Okategoriserade

Gör ni era knipövningar?

Fick en intressant fråga från en läsare igårkväll:

Jag har funderat på det med knipövningar, hur ambitiösa är alla med det? Jag gör någon gång ibland när jag kommer ihåg. Har du varit jättenoga med detta? Lite nyfiken på hur du och andra mammor har gjort.

Tänkte att det var ju ett intressant ämne att skriva ett blogginlägg om!

Under graviditeten
Det tjatas ju mycket om det där med knipövningar. Och när man är gravid så känns det där med knipövningar långt, långt borta! Men det är faktiskt väldigt viktigt att träna den muskeln redan när man är gravid. Gör man inte det så kan det bli väldigt svårt att hitta muskeln efter förlossningen!! Jag tränade den nån gång ibland när jag var gravid. Jag gjorde inte varje dag, men iaf flera gånger i veckan.

Efter förlossningen
Efter förlossningen så fick jag sy så många stygn så jag fick inte börja med knipövningarna förrän 4 veckor efter förlossningen. När jag väl började kände jag hur förslappad jag hade blivit. Det kändes som jag inte kunde knipa åt helt, även om jag knep mitt hårdaste. Men jag hade inga inkontinens-problem så jag brydde mig inte så himla mycket utan gjorde övningarna bara nån gång ibland.

3 månader efter FL
När det hade gått 3 månader sen förlossningen så kände jag för första gången hur det kändes därnere och då upptäckte jag nåt jätteläskigt som jag först trodde var framfall. Men efter ett nytt besök hos BM fick jag förklarat att det var den främre slidväggen som hängde ner i ”tunneln” som jag kallar det 🙂 Detta är inget farligt och inget konstigt när man har fött barn för 3 månader sen. Men för att få bukt med det behöver man göra knipövningar. Jäklar vad massa knipövningar jag gjorde efter det. Både korta snabba och långa knip för uthållighetens skull.

6 månader efter FL
Nu 6 månader efter förlossning är det mycket mycket bättre. Kanske inte helt återställt, men nästan. Det känns bra så som det är nu. Nu gör jag övningarna väldigt sällan.

Testa om du behöver göra knipövningar
Det här är ingen vetenskap, jag är ingen expert i ämnet så fråga helst din barnmorska. Men så här har jag fattat det:
Om du kan springa på stället med spräckfylld blåsa utan att läcka och allt känns som vanligt när du känner med fingret där inne. Då behöver du förmodligen inte göra knipövningar (även om det naturligtvis alltid är bra att göra ändå).

Så här förklarar Träningsmorsan som bloggar på Alltförföräldrar varför man ska göra knipövningar illustrerat med en liten video

Hur har ni andra mammor gjort? Har ni gjort era knipövningar? Har ni varit noga med dom? Varje dag? Hur länge höll ni på med det?

7 Comments

 • Hannah

  Vid första barnet var jag inte så ambitiös, knep lite då och då men efteråt började jag göra knipövningar varje dag, mest eftersom jag tränade mycket. Sedan har jag fortsatt göra det ofta och mycket! Appen Mamma-mage är toppenbra, för då får man det gjort! Känns bättre nu efter andra barnet än efter första! Och min man älskar det också 😉 Det var en barnmorska som sa till mig att man skulle knipa minst ett år efter förlossningen och jag tänkte Gud vad länge! Men bara man får in rutinen så tänker man inte ens på det, och det kommer förhindra läckage även längre fram i livet såklart även om man inte har problem nu!

 • Sofie

  Jag brukar göra knipövningar ibland när jag kommer på! Jag fick sy efter förlossningen pga klipp och jag tyckte mest att de va obehagligt efter FL att göra knipövningar, gjorde ont o kändes som allt satt löst när jag knep! Va nyss hos BM på efterkontroll och allt såg fint ut! Så för mig har allt läkt och är normalt utan knipövningar….:-)

 • Sandra

  Jag var jättedålig på knipövningarna under graviditeten, men försökte mig på det ett tag efter förlossningen. Men det var svårt och det tycker jag fortfarande att det är. På efterkontrollen bad de mig inte knipa, de nämnde det inte ens. Det känns lite slappare är vanligt men inget jag tänker på:)

 • emilie

  Jag blev också sydd mkt efter min förlossning i mars, o slarvade väldigt mkt sen med knipövningarna. Men måste tipsa på ”snippgympa” på facebook om man har det, de på minner o peppar hihi! Jag har ialf kommit igång nu! 😀

 • Sandra Katarina, mamma och gravid med nr 2

  Är dålig på knipa, men försöker iaf göra det när jag väl minns 😛 Jag har inte gjort det ngåot nu speciellt mycket och väntar mitt andra barn. Får se hur det ser ut efter förlossningen. Men känns som att jag borde skärpa mig haha

 • stephanie

  Toppen att du tog upp det i ett inlägg! Kul att läsa hur du och ni andra gjort. Jag försöker påminna mig själv om att göra dem lite oftare nu :-)))

 • Emely Tuväng Korabik

  Jag har haft tur och inte behövt göra en enda knipövning.. allt fungerar fint ändå. Min gynläkare är lite bekymrad över det, hon trodde det åtminstone skulle ändras lite därinne efter andra barnet men nejdå det har gått tillbaka precis som innan vilket gör att det är svårt för henne att ta prover på mig. (har tagit bort cellförändringar och kanske har det nu igen, därför hon tagit prover)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.