Glöm inte! Ta ut ALLA föräldradagar innan ditt barn fyller 8 år!

Jag har sparat och sparat och sparat på barnens föräldradagar och höll faktiskt på att glömma bort det. Jag måste plocka ut Lucas föräldradagar NU, annars kommer dom brinna inne!

Regeln för barn födda före den 1 januari 2014 är att du kan ta ut föräldrapenning till den dagen då ditt barn avslutat årskurs ett i grundskolan. Om ditt barn fyller år efter skolavslutningen kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag då ditt barn fyller 8 år.

Lucas fyller år i mars, vilket innebär att jag har vårterminen på mig att plocka ut dagarna, sen är det kört! Jag hade 50 dagar kvar, ganska mycket, men som tur var så är dom flesta av dessa dagar lägstanivådagar och dom kan man ta ut på helgen (utan att ta ut en vardag i anslutning som man måste med SGI-dagar). Lägstanivådagarna kan man även ta när barnen är i skolan eller när man jobbar, om man jobbar och är ifrån barnet max 7 timmar. Jag hade sju SGI-dagar kvar och dom kunde jag plocka ut retroaktivt för dagarna som Lucas var hemma på jullovet. Det går att plocka ut 90 dagar retroaktiv.

För fler bra tips, knep och annat som försäkringskassan gärna inte berättar om, kika in HÄR!

Är det kanske fler här som har föräldradagar sparade för sina 8-åringar? När har ni planerat att plocka ut dom?

Känns sååååå konstigt att den här killen snart är 8 år!

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Nina

  Har plockat ut våra nu under helgerna i höstas (bara låga kvar). Innan det fick man planera så det bara var 96 kvar på mellankillen.
  Så nu får vi ta ut lite låga dagar på helgen på lillkillen. Ska man ta ut de där låga är det bättre att göra det nu än när han är 12, får mer för 180 kronor nu än om 10 år 😊

  Svara
 2. Gittan

  Vi har oxå en hel del dagar kvar på vår äldsta dotter som fyller 8 i april. Jag tar lägsta nivå på helgerna och sgi på loven. Snålar och sparar alltid på dagarna för att sedan alltid få panik. Jobbar som lärare så har redan ledigt alla lov i vanliga fall. Gjort samma med yngsta som jag är ledig med nu.. han fyller 1 i februari och jag har verkligen MASSOR dagar kvar att plocka ut innan aug när jag börjar jobba. Måste ju få ner dem till 96 innan han fyller 4 år oxå och jag plockar som sagt noll när jag jobbar eftersom sig ändå är ledig så mycket.

  Svara
 3. Sabina

  Vi har typ 15 dagar kvar. Vår dotter fyller 8 på sommarlovet. Men tänkte ta på sportlov, påsklov och några extra klämdagar. Har bara SGI dagar kvar. Lägsta dagar tog vi när hon fyllde 1 och man var tvungen att ta fem dagar i veckan. 🙂 Har sedan 96 med lilla tjejen. Fyllde 4 förra sommaren

  Svara
 4. Af

  Vi har 15 dagar med SGI nivå kvar men tog ut massor med lägstanivå 3 månader bak. Man kan ta ut lägstanivå helger., men även ex om man flexar ut en timma tidigare för att vara med sitt barn.
  Dottern fyller 8 snart men man får ta ut de fram till skolan slutar.
  Blivande 4 åringen får bara ha 96 dagar kvar när hon fyller så där har vi planerat så en av oss är
  Lediga fredagar men då kan vi även ta ut lördag och söndag. På henne har vi också tagit ut lägsta nivådagae 3 månader bak.

  Svara
 5. A

  Vet att man kan ta ut föräldrarledigt helger om man även tar måndagen eller fredagen.
  Men hur blir det 1-6 april då är det bara röda dagar helg. Kan man ta ut alla de dagarna föräldrarpenning ( men samtidigt få lön som vanligt från jobbet) då man får betalt röda dagar?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här