Okategoriserade

Frågor till BVC

Idag på BVC frågade jag om lite av dom sakerna som jag har skrivit om här på bloggen i veckan. Min BVC-sköterska har aldrig hört talas om att barnen kunde bli hjulbenta av för tidig stå-träning. Och när jag sa att det är en reflex att barnen står på benen när man placerar ett hårt underlag under dom och inte att barnen har blivit starkare i benen så sa hon att det är väl samma sak. Och sen sa hon att hon aldrig har hört talas om detta. Jag frågade också om det var farligt för barnen att titta på TV, om dom kunde få ADHD eller andra problem pga för tidigt TV-tittande. Då svarade hon att om det stämde så hade det stått i den där boken som man får från BVC för att skriva barnets vikt. Nu känns det som jag inte vet riktigt vad jag ska tro om varken det ena eller det andra! Men jag försöker tänka på allt med måtta så blir det nog bra.

Vad säger era BVC-sköterskor?

3 Comments

 • Sandra

  Jag tror man ska ta allting med en nypa salt. De flesta föräldrar låter sina barn stå då dom ”vill” stå korta stunder, och de flestas ben visar sig bli helt ”normala”. Sedan är det nog precis som din BVC sköterska sa att det är både och. Det är klart att det blir lite utav en reflex då någonting hårt hamnar under bebis fötter. Men samtidigt skulle dom inte kunna trycka ifrån sig/stå om dom inte var tillräckligt starka i benen. Starkare blir dom dag för dag. Gällande Tv-tittande har jag hört att det inte är vidare bra när dom är små för att det blir så mycket intryck på en gång. Att dom kan bli ledsna senare under kvällen/dagen efter för att det blivit tvär mycket att ta in. Precis på samma sätt som ifall du åker ut och shoppar med bebis i storstan. Med jättemycket folk, ljud, ljus och färger omkring. Jag tror att blir man hjulbent är det någonting som var menat från födseln, även om det inte direkt dyker upp. Och lite tv tittande emellanåt, kortare stunder för en bebis tvivlar jag att det orsakar ADHD.

  Men känner du att du inte vågar riskera eller du tror på dessa saker ska du ju självklart inte utsätta ditt barn för det. Personligen tror jag att korta stunder av bägge inte ska vara något problem. 🙂

 • J

  Emma, jag tror du ska skippa barnmorskorna faktiskt och höra med läkare isf om du är oroad över nåt. De är trots allt bara sjuksköterskor i grund och botten och förväntas inte kunna allt, dessvärre. Tror det är anledningen till att du får så olika svar, de har inte den medicinska bakgrunden för att kunna ge riktiga utlåtanden. Dessutom tvivlar jag på att de håller sig à jour kring det senaste inom studier och forskning. Att du tagit reda på mer visar ju det klart och tydligt!

  Min bm ordinerade och tipsade mig om massa saker under min graviditet och hade det inte varit för att min far är läkare så hade jag gått på alltihopa just ”för säkerhets skull” som alla mammor tenderar att göra. I slutänden kunde bara jag och pappa konstatera att hon körde på ordinationerna själv för säkerhets skull och egentligen inte hade baserat det utifrån några medicinska kunskaper, dvs hon ville få mig att göra saker helt i onödan bara för att! Vilket är skitstörigt! Så känner du att din moster/faster är mer insatt eller du kan tala med någon annan inom vården så gör det ist. Det är vad jag har gjort för till syvene och sist verkar de mest snacka en jäkla massa rappakalja tyvärr! /J

 • Hannah

  Nja, barnmorskor är sjuksköterskor med sjuksköterskeexamen (3 år) samt en examen till (1 eller 2 år? Inte en vidareutbildning i alla fall, som tex distrikt-ssk eller narkos-ssk) så nog borde de veta lite grann i alla fall. Tyvärr är det så att på vårt hc har de dragit ner på personalen och då rök barnmorskan först och då är det ”bara” en sjuksköterska, kanske samma för er Emma? Det du kan göra om du märker att hon inte kan svara på din fråga är att be henne ta reda på svaret till nästa gång du kommer dit så kan hon höra med kollegor eller läkare. Jag har för övrigt för mig att alla barn är hjulbent först och sedan rätar de ut sig efter 2 års åldern? Sedan läste jag ett tidigare inlägg från dig i mobilen när jag hade dålig mottagning så jag hann inte läsa allt 🙂 Handlade om att man inte skulle sätta barnen för tidigt i gåstol eller hoppgunga för ostabilt bäcken. Men när man bär i bärsele då, det känns ju ”som samma” dvs de sitter i ett tygstycke med tryck mot underlivet, om du fattar? Har du blivit något klokare ang det? Jag har inte ens funderat på det, bara att jag inte satt mina barn för tidigt i hoppgungan för det blir jobbigt för nacken innan de är MYCKET stabil, de gungar ju liksom med huvudet vid varje gung, och huvudet är tungt….Lång kommentar, ursäkta 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.