Okategoriserade

Fyrkantiga regler

Idag ringde jag till förskoleadminstrationen för att se om jag kunde utöka Lucas timmar. Egentligen vill jag inte öka timmarna, jag vill bara kunna fördela dom bättre. Till exempel så kommer jag aldrig till förskolan klockan 9.00. Jag kommer alltid runt 9.20-9.40 och det beror på att jag måste prioritera att Lucas mår bra och att han får i sig lite gröt eftersom han inte äter nånting alls på dagis. Dom sista veckorna är allt han har ätit lite sås. På dagis matar dom inte Lucas, men även om dom hade gjort det så tvivlar jag på att han hade ätit bättre. Jag tror faktiskt inte det.

På eftermiddagarna så brukar det bli väldigt stressigt att hämta och jag brukar inte komma i tid, vilket är ett problem för förskolan. Jag fattar att det är ett problem och jag gör allt jag kan för att bli bättre, men det är inte lätt. Jag brukade komma 5-10 minuter försent, men har varit lite bättre på det nu. Hur som helst så hade jag velat att Lucas fick stanna på mellanmålet. Han vill själv stanna på mellanmålet och det hade passat mig bättre om han hade börjat lite senare istället. Dessutom så hade det var bra om jag hade kunnat lämna på dagis när jag har företagsmöten. Denna veckan får Lucas hänga med på ett möte och nästa vecka så kanske han är på dagis när jag ska iväg.

När jag pratade med förskoleadminstrationen idag så frågade jag vad kostnaden skulle bli för 20 timmar istället för 15. Och då svarade dom att det är högsta avgift som gäller om jag ansöker om 20 timmar med anledning av mitt egna företag. Idag betalar vi ingenting för förskoleplatsen eftersom jag är föräldraledig, så jag tyckte det var konstigt att jag skulle betala hel avgift när jag är 50% föräldraledig och att avgiften skulle baseras på både företaget och föräldrapenningen eftersom den inte baseras på föräldrapenningen när man är föräldraledig. Svaren jag fick på mina frågor var ganska tykna och otrevliga trots att jag var urtrevlig tillbaka, det kändes lite som att människan på andra sidan luren hittade på sina egna regler och att hon inte gillade när det går bra för andra. Såå tråkigt 🙁 Men skitsamma, vi får se hur vi gör. Jag har egentligen inte lust med en till utgift just nu, men vi får se…

  

25 Comments

  • Mari B

    Eftersom förskolan är avgiftsfri för 15-timmars barn över 3år innebär det att den summan som du skulle ha betalat för 15-timmar kommer att dras bort från fakturan.
    Det med mer flexibla tider kan man prata med pedagogerna om. Men det om att stanna över mellis bruka kunna sitta i tjära. Det beror på hur tillmötesgående de är och vad dealen blir.
    Och eftersom du har företag och möten så ska förskolan ställa upp. Dvs om du har jobb har barnen rätt att vara på förskolan. Det är fördelen med deltid, då får man timmar som man kan disponera själv. Man har ett ramschema som man kommer över ens om. Sen kan det komma förändrningar. När min son gick deltid lämnade jag in schema för varje vecka, och jag hade koll på mina timmar.
    Föräldrapenning är en inkomst så den räknas med och varför den inte räknas då man är föräldraledig är att syskonet går 15-timmar dvs gratis. Så det skulle nog inte spela så stor roll vad man har i föräldrapenning. Men om man vill utöka så räknas alla inkomster in för att få ett total, och då från båda föräldrarna, sen beräknas det vad man ska betala och 15-timmar dras bort från fakturan.
    Så var det för oss, och det är så jag har lärt mig. Men olika kommuner. Men jag tycker att det med att 15-timmar som dras bort måste gälla alla kommuner då 15-timmar från 3år ska vara gratis.

    • Emma - På Smällen!

      Det med att dra av 15 timmar från fakturan sa hon absolut ingenting om! Hon sa att man betalar för att ha en plats och då är det lika oavsett hur många timmar barnet är där. Jag frågade nämligen om det blir halv avgift om jag utökar till 20 timmar istället… men nej. Jag vet att dom är väldigt fyrkantiga här men jag hade ändå hoppats att dom skulle vara lite trevligare…

  • Sofi

    Jag tycker det låter normalt de svar förskolan gav, dock lite tråkig ton men de är kanske vana att ifrågasättas. Tycker ni verkar ha mycket bättre tider än oss. I vår kommun är det 8:15-11:15 varje dag som gäller. Inte förhandlingsbart utan sjukintyg för föräldralediga och arbetssökande.

    Sen är det givet att hämtningstiden är ”helig” så vi är alltid utanför grindarna absolut senast utsatt tid. Det har med förskollärarnas scheman att göra för att de ska lösa bemanningen. Därför planeras dagen utifrån förskolatiderna, allt annat får anpassas efter det. Av respekt mot förskollärarna och även de andra barnen.

