Brasilien,  Frågor & Svar

Frågor och svar

Vad fint av er att ge dom möjligheten till att bygga! Får man fråga hur mkt det kostar att bygga till ett hus där? Jag antar att det inte är i närheten av vad det kostar här, här går det ju knappt att spara ihop till det! 🙂
Svar: Näää här är det BILLIGT! Huset som Jairs pappa bygger går på 10 000 kr, men jag har inte fattat säkert om det kommer bli en eller två våningar för det priset. Grunden är den som är dyrast och den gick på 5000 kr. Imorgonbitt köper Jairs pappa materialet som behövs för att bygga väggarna, det går på cirka 2400 kr. På våning nummer 2 ska dom ha ett rum med toalett så jag kan tänka mig att det går på lite extra med dusch och toalett. På första våningen kommer dom göra vardagsrum. Men att köpa ett hus här i favelan, det är dyrt! Ingen vill sälja här för läget är så bra och det är en fiiiin favela! Men för nån vecka sen såldes ett hus här och det såldes för 400 000 kr!

Har märkt att killarna kör utan tröja hela tiden hehe :p kanske typiskt för brasilianare?
Svar: Haha! Ja!! Det är nog typiskt brasilianare! Jair gör så hemma i Sverige också! Både hemma och ute på sommarn. Till exempel var vi i slottskogen en dag och skulle gå på café där (Villa Belparc) och då sa Jair att det var jättevarmt och han ville ta av sig linnet han hade på sig. 😛 Vi såg oss omkring och bestämde att det är nog bäst om han behåller sin tröja på 😀 Jag sa en gång till honom att han skulle titta på mig. Jag har kläder på mig och vill inte slita av mig dom så fort det blir lite varmt för att han skulle förstå att det inte är FÖR varmt för att ha kläder. Då skrattade han bara och satt att jag inte kunde ta av mig för jag var tjej 😛 Antar att det är typiskt brasilianare!

Hur funkar det mellan olika favelor? Låter på dina beskrivningar som det är väldigt ”låst” inom en favela?
Svar: Jag fick den här kommentaren när jag skrev ett inlägg om droger i favelan. Jag vet inte allt såklart. Vi har inga vänner som använder droger så jag kan inte fråga, men den beskrivningen jag har fått och vad jag har sett på nyheterna här i Brasilien så verkar det som att det är ganska låst till en favela. Dom som köper droger köper det i favelan. Det betyder att dom som köpte droger här måste åka till en annan favela på att få tag på droger nu när det inte finns några langare här. Det finns säkert dom som använder droger här också, men inga langare och det tycker jag är det viktigaste. Det finns alltid droger här och där, det kan man inte skydda sig helt från. Inte ens i Sverige!

Jag undrar lite hur vädret är, hur varmt är det? Känns det lika jobbigt nu för Lucas med värmen som du skrev att det var i början?
Svar: Här är det cirka 30 grader varje dag. Jag tycker det är perfekt. Inte för varmt och det blir inte för kallt om natten. Men när man är inne är det alldeles för varmt utan fläkt. Vi har alltid på våran fläkt och sover jämt med den. I början var det superjobbigt med Lucas, men nu har han vant sig. Vi har fixat så att han kan ligga på golvet och krypa runt själv och då blir det inte lika varmt som i famnen. Förutom det så badar vi honom cirka 3 gånger om dagen. Jairs kusin badar också cirka 2-3 gånger om dagen så det är nog ganska normalt. Vi brukar alltid bada Lucas innan han ska sova så att han somnar gott utan att vara svettig. Själva brukar vi också duscha innan vi går och lägger oss.

Hur ska ni göra med bvc nu när ni är i Brasilien? Kommer ni behöva gå till någon brasiliansk läkare för kontroll eller kommer ni vänta tills ni är tillbaka i Sverige igen? Hur ofta går man till bvc efter 9 månader? 🙂
Svar: Det här har vi funderat massor på. Jag har frågat mig runt och en av våra vänner som har ett barn med en fransk-danska sa att det finns ett bra ställe, men det finns inga kontroller så som i Sverige. Just nu så verkar Lucas må bra och han är rund och go om magen och ansiktet så jag är inte det minsta orolig över vikten. Så länge allt känns bra så kommer vi inte uppsöka läkare här, då nöjer vi oss med att väga honom på en vanlig våg. Jag vet inte hur ofta man går efter 9 månader, men jag tror att det är varannan månad.

Jag har varit fundersam hur man klarar solen och små barn, när man hör att så många åker på solsemester med barn! Men jätte smart med den lilla poolen till han:) brukar det vara svårt att få han att vilja stanna kvar i den? Tänkte om han försöker åla iväg ibland? 🙂
Svar: Nej, han tycker om att vara i poolen och stannar mer än gärna kvar i den. Han brukar kasta ur alla sina leksaker och så kastar vi i dom igen, verkar som att han gillar den leken 😛 När han tröttnar på leksakerna så brukar han sträcka sig för att peta i sanden men han har aldrig försökt krypa ut. Vi badar honom i den hemma i badrummet också och då brukar han bara åla sig ur mot mig när han vill upp. Vi tänkte köpa en större pool som Lucas kusin Bruna också får plats i. Kanske blir det när han fyller 1 år 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.