Okategoriserade

Föräldrapenning och ekonomi

Inte mycket bloggande här idag 🙂 Det beror inte på att jag har tröttnat på på bloggen hehe! Nej, inte alls. Det är bara så att vi njuter av semestern. Eller ja, idag har jag grejat med vår budget. Jag gör det en gång i månaden och då är jag väldigt noggrann. Jag räknar in varenda räkning och fördelar pengarna mellan olika konton. Vi har ett räkningskonto där alla räkningar betalas från, ett matkonto med kontokort och ett sparkonto som det automatiskt förs över en veckopeng till matkontot så att alla pengarna för hela månaden inte är där på en gång. Vi har också ett buffertkonto, jag har ett eget konto och så har vi ett konto där vi sparar till Brasilien. Många konton, men det gör att jag har stenkoll på vad varenda krona ska gå till!

Idag gick jag även igenom hur vi ska lägga upp resten av föräldrapenningen. Jag har redan gjort det en gång innan föräldraledigheten påbörjades, men idag gjorde jag om det hela lite. Innan så tänkte jag att dom där lägsta-nivå-dagarna var väl inget att spara på så jag tog ut rätt många såna för att kunna spara några SGI. Men nu så har jag tänkt om. Tänkte att det är bättre att spara på dom eftersom man kan ta ut dom när man vill. Till exempel så är ju dom bra att ha i mellandagarna vid jul eller om nån av oss vill ha semester men inte får det beviljat av jobbet. Föräldraledighet kan man ju aldrig bli nekad.

När jag räknade om så lyckades jag iaf spara 7 SGI-dagar och 59 lägsta-nivå-dagar.

Jag är lite nyfiken. Hur har ni tänkt med era föräldrapenningsdagar? Har ni sparat dagar för att använda senare? Vilka dagar satsar ni på att spara SGI eller lägsta nivå?

När jag planerar min föräldraledighet så använder jag ett superbra verktyg som finns under mina sidor på försäkringskassans hemsida. Nåt bra har dom gjort iaf! Jag har skrivit ett inlägg som visar hur ni hittar det här: Försäkringskassans planeringsverktyg

2 Comments

 • MIKAELA

  Hej Emma!
  Har varit en ”tyst” läsare till din blogg bra länge nu, har inte lämnat någon kommentar tidigare men nu måste jag få fråga.
  Hur många dagar i veckan har du föräldrapenning och enligt dina beräkningar – hur länge kommer du att kunna vara mammaledig (och fortfarande ha några dagar sparade inför stängda dagisdagar, födelsedagar etc)???
  Sen så hoppas jag att du fortsätter blogga i Brasilien, annars blir hemskt tomt och tråkigt.
  Förresten – är du fortfarande lika nöjd med trille vipern? Snart ska jag ge mig in i barnvagnsdjungeln, och har läst på om trille och brio smile, just för att du verkar ha använt dig av samma preferenser som jag har, om du skulle köpa vagn idag – vilken skulle du välja då?
  Tack för en super bra blogg Emma, ni alla tre verkar vara super mysiga! 🙂
  Kram / Mikaela

 • Hannah

  När jag har räknat på fp har jag utgått först med hur länge jag önskade vara ledig, och jag ville vara hemma 1,5 år med min förstfödda. Sedan är viktigt att komma ihåg att ta 5 dagar i veckan minst efter att de fyllt ett år, annars sjunker SGI direkt! SÅ jag tog de dagar jag hade (min man är egenföretagare och kan inte vara hemma så jag fick alla hans dagar) minus de dagar som skulle gå åt efter första året. DÅ fick jag x antal dagar kvar att ”portionera ut” första året. Kan tillägga att jag då tog ut ALLA mina dagar med första barnet (man vill ju ha lite pengar att röra sig med också) men det var planerat, eftersom jag ville bli gravid snabbt igen och fick då nya dagar. Nu ska jag spara några enstaka dagar att ta ut vid jul och lov och sånt. Sedan tänkte jag jobba 75 % i början och då måste jag fylla upp med fp dagar till 100% annars sjunker SGI till 75% också…jättestörigt. Vad är dina planer/önskemål med fp då? Kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.