    Och gällande kostnaden är det som någon skrev gratis allmän förskola från hösten barnet fyllt 3, vår son har inte fyllt 3 än så nu har kostnaden för hans timmar(som inte innefattar mat) 900 kr ca. Det är dock väldigt lågt ändå i mina ögon. Maxtaxa för tid över 15 h är väl 1400 eller något? Forfarande väldigt lågt i förhållande till den riktiga kostnaden om alla skulle stått för hela kalaset.

    Förstår absolut att du behöver utökat om du jobbar samtidigt, men kostnaden känns långt ifrån orimlig i mina ögon.

    • Emma - På Smällen!

      Jag håller med om att kostnaden är låg och hade jag jobbat på mitt vanliga jobb hade jag inte haft problem med att betala mer, men nu har jag bantat utgifterna för att med säkerhet kunna vara hemma ett år till så då känns det lite surt att höja igen. Det som jag kommer få betala är 908 kr/mån, det är inte mycket, med det hade räckt till något riktigt kul med barnen istället. Jag är ju egentligen inte ute efter fler timmar, bara flexibilitet. Jag förstår också det här med att hämtningstiden är helig, fast på Lucas avdelning så är det ingen personal som går hem kl 14 för alla barn går heltid utom Lucas så då har 17 barn kvar när Lucas går. Problemet på hans avdelning är att dom inte kan börja med mellanmålet förrän jag kommer och hämtar. Förut trodde jag att mellanmålet var 14.15 men nu har jag förstått att mellanmålet blir så fort som jag har hämtat så det hänger alltså på mig. Ja svaret var kanske helt normalt, det jag reagerar på är dock att jag får en annan uppfattning när jag läser på hemsidan om avgiften men kvinnan på andra sidan luren nekade liksom till det som jag tog upp från hemsidan – därav uppfattningen att hon hittade på sina egna regler… 😛

      • Sofi

        Detta är en het fråga i vår kommun då typ alla 15 h föräldrar är missnöjda med nuvarande schema. Det gynnar varken barn eller familjer utan är endast en besparingsgrej för kommunen. Därför ses allt annat som lyx i mina ögon ?

        Och som sagt betalar jag ju 900 kr typ för sonen och då arbetar jag inte och plockar knappt ut dagar så lite tight blir det ju men värt avslastningen(förutom nu när det varit magsjuka/förkylningar/influensa och sonen varit typ 5 dagar på förskolan sen årsskiftet ?)…

    • Mari B

      Förlåt att jag lägger mig i men Sofi har du kollat med kommunen att förskolan för göra så? Min syster fick sådana tider till hennes barn en gång och då ringde hon kommunen och frågasatte och då fick barnen därefter gå tis-tors 8:45-13:45. Och de var då de enda barnen som gjorde det. Så 8-11 som hon fick av personalen var förskolechefens påhitt.
      Sen så lägger man schema efter barnantal, det är så man gör. Men jag tror inte någon pedagog slutar före 13. Där jag jobbar går en pedagog runt 13, sedan är 2 stycken kvar. Och då kan man ha uppemot 15 små eller 21 stora uppdelat på två.

      • Sofi

        Det är kommunen som beslutat tyvärr. Har även gjorts en enkät där föräldrarna och pedagogerna fått utvärdera där iprincip alla föräldrar är negativa men pedagogerna positiva. Enligt kommunen är detta ”för barnens bästa” men i kontakt med barnpsykolog och de privata förskolorna i kommunen säger alla att detta kan verkligen inte vara det bästa för barnen. Inga pedagogiska måltider och väldigt många avsked… så tyvärr finns inte mycket att göra. Kommunen gör givetvis detta för att spara pengar men det skälet får väl inte anges.

        Det där med tiderna för hämtning är väl också beroende på när pedagogerna har rast tänker jag.

  • Sara

    Allmänförskola är gratis från hösten det året barnet fyller 3 år. Alltså 15 timmar. Det har alla barn rätt till. Vill du ha möjlighet att påverka dina timmar kan du betala för 15 timmar och eller mer än 15 timmar. Men som sagt vid full tid så blir det lite billigare i och med att allmän förskola är gratis. Men det brukar inte skilja så mycket på 15 timmar eller mer än 15 timmar

    • Emma - På Smällen!

      Men 15 timmar här är inte gratis om man jobbar så dom på förskoleadminstrationen. Jag uppfattade det som att jag skulle börja betala redan nu egentligen fastän jag bara har 15 Tim. Hon menade på att jag inte är föräldraledig, fast det är jag ju, jag har ju alltid hand om minst ett barn..

      • Sara

        Jag blir lite osäker på hur det är med allmänförskola när man jobbar. Men så länge du klarar av att hålla dig under 15 h och inte behöver omsorg de lov de ska vara ledigt tror jag att du kan ha det. Allmän förskola är ofta på fasta tider och inte alltid att man som föräldrar kan välja dem. Men om du skulle betala för 15 h (vilket är surt när man är f-ledig) så lägger du tider efter hur du arbetar.

