vedervärdig! Jag kan nästan bara sova på vänster sida nu och jag vaknar ofta av att jag spyr lite i munnen om jag inte knaprar en massa gaviscon. Jag äter omeprazol också men det verkar hjälpa föga… funderar på om jag kan höja dosen?

Så här känner pappa
Bebisen lever loppan inne i magen och hade jättefina hjärtljud när Emma var hos barnmorskan i veckan, och på något sätt känns det som att den är redo att komma ut redan(?!) vilket ju inte alls stämmer med att den förmodligen kommer hålla sig kvar i magen efter BF – haha! Magen är ganska rejäl (och fin!) så det kanske bidrar.
Jag känner ofta mycket rörelser i form av både sparkar och armar och fötter som rör sig när jag håller en hand mot magen eller när Emma ligger hos mig.
Tycker synd om Emma som behöver dras med så mycket halsbränna, särskilt när hon vaknar till mitt i natten ibland och nästan spyr rakt ut, stackarn. Vi får hoppas det inte blir värre!
Det känns också väldigt bra att Emma har så mycket mer att göra nu under denna graviditeten jämfört med under covid, hon får så mycket mer energi av det vilket gör att hon mår väldigt mycket bättre på alla sätt!

gravid-vecka-30

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

  1. SandraS

    Hej Emma! Jag lider med dig, hade också hemsk halsbränna med mitt tredje barn. Jag tog också Gaviscon, fast flytande varianten. Riktigt äckligt (man vänjer sig konstigt nog då man får ta det så ofta..) men det funkade för mig. Kanske värt att testa i ställt för tabletterna? 🥰

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här