Okategoriserade

Föräldrapenningsfråga till er

Jag har en föräldrapenningsfråga till er mammor och pappor därute. Jag vet att det såklart bättre att fråga dom som faktiskt vet bäst nämligen, Försäkringskassan. Men dom har ju en kö på minst 200 någonting så att ringa från Brasilien och fråga nåt som jag egentligen inte behöver veta just nu känns lite onödigt så jag frågar er och hoppas att nån vet.

När man ska söka föräldrapenning så finns en regel att man måste ha jobbat 8 månader för att föräldrapenningen ska baseras på den lön man har idag, annars får man minibeloppet tills man tagit ut 180 dagar. Stämmer det? Så om man har varit tjänstledig månad 1 och sedan haft fast jobb med en fast inkomst i 7 månader, får man ändå bara minimum i föräldrapenning den första tiden?

Jag har för mig att jag har ringt till Försäkringskassan en gång för Jairs räkning och att dom bara frågade efter dom sista 4 månaderna, men jag vet inte. Och på mitt jobb så vet jag att dom begärde att få veta min årsinkomst men jag vet inte om dom frågade hur länge jag har varit anställd också…..?

12 Comments

 • Emma - På Smällen!

  Det är inte så akut. Enligt min erfarenhet är dom inte så snabba på mail så jag försöker med fb även om det verkar vara semesterstängt. När vi kommer hem till Sverige så slår jag dom en pling. Men det känns som nån av er läsare kanske kan veta det här och därför frågar jag.

 • Anna

  Jag kan ha fel, men jag tror det är så här: Om du har ett fast jobb tror jag du får föräldrapenning utifrån den lönen från dag ett, men har du en vistidsanställnng (vikariat) måste man jobbat ett vist antal dagar för att få upp sin föräldrapenning.

  • Emma - På Smällen!

   Jag tror också att det är nåt sånt men jag känner mig osäker. Jag tror också att om man har haft flera olika extra jobb där man kanske har sommarjobbat 3 månader och sen bara jobbat helg så baseras föräldrapenningen på dom senaste 8 månaderna. Men om man har fast jobb med fast inkomst så tycker jag det vore konstigt om man får minimilön om man jobbat i 7 månader!

 • Linnea

  Du måste ha jobbat i 240 dagar för att få föräldrapenning enligt din SGI de 180 första dagarna. SGI:n grundare sig på vad du gjort de 6 senaste månaderna om du inte har en fast anställning som den grundar sig på. Om du tex har en SGI och sen blir du arbetslös skyddar du den genom att tex vara arbetssökande, surdera med studiemedel eller ta föräldrapenning med minst 5 dagar/vecka. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.