      • Linn

        Jo det ska vara gratis även om man jobbar, för barn över 3 år har rätt till det. Men då gäller det dom tiderna som är för 15 timmar. Har man behov av andra tider men det ändå är 15 timmar så kostar det för då räknas det inte som Allmän förskola. Och Allmän förskola är bara under dom pedagogiskatimmarna.
        Åh behöver barnet specisltid tex att utöka tiden pga nått speciellt med barnet så måste det gå genom specialpedagogen.

  • Lin

    Jag tror att du kan få till en ändring i tider. Det handlar om på vilken grund det sker. Om du lägger fram det som så att L har omfattande ätsvårigheter (om jag inte missförstått dig) och att ni behöver extra tid på morgonen för att få i honom mat, så bör förskola och kommun vara tillmötesgående. Detta handlar ju om en slags hälsoproblematik och barnets bästa ska komma först.

    Hoppas du förstår hur jag tänker. Svårt att skriva med en sjuk liten på bröstet! ?

  • Pernilla

    Prata direkt med pedagogerna, det gjorde vi och vi har haft Julia längre tid tisdag-torsdag under några veckors tid för att vi båda jobbar lite omlott just nu. Dock får vi betala lika mycket som om hon skulle gå heltid eftersom hon går mer än 15 timmar och då spelar det ingen roll hur mkt mer. Härryda kommun. Men som sagt, prata direkt med förskolan, jag ringde också kommunen men fick ett jättekonstigt svar, tror inte att de alltid har koll. Lycka till! Kram

  • Gittan

    Som alla andra skriver, 15 h är gratis från hösten det året de fyller 3 år. Och att de inte är mer flexibla kan ju bero på den policy de har. Och just nu är det ju ”Lucas” men det kan ju lika väll vara 10 till barn rätt som det och alla kan ju inte ha en massa olika tider. Och sen betalar man ju inte antal timmar man har dem utan man betalar för platsen, dvs ett barn som är 06-18 varje dag betalar lika som ett barn som är 8-13 varje dag. Sen som du säger baseras det på inkomst med en maxtaxa. Jag har betalt för dottern, 1260 kr i månaden, när jag vart föräldraledig! (Maxtaxan) Skiljer 2 år mellan barnen. Surt kanske men sådant är systemet. Någonstans måste det dras en gräns.
    Jag arbetar inom barnomsorg och för oss är det viktigt att man försöker hålla de tiderna man har, ur verksamhetssynpunkt. Sen förstår vi oxå att saker kan inträffa ibland som gör att man blir sen.
    Hoppas det löser sig bra för er.

    • Mari B

      En deltidsplats kostar inte lika mycket som en heltidsplats. Har själv haft båda med sonen. Sen kanske det är olika i olika kommuner. Förskolan får en halvpeng för 15-timmars och deltid och heltid är väl både helapangar, om jag förstått det rätt. Jobbar också inom förskolan.

  • Nina B

    I vår förra kommun var den allmänna tre timmar per dag (barnen fick gå hem innan lunch) sonen var då under 3 och vi fick välja dagar dock tid 9-14, sedan när han var över 3 var pappan arbetssökande och vi fick då betala. I nya kommunen går 15-timmars barnen 8:45-13:45 och pappa är arbetssökande vi får dock betala fullt även att sonen är över 3 år eftersom gratis måste vara minst 2 månader.

  • Johanna

    Hej! Som flera andra skrivit så ska allmän förskola, dvs 15 timmar i veckan vara gratis för barn över 3 år oavsett föräldrarnas sysselsättning. Dock är barn som går på allmän förskola ledig alla helgdagar, lov (sportlov,höstlov,sommarlov tex). Det kanske var detta hon du pratade med menade, fast hon uttryckte sig väldigt konstigt. Såklart kan man jobba när barnet har allmän förskola,sålänge man är beredd på att vara hemma med barnet på lov och helgdagar. Om barnet ska gå fler timmar,oavsett hur många, måste man betala full avgift(dock sänks den efter 3 år, de gratis 15 timmarna ”dras av” från kostnaden). Men då kan barnet också gå under loven. Vad gäller tider så sa de på mitt barns förskola iallafall att föräldrarna får bestämma tider själva om man har barn som går 15 timmar, tex 9-14 3 dagar i veckan. Men om man frågar kommunen så är det deras bestämda tider som gäller. Så mitt tips(om du inte redan gjort det såklart) är att prova att prata med personalen på förskolan istället och fråga om de kan gå med på att ändra tiderna. Hoppas att det löser sig för er!

  • Carina

    All tid utöver 15 timmar / vecka kostar full taxa. Så är det för alla. Tyvärr. Men då får du ju fördelar också. För ska du gå på möten eller liknande så har du rätt att lämna Lucas längre dagar eller lämna på en ledig dag med bra framförhållning.

  • Lina

    I väntan på efterkontrollen kan du ju testa att prata med BVC om Lucas problem maten. Logopeder kan ibland vara till stor hjälp. Han kanske behöver måltidsträning och stanna kvar över mellanmålet. Samt att han behöver äta frukost hemma i lugn och ro utan stress att komma iväg till förskolan. Om ni får intyg på detta borde ju tiderna gå att ändra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.